Aszódi: Paks II piaci körülmények közt is megtérülne

2016. január 21. 16:30

Nincs állami támogatás és nem is lenne rá szükség a Paks II beruházásban, mivel az piaci körülmények között is megtérülne – jelentette ki Aszódi Attila. A kormánybiztos elmondta: az Európa Bizottság eddigi kéréseit mind megfogadták. Aszódi szerint jó a kapcsolat az oroszokkal, teljes összhangban folyik a munka, annak ellenére, hogy eddig nem fizettek nekik.

2016. január 21. 16:30

Nincs állami támogatás a paksi beruházásban, erre nem is lenne szükség, mivel a beruházás piaci körülmények között is megtérülne – szögezte le Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésén. 

A kormánybiztos felidézte, az Európai Bizottság hivatalos lapjában január 12-én tették közzé a Paks II projekt esetleges állami támogatásához kapcsolódó vizsgálatról a bizottsági álláspont összefoglalóját, ezzel megkezdődött az egyhónapos konzultációs időszak.

A magyar álláspont szerint a paksi beruházás nem versenytorzító hatású, a Rothschild nemzetközi bankház által készített tanulmány szintén alátámasztja, hogy egy piaci befektető is hajlandó lenne a projektet ugyanilyen körülmények között megvalósítani – közölte a kormánybiztos. Aszódi Attila úgy fogalmazott, a paksi projektet mindenképpen megvalósítják, az Európai Bizottság esetleg szab bizonyos feltételeket.

Két feltétel nem teljesül, így nincs állami támogatás a projekt mögött

Aszódi Attila kifejtette, hogy négy feltétel együttes teljesülése esetén állapítható meg állami támogatás, ezekből azonban kettő nem teljesül. Ismertette: a projektbe ugyan állami forrást vonnak be, és a megvalósításra kijelölték a Paks II. projekttársaságot, ugyanakkor a beruházás nem versenytorzító hatású, és az állam nem ad a projekttársaságnak gazdasági előnyt. Megjegyezte, hogy az Európai Unió 28 tagállamának összekapcsolt villamosenergia-rendszerében az összes európai erőmű kapacitásának csak mintegy 0,24 százaléka lesz a két új paksi blokk kapacitása.

A beruházás költségeinek és megtérülésének részletes összehasonlításával pedig a Rothschild-tanulmány megállapította, hogy a megtérülés magasabb lesz, mint a befektetett teljes összeg – idézte fel.

Jó a kapcsolat az oroszokkal, meg fogják építeni Paks II-t

Kérdésre válaszolva a kormánybiztos kifejtette: az Európai Bizottság azt tanácsolta, hogy amíg a vizsgálat folyik, ne fizessenek a fővállalkozónak. A kérést, illetve az európai jogot most is betartja Magyarország – hangsúlyozta Aszódi Attila, hozzátéve, hogy még nem fizettek az orosz félnek, bár már sokat dolgoztak az előkészítésen. Elmondása szerint az orosz partnerrel napi kapcsolatban vannak, jó az együttműködés, teljes összhangban folyik a munka.

A kormánybiztos úgy fogalmazott: soha nem látták, hogy a paksi projekttel kapcsolatban kétségei lennének az orosz félnek, hogy ne akarnák a beruházást megvalósítani, vagy ne tudnák finanszírozni. Nincs olyan információ, hogy az orosz partner a paksi projekt finanszírozását visszavonná, és nem is számítanak erre – közölte.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2016. január 22. 05:50
Orbánék eredeti lépése Paks kapcsán helyes volt az akkori energiaárak függvényében. Én már akkor jeleztem,hogy az oroszok képtelenek lesznek meghitelezni a projektet,miután az orosz költségvetés teljes csődje elkerülhetetlen lesz 2016 második felében. Ez be is következett,mégpedig drámaiabban ,mint azt én magam és sokan itt Oroszországban feltételeztük. Ma már nyilvánvaló, putyin rezsimjének vége, a csőd hónapok kérdése.
Zsolt75
2016. január 21. 21:46
Aki ennyire Csernobilt emlegeti, tud arrol, hogy Pakson jelenleg is van atomeromu? Es azt ilyen nehez felfogni, hogy marha sotet lesz , ha a meglevo blokkokat nem valtjak ki az uzemido lejartaval?
PiriReis
2016. január 21. 21:07
A magfúziós erőművek kapcsán mély csend... És ez évek óta tart!!! Netán túl olcsó, Azaz Nem Piacképes a rendszer.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. január 21. 20:54
blablabla. De ha nem térülne meg hát pont leszarják, az eltapsolt lóvét 30 év múlva nyilván nem fogja ifj. Rogán, Orbán Lázár, gázszerelő visszafizetni. Helyettük a robotolk csngetik ki. Tuti biznisz. Különben meg kell a pénz a választásokra. Még jó is ha más akadályozza meg mert rájuk lehet majd mindent fogni de a lóvé addig is el fog tűnni. Végső esetben Orbán g örök krími nyaralásra fog menni.Ennyi a lényeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!