Orbán az ORF-nek: Mi Európát védjük, Európa szabályai szerint

2015. szeptember 07. 09:07

Le kell zárni Európa külső határait, mert a migránsok nem politikai menedékjogot, hanem csak könnyebb és jobb életet szeretnének – mondta Orbán Viktor az osztrák közszolgálati tévének adott interjújában. A magyar kormányfő szerint ha Európa nem tesz valamit a helyzet kezelésére, több tízmillió gazdasági bevándorló fog útra kelni.

2015. szeptember 07. 09:07

Orbán Viktor a határzárak létesítését szorgalmazta az osztrák közszolgálati ORF televízió Zeit im Bild nevű híradójának adott interjújában vasárnap este — a híradóban bejátszott kétperces klip bővített, hétperces verziója itt érhető el.

Világos kijelentéseket vár

A miniszterelnök úgy vélte, hogy le kellene zárni Európa határait, egyúttal Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be. Az osztrák kormányt a Magyarországról érkező papír nélküli migránsok válogatás nélküli beengedése miatt kritizáló Orbán Viktor a Zeit im Bild című hírműsorban elmondta, attól tart, hogy több millió további menekült fog Európába érkezni, amíg ez a két ország ki nem jelenti, hogy nem fogad be többet.

Az előírások szerint az uniós határt érvényes papírok nélkül nem lehet átlépni, ezek ellenére Ausztria akadálytalanul átengedte a migránsokat, akiknek a nagy része gazdasági bevándorló, mondta Orbán Viktor. Az ORF riporterének kérdésére, miszerint azzal, hogy a magyar kormány az osztrák határra szállította az autópályán nyugatra induló migránsokat, nem kerül-e ellentmondásba önmagával, Orbán azt mondta, éppen fordítva, mert Magyarország rendelkezik azzal a pénzügyi és rendőri erővel, hogy minden menedékkérőt ellásson és szállást biztosítson számukra.

Ők német menekültek akarnak lenni

Vannak gyűjtőpontok és menekülttáborok, ahol orvosi ellátást, élelmet, szállást és vizet kapnak, mondta a miniszterelnök. A probléma nem nálunk van, mondta a Orbán és rámutatott: a bevándorlók Németországban akarnak letelepedni, mert ott biztonságos, könnyű és jó életet remélnek: „A törökországi menekülttáborokban bár nem jó az élet, de biztonságos. Görögország, Macedónia, Szerbia és Magyarország is biztonságos ország, ők mégsem akarnak ezekben megmaradni, mert ők német menekültek akarnak lenni.”

A riporter kérdésére, miszerint ad-e még egyáltalán politikai menedékjogot Magyarország, és ha igen, hogyan, Orbán azt felelte: „Kérni lehet. Ha valaki benyújt egy ilyet, azt átvizsgáljuk, és ha alapos okot látunk, megadjuk neki. Csakhogy ezek az emberek nem politikai menedékjogot akarnak. Ők maguk mondják, hogy jobb életet akarnak. Magyarország betartja a nemzetközi szabályokat: mindenkit regisztrálunk és minden egyes esetet átvizsgálunk.” A riporter kíváncsi volt arra is, van-e tűzparancsa a határra kivezényelt honvédségnek, erre a kormányfő azt mondta: mi Európát védjük, Európa szabályai szerint. Éppen ezért a kormány kerítést épít, hogy csak bizonyos pontokon lehessen átlépni a határt, méghozzá legális keretek között.

A görögök hibája

Orbán odaszúrt egyet Görögországnak is, őket okolva a jelenlegi helyzet kialakulásáért: „Ha Görögország betartaná ezen európai szabályokat, sem Magyarországon, sem Ausztriában nem lenne menekültprobléma, ezért tolódik ez fel hozzánk és önökhöz. 

Mit szóltak volna ahhoz, ha 1956-ban Ausztria határzárat épített volna? — kérdezte az interjú vége felé a riporter, mire Orbán azt mondta, a kormány ugyanazt akarja, amit Ausztria 1956-ban csinált: „Befogadni őket, de nem hagyni, hogy ellenőrizetlenül sétálgassanak a Mariahilfer Straßén. Menekülttáborokba vitték őket, ahol benyújthatták abba az országba a menekültkérelmet, ahová tovább szerettek volna utazni, ha pedig azt az adott ország elfogadta, továbbengedték őket. Ha ma ugyanaz lenne a rendszer, mint 1956-ban Ausztriában, nem lennének ilyen gondjaink.”

Amíg nincs lezárva Európa külső határa, nincs értelme kvótákról beszélni, amint ezeket rendesen védik, elkezdődhet a menekültkvótákról szóló diskurzus, mondta Orbán. Amíg azonban Európa nem talál ki valami értelmes megoldást, több tízmillió gazdasági bevándorló fog még érkezni, zárta az ORF-nek adott interjúját a magyar kormányfő.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. szeptember 07. 11:46
Meghallgattam, pillanatnyilag kifogástalan válaszok. Viszont engem továbbra is aggaszt a jövő. Ha a kiskapukon mindenkit be fognak engedni, ismét tele lesz az ország, az összes szálló, újakat kellesz építeni, kitoloncolni nem fogjuk tudni őket, a nyugat nem fogja átvenni. Ha a határátkelőn jönnek be, azok nem fogják bírni a forgalmat, balhézni fognak. Egyetlen remény, hogy elkerülik a határunkat. Ha mégsem, akkor megint mi szívjuk meg.
Vadjoe
2015. szeptember 07. 10:38
"„Elértünk a tűréshatárhoz” – mondta Christoph Hillenbrand bajor miniszterelnök a müncheni főpályaudvaron összegyűlt újságíróknak. A városba a hétvégén 12 ezer menekült érkezett, és csak hétfőn még további 10 ezret várnak. A bajor politikus szerint jobb kommunikációra van szükség az érintett országok között, hogy kezelni tudják a helyzetet." Hát ez gyors volt.
states
2015. szeptember 07. 10:28
Kezdek arra hajlani, hadd menjenek milliószámra az elmebeteg Merkelhez és Faymannhoz, megérdemlik. Garantáltan néhány éven belül lángokban áll mindkét ország. Épp ideje, mert Európa elmebetegei mióta csak léteznek. Most úgy tesznek, mintha nem ők adták volna a Vilmosokat, a Habsburgokat, Hitlert és vele 100 millió halottat Európának.
péterx
2015. szeptember 07. 10:12
Orbán józan , feddhetetlen , jogkövető , közérthető , emberséges politikája legyen az Unióban az általános ! AKKOR , s csak akkor fog megoldódni - már amennyire megoldható ezek után - a probléma .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!