Egy szerb-horvát határvita és a magyar kerítés: meddig tartson a határzár?

2015. július 14. 12:34

A Külügyminisztérium álláspontja szerint akárhová építhetünk kerítést, ám ez a lépés semmi esetre sem értelmezhető úgy, hogy Magyarország egyoldalúan eldöntötte, hol van a hármas határpont, azaz a szerb-horvát határ vonalának kezdőpontja. A szerbek és a horvátok ugyanis majd' hetven éve vitatkoznak határterületi szakaszokon, a magyar kerítés vonala tehát akár diplomáciai bonyodalmakat is okozhat.

2015. július 14. 12:34
Stumpf András

Diplomáciai bonyodalmat is okozhat a déli határkerítés, amelynek építését hétfőn kezdte meg a Magyar Honvédség. Ha ugyanis a 175 kilométeresre tervezett határzár csak a szerb-magyar hosszában készül el, akkor bizony Szerbia felől lukas maradhat a végén: a faramuci helyzet oka egy régi, 1947-ig visszanyúló, ám máig nem rendezett határvita a szerbek és a horvátok között. A vita meglétéről már értesülhetett a szélesebb magyar közvélemény is, áprilisban sokan beszámoltak a hippi miniállam, Liberland megalapításáról - a kérdéses illetőségű terület is ennek a határvitának a szülötte.

A déli határkerítés szempontjából azért érdekes a helyzet, mert az egyik vitatott terület éppen a szerb-horvát-magyar hármas határon van. Ahogy a Duna elhagyja Magyarországot, tőle keletre a szerbek ellenőrzik ugyan a területet, ám Horvátország is magáénak tudja azt mindmáig (a lenti képen a legészakibb, sárgával jelölt terület). Ha a Dunáig építjük meg a határzárat, azt a horvátok úgy értelmezhetik, hogy a szerb határváltozat mellett foglalunk állást.

Megkérdeztük a Külügyminisztériumot, hogy nem okozhat-e feszültséget a horvátokkal, ha a szerb álláspont szerinti hármashatárig építjük meg a határzárat. A következő válasz érkezett:

„Nem Magyarország és egykori Jugoszlávia közös határvonala a vitatott, hanem a szerb-horvát határvonalé, azaz Magyarország szemszögéből a magyar-szerb-horvát hármashatár találkozási pontja. Ebből következően, ha Magyarország saját területén biztonsági határzárat épít, az egyaránt történhet a Szerbiával vagy a Horvátországgal közös határ mentén, ehhez egyikőjük hozzájárulása sem szükséges. Fontos kihangsúlyozni továbbá, hogy ez a lépés semmi esetre sem értelmezhető úgy, hogy Magyarország egyoldalúan eldöntötte, hol van a hármas határpont, azaz a szerb-horvát határ vonalának kezdőpontja. Tekintettel arra, hogy a technikai részleteket illetően a Belügyminisztérium álláspontja irányadó, javasoljuk a tárca megkeresését is a témában.”

Megfogadtuk a tanácsot, kérdéseinket a belügynek is feltettük - ám sovány választ kaptunk: „Tájékoztatjuk, hogy a témával kapcsolatban az eddigi Kormányinfókon elhangzottakon túl nem áll módunkban további részleteket közölni.”

*

Illusztráció: Dunai Szigetek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2015. július 14. 14:57
az nem okoz "diplomáciai bonyodalmakat", hogy elözönlenek bennünket az illegális határsértők, csak az, hogy éppen pont hol van a hármashatár? menjetek már ti is a picsába!
Nomine
2015. július 14. 13:57
műhiszti megoldás: az utolsó 1 Km-re nem építünk kerítést, mert ott járőrök lesznek, vita lezárva Win-win egyébként már Gino is megmondta: "Jók itt a programok, csak..." :DD
Berecskereki
2015. július 14. 13:57
Nem kell kerítés. Itt a határőrzők.. http://www.szarszoitalalkozo.hu/2013-kep.html
Tugg Speedman
2015. július 14. 13:47
Hende Csaba a mindent látó távcsövével már át is nézte a megépült kerítésszakaszt. :-) http://kep.cdn.index.hu/1/0/693/6937/69374/6937475_86673_e364340b7697bfdfaf633ea81ab01d71_wm.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!