Egészségügyi tüntetés: „Meg kell állítani az elvándorlást”

2015. július 02. 09:12

Béremelést, cafeteria-rendszert, a szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését követelte szerda délután több ezer egészségügyi dolgozó a Parlament előtt.

2015. július 02. 09:12

Több ezer egészségügyi dolgozó tartott szerda délután demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szervezésében a Kossuth téren, a Parlament előtt.

„A médiában az megy ki, hogy milyen jó az egészségügy, holott ez nem igaz” – vélekedett egy demonstráló.

A demonstráción tizenkét pontot tartalmazó szórólapot osztottak ki, amelyen az egészségügyi szakdolgozók követeléseiket fogalmazták meg a kormánynak. Ezek között egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, cafeteria-rendszer bevezetését, valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.

„Szakdolgozók nélkül nem lehet egészségügyet építeni, és biztonságos betegellátást nyújtani” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh kihangsúlyozta: a döntéshozóknak meg kell állítaniuk az elvándorlást, hogy a fiatalok számára vonzó legyen az egészségügyi hivatás.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. július 03. 11:31
Az orvosi, ápolói fizetéseket, valahogyan a teljesítmény és minősége értékelését nem mellőzve, de nem emelni, hanem többszörözni kéne. Ezekre az emberekre a gazdag európai országokban óriási kereslet van. Ha a tisztességes bérrendezés elmarad, cca. a fele el fog menni, belátható időn belül és már most is kevesen vannak. A jó ápolók bérét a duplájára, az orvosokét olyan 2.5-szeresére emelni nehéz döntés lenne, mert mindenki keveset keres, sokat dolgozik. Viszont kimondottan az egészségügyben dolgozókat várják a szerencsésebb és nem is olyan távoli országok. Nemcsak a kereset a vonzóbb kinn, de más a vezetési, munka kultúra, felszereltség és egyáltalában. A változtatás legnagyobb akadálya, h. döntési helyzetben vszg, azok vannak, akiknek a jelenlegi metódus is jó, hálapénzestől, stb..
Területvédő
2015. július 02. 22:01
Pár dologra reagálnék. Ostoba szavazók felé nyitás nélkül fel is oszlathatják magukat. Morvai nem a szívem csücske, de túl nagy szerepe nincsen. Egy EP képviselői hely teljesen jelentéktelen. Egy ellenzéki párt csak lebegtetni tud, amíg nincsen hatalmon, ezért ezt a mondatot értelmezni sem tudom. Ugyanakkor van pár jobbikos vezetésű város, ahol kifejezetten pozitív dolgok történnek, pl. a szociális lakások kiutalásának erkölcsi bizonyítványhoz kötése. Az érpataki modellt követve, a törvények következetes betartatása. És persze, nem szimpatikus az EU zászló égetésének elmismásolása (megjegyzem, semmi bajom nem volt vele), de ez olyan jelentéktelen a többi politikai erő pofátlanságaihoz, arcátlanságaihoz képest, hogy kb. észre sem vehető. A gárdistákkal mit kéne tenniük? Kiküldeni őket felvonulni, hogy a Fidesz-MSZP által hozott törvények értelmében több százezerre büntessék őket? Ez lenne a felelős magatartás a híveikkel szemben? Volner megmondta, hogy hatalomra jutás esetén újjáélesztik a Gárdát.
Területvédő
2015. július 02. 19:36
A korlátlan szervilizmust nem a Jobbiknál fogod megtalálni, hanem a birkamenetes agyamputáltaknál, akiknek aztán tényleg mindent be lehet adni. Mindent és annak az ellenkezőjét is helyeslik, ha a felcsúti bugris mondja. Tudod, a jelszó: "Csak a Fidesz!"
néhai Ch.Pilot
2015. július 02. 18:00
„A médiában az megy ki, hogy milyen jó az egészségügy, holott ez nem igaz” – vélekedett egy demonstráló." Ez egy kissé visszafelé sült el. Tehát az egészségügy nem jó - a rosszat büntetni kell, nem jutalmazni. Fegyelmit minden ott dolgozónak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!