Tízezres tanártüntetés: Egy órára leáll az ország, ha Orbánék nem kérnek bocsánatot

2016. március 15. 18:33

Egyórás sztrájkra hívta fel a március 15-én, délután rendezett, tízezres pedagógustüntetésen Pukli István a Taníték mozgalom támogatóit a Parlament elé, ha Orbán Viktor kormánya március 23-ig nem kér bocsánatot a változtatásokat követelő tanároktól. A mozgalom meghirdette a tanárok 12 pontját is.

2016. március 15. 18:33

Tízezres tömeg vonult a Tanítanék mozgalom felhívására a Parlament elé, ahol Pukli István március 30-ra egyórás sztrájkra hívta a mozgalmat támogató szervezeteket.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója beszédében azt hangsúlyozta: ha 2016 március 23-án éjfélig nem kér bocsánatot a kormány és nem ülnek tárgyalóasztalhoz komolyan vehető tárgyalópartnerek, sztrájkolni fognak.

Amennyiben a kormány képviseletében Orbán Viktor, és amennyiben a magyar állam képviseletében Áder János nyolc napon belül nem kér bocsánatot a megfélemlített emberek miatt, akkor 2016 március 30-ával 1 órás munkabeszüntetésre szólítjuk el a támogató szervezeteket – mondta Pukli István.

Az igazgató arra kér minden más támogatót, hogy ők is tegyék ugyanezt a munkahelyükön.„Egy órára megállna az élet Magyarországon” – mondta Pukli István.

Az igazgató leszögezte: a felmérések szerint az egyébként kormányt támogató tanárok is egyetértenek a demonstráció céljaival.

Ritók Nóra roma aktivista beszédében hangsúlyozta: a mai oktatási rendszer sokkal inkább eszköze a társadalmi egyenlőtlenség növelésének. 

A tanárok 12 pontját Pilz Olivér ismertette. A tüntetésen a Hír TV szerint egyetlen pártzászlót sem lehetett látni, ugyanakkor több ellenzéki pártnak megjelent a képviselője.

A tanárok 12 pontja:

1. Halasszák el az érettségire vonatkozó követelményeket. 
2. Drasztikusan csökkentsék a közismereti tárgyakat.
3. Csökkentsék a tanulói terheket.
4. A különleges bánásmódot igénylő diákoknak azonnali intézkedésekre van szükségük.
5. Szüntessék meg a szegregációt, mert újratermelődik az egyenlőtlenség. 
6. Legyen szabad a tankönyvválasztás.
7. Függesszék fel a pedagógus minősítést és a szakmai ellenőrzést. 
8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának törvényi szabályait. 
9. A maximális tanóraszám 22 óra legyen.
10. Biztosítsák az oktatás finanszírozását, rendezzék a nem pedagógus asszisztensek bérét.
11. Legyen őszinte és nyílt kommunikáció.
12. Új alapokra helyezett közoktatási rendszer kidolgozása.

Összesen 875 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1istvan
2016. március 16. 11:21
A legoriasibb huzas, még taanitasi szuneti napra tenni a sztrajkot
Vezetéknév Utónév
2016. március 16. 10:38
Az ultimátum óriási húzás. Csak ilyen radikális eszközökkel lehet visszahúzni a menekülthisztériában pörgő kormányt a valóságba.
Anti Komcsi
2016. március 16. 10:25
A saját iskoláját nem tudta a béka feneke szintről felemelni, selejtes gyerekeket termel. Pamukli egy bunkó populista komcsi szardarab.
TAVIROZSA
2016. március 16. 09:30
Komolytalanok, felháborító, hogy ilyen színvonalú emberek gyerekek közelében lehetnek !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!