Jogerősen felmentették az ajkai MSZP-s polgármestert

2016. január 12. 19:58

Schwartz Bélát, Ajka szocialista polgármesterét jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és zsarolással vádolták, de tavaly elsőfokon felmentették, amelyet most másodfokon helyben hagyott a Veszprémi Törvényszék.

2016. január 12. 19:58

Bűncselekmény hiányában felmentette Schwartz Bélát, Ajka szocialista polgármesterét a Veszprémi Törvényszék a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás bűntettében ellene emelt vádak alól kedden. A törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel közölte: a Veszprémi Járásbíróság tavaly január 23-ai felmentő ítéletét hagyták helyben. Ajka MSZP-s polgármesterét hűtlen kezeléssel, fiktív szerződéskötéssel és el nem végzett munkák számlázásával vádolták – tették hozzá. Felmentették az ügy másod- és harmadrendű vádlottját is, akiket hűtlen kezelés bűnsegédletével vádoltak – közölte a sajtóosztály.

A vádirat szerint Schwartz Béla az ajkai futballklubnak 2008-ban a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának és egy építőipari cég munkatársának közreműködésével biztosított anyagi forrást. Az önkormányzat fiktív vállalkozási szerződést kötött, amely alapján a tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott vállalkozói díjat, 10,7 millió forintot a gazdasági társaság, majd onnan az egyesület számlájára utalták át – állt a vádiratban. Az ügyészség szerint emellett a polgármester a céget működtető sértettel fenyegető hangnemben közölte, hogy ha egy követelését fenntartja, a városban nem kap munkát és a már elvégzett munka díját sem fizetik ki neki. A vád szerint a sértett a fenyegetés hatására beleegyezett, hogy a követelésének egy részéről lemond, és az egyesületnek adja. 

Az elsőfokú bíróság – kedden helybenhagyott – ítéletében ezzel szemben azt mondta ki, hogy Ajkát nem érte vagyoni hátrány, és a zsarolás vádja sem áll meg, mert a sértett vallomása nem volt következetes, nem lehetett rá alapozni. Jogerős felmentése után Schwartz Béla az MTI-nek azt mondta: huszonkét különböző ügyben vádolták meg 2010 óta, és ebből egy esetben ítélték pénzbírságra. Mindegyik ellene felhozott vád politikai indíttatású – jelentette ki.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. január 13. 08:38
Az ügyészség tevékenysége a nemzet szégyene.
blondiner
2016. január 12. 22:20
Az a nagy helyzet, hogy sok esetben "mindenki tudja", mi történt, ezzel szemben a bíróságok a jog alapján, a tények ismeretében döntenek. A korrupciót, vagy a mostani esetet, ami végül is hatalommal visszaélésnek, zsarolásnak látszik első olvasatra, szinte lehetetlen bizonyítani! Ez nem csak politikusoknál jelent kvázi mentességet, rengeteg esetben köztisztviselő kér, vagy vár el csúszópénzt vizsgálattal, vagy engedély kiadásával kapcsolatban. Hasonló módon ezekben az esetekben sincs soha ítélet, pedig a "fél város", vagy az "egész falu" tudja, hogyan lehetett anno építési engedélyt gyorsan kapni, működési engedélyt kapni. Ez csak akkor marad abba, ha nem fogunk fizetni, de az meg ugyanolyan utópia, mint a kommunizmus :D
blondiner
2016. január 12. 22:02
Schwartz fall - sötét ügy :D
madarasi.abel
2016. január 12. 21:15
enyhítő körülmény, hogy a pénzt az Uralkodó kedvenc hobbijára fordították. Minden fociba ölt pénz nemzeti érdeket szolgál, így meg sem állhatott a vagyoni hátrány okozásának vádja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!