Patyi szerint szigorúan válaszolt az NVB a kopaszügyre

2016. március 03. 10:42

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint a testület a Nemzeti Választási Irodánál történt „rendkívül szokatlan helyzetre” nagy megértéssel, de egy szigorú jogi választ próbált adni. Patyi András szerint az NVI videofelvétele alapján kiderült, hogy az előtérbe összetömörült, jellemzően kopaszokból álló csoportosulás feltehetően nem kérdés beadása céljából volt ott, bár az ő kezükben is voltak papírok.

2016. március 03. 10:42

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem rendőrség, nem bíróság – jelentette ki a testület elnöke csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Patyi András kiemelte: a szándékosság, gondatlanság különböző szintjét és mértékét csak rendkívüli óvatossággal vizsgálhatják, ezzel együtt úgy véli, a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) múlt kedden történt „rendkívül szokatlan helyzetre” nagy megértéssel, de egy szigorú jogi választ próbált adni a testület. A bizottság hét választott és a parlamenti pártok öt delegált tagjából mindenki jogász, mindenki jogi érveket hoz fel – tette hozzá.

Múlt kedden délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több „kopasz férfi” akadályozta politikusukat.

A személyesség követelményén ment a vita

Hétfőn az NVB Erdősi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette, az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasították. Az NVB 7-5 arányban döntött, a hitelesítő határozata ellen szavazott Patyi András is.

Az NVB elnöke a Kossuth Rádióban elmondta: a vita közte és a testület között a személyesség követelménye kapcsán vetődött fel. A bizottság viszont azzal érvelt, hogy az NVB már korábban is elfogadta személyes beadásnak, ha valaki nem egyedül érkezett, s ezen döntésüket később a Kúria sem kifogásolta. Ráadásul – mint Patyi András megjegyezte - azért sem kifogásolható a kérdés hitelesítése, mert Erdősi Lászlóné a hivatalos beadáskor személyesen járt el.

Kifejtette továbbá: az NVI videofelvétele alapján kiderült, hogy az ottani tömeg feltehetően nem kérdés beadása céljából vannak ott, bár az ő kezükben is voltak papírok. Ez végül akkor bizonyosodott be, amikor a két beadvány (Erdősi Lászlóné és Nyakó István) beadását követően ők elhagyták az épületet. Az NVB vizsgálta a beadás körülményeit, köztük azt is, hogy követett-e el valamilyen mulasztást az NVI, például hogy nem igazoltatták az ott levőket. Patyi András viszont azt mondta: az NVI-nek nincsenek ilyen jogkörei. Emellett a videofelvétel alapján azt állapították meg, hogy Nyakó Istvánt „szándékosan, fizikailag” nem gátolták – tette hozzá.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
káli
2016. március 03. 15:09
Szigorú válasz, csak nem érteni , mert anyelve viki valagában van!
Tintamin
2016. március 03. 14:36
Ez az ember már gyerekkorában arra vágyott, hogy egy senkiházi, gerinctelen, seggnyaló, szervilis biorobottá váljon idős korára. Elérte! Gratula!
Tintamin
2016. március 03. 13:26
Hhahahahhahahhhahhahah!!! Seggnyalo barmok:(
pemete jakab
2016. március 03. 12:46
NVI térfigyelő kamerájának a felvétele: http://index.hu/belfold/2016/03/02/itt_a_video_dontsek_el_hogy_a_kopaszok_akadalyoztak-e_nyakot/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!