Orbán: Az iszlám nem ellenségünk

2015. június 05. 13:42

Európában ma sok helyen félnek az iszlámtól, sőt van, ahol ellenségnek tekintik. Magyarország azonban nem ilyen ország, Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti, mondta Orbán Viktor az egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélését követően.

2015. június 05. 13:42

Új fejezet nyílt a magyar-egyiptomi kapcsolatok történetében, mondta az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel folytatott pénteki budapesti megbeszélése után Orbán Viktor, aki szerint a most kötött megállapodások lendületbe hozzák a két ország gazdasági és politikai kapcsolatait. A sajtótájékoztatón Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európában ma sok helyen félnek az iszlámtól, sőt van, ahol ellenségnek tekintik.

Magyarország azonban nem ilyen ország, Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti, mondta a kormányfő. A miniszterelnök hozzátette: „Mi hiszünk a kulturális diverzitásban, a kultúrák közötti különbözőséget tiszteletben kell tartani, ezért amikor egy másik kultúrához tartozó országról van szó, "mindig a tisztelet hangján beszélünk. Egyáltalán nem biztos, hogy azok a társadalomszervezési módszerek, amelyek a nyugati világban eredményesek, a világ más civilizációiban is azok lehetnek. Ennek az eldöntése nem a mi dolgunk, ezért mi nem vagyunk demokráciatanárok. Ennek az eldöntése minden nép saját ügye” - fogalmazott Orbán Viktor, örömét fejezve ki, hogy az egyiptomi nép a saját útját járja, amelynek sikeréért szurkol.

Orbán hangsúlyozta továbbá: Egyiptom különleges ország, mert nélküle nincs stabilitás az arab térségben, és miután a modern világban összeszűkültek a távolságok, az is kijelenthető, hogy Európában sincs stabilitás stabil Egyiptom nélkül. A hivatalos budapesti látogatáson tartózkodó egyiptomi elnök azt szorgalmazta, hogy Magyarország vegyen részt Egyiptom fejlesztésében, és kérte, álljon ki országa mellett az Európai Unióban, ismertesse az európaiak előtt az egyiptomi vezetés eredményeit.

Egyiptom és Magyarország gazdasági kapcsolatrendszere nem új keletű, túlélt mindenfajta politikai rendszert, a mi jelenlétünk Egyiptomban mindig is erős volt, mondta Orbán, külön kiemelve a katonai együttműködést. Közölte, hogy megnyitottak egy százfős ösztöndíjkeretet egyiptomi diákoknak. Emellett üdvözölte, hogy az egyiptomi rádió és televízió sikeres együttműködést alakított ki a magyar közszolgálati médiával. A két politikus a találkozó végén aláírt egy vasúti együttműködési szándéknyilatkozatot - amely 700 vasúti kocsi megrendeléséről szól - és egy egyetértési nyilatkozatot a két ország belügyminisztériuma közötti együttműködésről.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2015. június 05. 18:55
akkor mi a baj a multikultival ha nem ellenséág D?
kjkj945
2015. június 05. 18:28
""Az iszlám nem ellenségünk"" És az iszlám ellensége akkor az ellenségünk?
katus
2015. június 05. 18:24
A Fidesz megint megpróbálja kivonni a szelet a Jobbik vitorlájából.... :) Vona Gábor "az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében" Orbán Viktor: "Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti "
Dr. Venezu Ella
2015. június 05. 17:39
Mint mondta, jól emlékszik azokra az időkre, amikor „a magunkfajta, akár nyápicnak is nevezhető civilektől kemény kezű katonák vették át a hatalmat, hogy az országot megmentsék”. Na a Jaruzelski hívők biztos örülnek az ilyen mondatoknak Lengyelo.-ban. http://index.hu/belfold/2015/06/05/orban_jo_tapasztalataink_vannak_a_puccsistakkal/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!