LMP: Megbukott a keleti nyitás

2015. július 22. 13:30

A keleti nyitás megbukott – kommentálta sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet azt, hogy csökkent a magyar export Azerbajdzsán, Kazahsztán és India irányába is, miközben a Németország felé történő kivitel nőtt. A politikus szerint erre a sorsra juthat a déli nyitás is, ha a kormány továbbra is haveroknak és multinacionális cégeknek szerez csak piacot.

2015. július 22. 13:30

Az LMP szerint megbukott a kormány keleti nyitás politikája, a déli nyitás sikerre viteléhez pedig nem kereskedőházakra, „átláthatatlan kufárkodásra”, hanem erős és fejlődőképes magyar vállalatokra van szükség. Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján a kelet nyitás politikájának kudarcaként értékelte, hogy tavaly növekedett az ország európai uniós és azon belül a Németországgal folytatott külkereskedelmi forgalma, miközben például Azerbajdzsánba, Kazahsztánba vagy Indiába kevesebbet exportálunk, mint néhány évvel ezelőtt.

Szerinte a magyar export csak akkor erősödhet meg, ha a kormány nem multinacionális vállalatoknak és haveri cégeknek akar piacot szerezni, hanem a magyar kis- és közepes vállalatoknak, ha ezeket tekinti stratégiai partnerének és az uniós támogatások nagyobb részét is számukra biztosítja. Hozzátette: csak rövidtávon lehet sikeres az a gazdaságpolitika, amely az olcsó munkaerővel kívánja versenyképessé tenni az országot. Ehelyett magas hozzáadott értéket előállító vállalatokra van szükség, amely az oktatás nagyobb támogatásával érhető el – hangsúlyozta. A kormánynak azzal is fel kellene hagynia, hogy a külgazdasági folyamatokban a holdudvar cégeinek üzletszerzését helyezi a prioritások közé.

A politikus gazdaságpolitikai fordulat szükségességét sürgette, és elmondta azt is: fel kell tárni a keleti nyitás kudarcának okait és nagyobb figyelmet kellene fordítani az unió periféria országaival való együttműködésre. A politikus bírálta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. működését is, amely tavaly 2,5 milliárd forintnyi veszteséget termelt.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2015. július 23. 07:08
a volt szovjet érdekszférába tartozó sattelitekkel kereskedni egyre nagyobb kockázat. Ez alól kivétel Azerbajdzsán, ők azonban szerkezetileg nem alkalmasak bármilyen magyar áru fogadására. Nem érdektelen viszont egy együttmüködés az olaj és gázipar területén. Az oroszok teljes kizárásával.
tango47
2015. július 22. 19:47
Mi lenne, ha a ballibbant pártok egy posztban fogalmaznák meg, hogy a mai napon éppen mi és ki bukott meg? Időt, fáradtságot spórolnának.
balbako_
2015. július 22. 15:24
Tudjuk, a Fidesz is megbukott, Orbán is (Igaz, hogy több, mint 7 éve toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat és nyeri a választásokat, de naponta megmondják okosok kész, vége, megbukott), mindenki megbukott csak az LMP helikopter.
Tintamin
2015. július 22. 14:42
Petike (és Viktor) annyira, de annyira segghülyék a külpolitikához, hogy még TorgyánJózsi is oktatná őket a chilei cseresznyével. Ez a keleti nyitás csak a putyini faszsopást szolgálta, illetve a holdudvar szénné tömését. Milliárdok úsznak el a semmibe értelmetlenül. Miért nincs erről egy orbánista plakát, hogy mekkora siker?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!