Áder: A magyarok és a lengyelek hisznek Európában

2016. március 19. 14:36

A magyar-lengyel barátság napján Áder János elmondta: a két nemzet az ősi barátság miatt ma is jól érti egymás gondolatait, ez segíti mindkét országot abban, hogy felemelje hangját az európaiak sorsát érintő kérdésekben. Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is hangsúlyozta: az értékválságban szenvedő Európában a két ország feladata, hogy megmentse azokat az értékeket, melyekre a civilizáció épült, s ezeket visszavigye Nyugat-Európába.

2016. március 19. 14:36

Áder János köztársasági elnök a magyar-lengyel barátság napja alkalmából ünnepi beszédet mondott szombaton Budapesten.

Az államfő a Pesti Vigadóban rendezett eseményen kiemelte: a lengyelek és magyarok 1956-ban megmutatták, hogy miben áll a nemzeteinktől idegen ideológia, a sztálinista diktatúra egyik fő gyengesége. Abban, hogy nem értette meg az együttérzés, a szolidaritás erejét, azt, hogy ezek az értékek tesznek közösséggé egy nemzetet, és nem értette meg, hogy egy nemzet így válik erősebbé minden diktatúránál, minden megszállónál – vélekedett.

A közös évfordulóra emlékeztek

A 1956-os poznani felkelés és a magyar forradalom 60. évfordulójára emlékezve hangsúlyozta: „együtt emlékezhetünk két szabadságszerető nemzet hosszú küzdelmeire, hősies pillanataira”. Így arra a júniusi napra, amikor hatvan éve Poznanban lengyel munkások vonultak az utcára. Ez a tiltakozás vált felkeléssé, melyre a hatalom kíméletlenül, véres megtorlással válaszolt. A lengyelországi felkelést látták követendő példának azok a magyar fiatalok, akik ugyanezen év októberében előálltak a maguk követeléseivel.

Arra is emlékeztetett, hogy '56-ban lengyelek ezrei adtak vért, és kétszer annyi adomány érkezett lengyel földről azokban a napokban Magyarországra, mint a világ valamennyi népétől összesen.

Az államfő úgy látja, a magyar és lengyel nemzet ősi barátságának köszönhetően „ma is jól értjük egymás gondolatait, törekvéseit”. Több száz éves közös történelmi tapasztalatunk segít abban, hogy ma közösen emeljük fel hangunkat az európai népek sorsát érintő kérdésekben - mondta. Áder János kiemelte: „mi, lengyelek és magyarok hiszünk az erős Európában”, hiszünk abban, hogy Európa erejét a történelmi hagyományaikat megtartó, értékeikre büszke, identitásukat megőrző nemzetek adják, amilyenek a lengyelek és magyarok.

Andrzej Duda: Magyarország és Lengyelország megőrzi Európa értékeit

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hangsúlyozta: a mai EU-ban értékválságnak lehetünk tanúi, azok az értékek vannak válságban, amelyre ez a civilizáció épült. Magyarország és Lengyelország azonban megőrzi ezeket az értékeket, és kötelességük, küldetésük, hogy az értékeket visszavigyék Nyugat-Európába és minden támadás ellenére védelmezzék – fogalmazott.

Mindkét nép megmutatta már, hogy nem hajlandó elfogadni a leigázást, azt, hogy erőszakkal elvegyék azokat az értékeket, amelyek alapján az emberek nevelkedtek, a családok éltek emberöltők óta – magyarázta.

Andrzej Duda megjegyezte azt is, hogy 1939-ben, amikor Lengyelországra rátámadt két totalitárius hatalom, Magyarország befogadta a menekülő lengyeleket.

Március 23-át a magyar és a lengyel parlament 2007-ben kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stumpf
2016. március 21. 01:22
Áder: A magyarok és a lengyelek hisznek a Szovjeteurópai Unióban!
Stumpf
2016. március 21. 01:19
áder, a rabbik köztársasági elnőke, a magyarok kifosztása ellen felszólalt valaha? Erről - IS - beszélek! A szopjonbank alkalmazottainak tetszett, hogy felgyújtottuk az elszámolást a bankfiókban A tanúvallomások megerősítették azt, hogy a bankfiókban véleménynyilvánítás volt a bankok erkölcstelen, törvénytelen magatartása miatt. Jelen társadalmi helyzetben ez a tény önmagában kizárja, hogy a cselekedetem kihívóan közösségellenes legyen, illetve, hogy veszélyes legyen a társadalomra. Az alábbi hivatkozáson egy másik tüzes véleménynyilvánítás (bankfiókban gyújtott tűz) miatt indult szabálysértési eljárás felmentő ítéletét, valamint annak indoklását tekintheti meg egyenlőre videón. (Jelen pillanatban az írásos végzés még nem áll rendelkezésünkre.) Újabb bírósági végzés a demokratikus alapjogok mellett. – Nem garázdaság, ha valaki tüzet gyújt egy bankfiókban http://nemadomahazamat.hu/blog/?post=ujabb-birosagi-vegzes-a-demokratikus-alapjogok-mellett-n-nem-garazdasag-ha-valaki-tuezet-gyujt-egy-bankfiokban http://www.balrad.com/2016/03/20/a-szopjonbank-alkalmazottainak-tetszett-hogy-felgyujtottuk-az-elszamolast-a-bankfiokban/
Stumpf
2016. március 21. 00:47
kÁder csak a saját nevedben beszélj! Mondj egy nevet, aki tagja a Magyar "köztársaságnak"! Ez a demagóg senki ugyanaz az alom mint az 1000-el köztársaságozó szemkilövető!
Stumpf
2016. március 21. 00:45
Orbán országrablásához egy szavad nincs, de ha rákiabálnak egy zsidó rabbira, már 20 testőrrel szaladsz térden csúszva bocsánatot kérni! Hány cigányok által lemészárolt MAGYAR emberért áltál ki????????? Undormány ez a féreg! Köztársasági elnök köztársaság nélkül, ilyen még észak-Koreában sincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!