Ötszáz migránst helyeznek át Ausztriából Szlovákiába

2015. július 09. 13:30

Még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst helyeznek át egy alsó-ausztriai táborból a magyar-szlovák határon fekvő Bősre.

2015. július 09. 13:30

Kétoldalú megállapodás alapján Szlovákiában helyeznek el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó migránst - közölte az osztrák belügyminisztérium csütörtökön. Még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst helyeznek át az alsó-ausztriai táborból a szomszédos országba. A migránsokat a magyar-szlovák határon fekvő Bős (Gabcikovo) községben található egyetemi épületben szállásolják el. Az épület a pozsonyi egyetemhez tartozik, és részben még használatban van. 

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint a migránsok ellátásáról és nem a menekültügyi eljárás átvételéről van szó, tehát az eljárások Ausztriában folytatódnak tovább és pozitív elbírálás esetén a Szlovákiába helyezett emberek visszatérhetnek Ausztriába. „Ez a kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia kifejezhesse szolidaritását a kérdésben” – mondta a miniszter, majd hozzátette: ez ugyan egy kis lépés, de jelzésértéke van. 

Amennyiben az uniónak nem sikerül mielőbb tartós és igazságos megoldást találnia, meghatározva a befogadási kvóták pontos mértékét, akkor államközi megállapodásokkal kell felgyorsítanunk a megoldást – hangsúlyozta az osztrák miniszter.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. július 09. 20:09
Ezt már a kvóta-ötletnél is leírtam: szerintem a migránsok nem cementes zsákok amiket lehet ide oda átpakolni. Vagy nem kérdezik a véleményüket? Ebben az esetben biztos vagyok a sikeres integrációjukban. (irónia!)
magnamater
2015. július 09. 17:58
Mint a Monarchia idején, tótok a sógorokkal összedolgoznak:a befogadott migránsokkal magyarokat nyomorgatnak.
hakos
2015. július 09. 14:34
Így van.A szlovák kormány minden menekülttábort magyarlakta vidékre rak. Ez olyan, mintha például a magyar kormány a menekülttáborokat kimondottan úgy helyezné el, hogy a legnagyobb arányban cigányok lakta települések mellé kerüljenek, vagy egyenesen a zsinagógák mellé telepítené az allahakbarozókat.Lenne ebből aztán nagy hiszti ballibbantjainktól. Ha viszont az elszakított magyar testvéreinkről van szó, akkor hallgatnak. Viszont ebből a szempontból tényleg tanulhatna a magyar kormány a szlováktól....
liberálzöld.
2015. július 09. 14:33
Tök jó! Lassan - a széndioxid kvótához hasonlóan - lehet adni - venni a menekült kvótát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!