Egységesíthetik a kiadó lakások adóját

2016. április 13. 08:49

Egységes átalányadót tervez a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyet évenként egyszer kell befizetni a lakást kiadóknak – értesült a Magyar Idők. A hírt azonban később cáfolta a kormány.

2016. április 13. 08:49

Négyzetméteralapon számított átalányadót tervez a Nemzetgazdasági Minisztérium a kiadó lakásokra – értesült a Magyar Idők. A tervezet szerint minden négyzetméter után 1500 forintot kellene évente befizetni, az adó befizetésére pedig egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhatnak az ingatlantulajdonosok a NAV-nál.

Szatmáry Kristóf, miniszteri biztos a lappal közölte: „Az egyszerűbb rendszerben az adó mértéke azért lesz viszonylag alacsony, hogy egyáltalán vonzóvá tegye a jogkövető magatartást a piaci szereplők számára, akiknek nagyobb része, legalább 50 százaléka manapság feketén űzi tevékenységét”.

Az egységes új előírások felülírhatják a jelenleg a lakásbérbeadókra, illetve a turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemélyekre, cégekre vonatkozó, egymástól eltérő szabályokat, így az NGM számításai szerint a kiadó lakásokra vonatkozó adó összességében alacsonyabb lesz. Feltehetően azonban azok járnak majd legjobban, akik drágán adják ki ingatlanjukat.

Frissítés: A kormány cáfolta az értesüléseket

A Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta a Magyar Idők értesülését: „A lakáskiadásról szóló állítólagos adóelképzelésekről a sajtóban ma megjelent hírekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi, hogy a kormány tegnap az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetéséről tárgyalt. Semmilyen más, a sajtóban felhozott javaslat nem szerepelt a napirenden, ilyen irányú javaslatot a kabinet nem támogatott.”

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lantose70
2016. április 13. 14:17
Rohatt komcsi Magyar Idők, nyomatja itt az álhíreket a kormánnyal szembeni bizalmatlanság növelésére! Mik vannak.
PJProby
2016. április 13. 13:48
Game over! Az "újabb sarcról" szóló kacsa mehet a levesbe, újabb gumicsont után kell nézni! Mégsem változnak a lakáskiadás szabályai? http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/megsem_valtoznak_a_lakaskiadas_szabalyai.5.230229.html
Mutimi
2016. április 13. 12:12
A céltól függ. Nem unalom lesz az. :)
PJProby
2016. április 13. 12:10
"..az adó befizetésére pedig egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhatnak az ingatlantulajdonosok a NAV-nál." Mit jelent ez a 3 lakásos feltétel? Hogyan kell értelmezni? Akinek pl. csak egy v. kettő kiadó lakása van, arra nem vonatkozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!