Kiürült az opatovaci és tovarniki menekülttábor, lakóik elindultak a magyar határ felé

2015. szeptember 28. 17:11

Horvátország – vélhetően a magyar határzárra készülve – kiürítette az opatovaci és a tovarniki menekülttábort. Előbbiből 25, migránsokkal teli autóbusz indult a magyar határ felé. A horvát hatóságok elkezdték téliesíteni a táborokat, mivel arra számítanak, hogy további migránstömegek érkeznek az országba.

2015. szeptember 28. 17:11

Opatovacból 25, migránsokkal teli autóbusz indult útnak Magyarország, vagyis Barcs és Beremend felé a nap folyamán, számolt be az M1 tudósítója. A tábor kiürítése arra utalhat, hogy Horvátország készül a magyar-horvát zöldhatár lezárására, hiszen hasonló történt Szerbiában is, mielőtt Magyarország lezárta volna a közös zöldhatárt, hangzott el. A tovarniki sátortábor is teljesen üres, folytatta a tudósító.

Hozzátette: ott száz ember számára elkezdtek építeni egy ideiglenes befogadóállomást, amely a héten el is készülhet. Az építkezést a menekültügyi kvótarendszer elfogadása folyományaként kapott uniós pénzből finanszírozza az ország. Mindkét befogadótábor a horvát-szerb határ horvát oldalán található.

Az M1 tudósítója hétfő délután az opatovaci tábortól bejelentkezve azt mondta: a táborok gyakorlatilag teljesen kiürültek, de a horvát rendőrség számít az „utánpótlásra”. Fűtőtesteket és ágyakat vittek a táborokba, közölte. A tudósító szerint a horvát táborokban hosszú távra rendezkednek be, a télre is elhúzódó migrációs nyomásra számítanak.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. szeptember 28. 19:01
Soros megoldotta a menekültkérdést!!! most már értem hogy a Soros Armys pólós srácok miért szarják le hogy mit kíván a Magyar nemzet Ezért!!! Az Európai Unió tagállamai önző módon saját érdekeikre összpontosítanak, és gyakran a többi tagállam érdekeivel ellentétes lépéseket tesznek – hangsúlyozza Soros György a Project Syndicate-en megjelent írásában. A válság rendezéséhez az EU-nak átfogó tervre van szüksége, amelynek ki kell terjednie az unió határain kívülre is – írja a magyar származású üzletember, aki szerint kevésbé káros és egyúttal olcsóbb is, ha a potenciális menedékkérőket a jelenlegi lakóhelyükön vagy annak közelében sikerült tartani. A Soros által javasolt terv hat pontból áll. Az EU-nak a közeljövőben legalább évi 1 millió menedékkérő befogadására kell berendezkednie, a terheket igazságosan elosztva a tagállamok között. A menedékkérőket az első két évben fejenként 15 ezer euróval kell támogatnia. Ehhez az unió – AAA státusát felhasználva – hosszú lejáratú kötvényeket bocsáthatna ki, az így elköltött összeg az európai gazdaságnak is lendületet adna. A lehetőségek határain belül mind a menedékkérők, mind a tagállamok preferenciáit figyelembe kell venni Az EU élére kell, hogy álljon annak a globális kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy Libanonnak, Jordániának és Törökországnak megfelelő segítséget nyújtsanak a három országban tartózkodó összesen négymillió menekült ellátásához. Az oktatással, képzéssel együtt ez évente legalább 5000 euró/fő, azaz összesen 20 milliárd eurót jelent, aminek csupán töredéke áll rendelkezésre. Az uniónak ezzel párhuzamosan kötelezettséget kell vállalnia, hogy évi 8–10 milliárd euróval támogatja a többi „frontline” országot. Az EU-nak haladéktalanul létre kell hoznia egy közös Menekültügyi és Migrációs Ügynökséget, mivel a 28 függetlenül működő tagállami rendszer nem hangolható össze. A menedékkérőknek biztonságos útvonalakat kell biztosítani, először Görögországból és Olaszországból azokba a tagállamokba, amelyekbe tartanak. A következő lépés ezeknek az útvonalaknak a „frontline” régiókig való meghosszabbítása lehet. Ki kell dolgozni a menedékkérőkre és a migránsokra vonatkozó globális standardokat. Az évente több mint egymillió migráns letelepítése érdekében az EU-nak mozgósítania kell az NGO-kat, az egyházakat és a vállalkozásokat is, hogy támogassák az ügyet. Ehhez nem csupán megfelelő finanszírozásra lesz szükség, de a szponzorok és a migránsok összekötéséhez a humán- és it-kapacitásokat is bővíteni kell.
Szúnyog
2015. szeptember 28. 17:58
És úgy gondolják, hogy ez így mehet még hónapokon át?
thymian
2015. szeptember 28. 17:27
A horvátoknak is kastélyokba kell költöztetni őket, ha igazán eu kompatibilisek akarnak lenni, ahogy a németek.:D Mi az, hogy holmi ideiglenes táborokba pakolják őket, ahelyett hogy vörös szőnyeggel várnák. https://www.youtube.com/watch?v=YSu5aRfEGUA&feature=youtu.be
di maggio
2015. szeptember 28. 17:18
Én még egyetlen videot sem láttam, amelyen a migránsok imádkoztak volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!