Megbírságolták a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi alelnökét

2015. június 16. 20:57

Mintegy 35 ezer forintnak megfelelő lejes bírságot szabott ki a román csendőrség Szőcs Csongorra, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi alelnökére, amiért az a szervezet helyi trianoni megemlékezésen nem volt hajlandó románul beszélni a csendőrökkel. A jegyzőkönyvben viszont nem ez szerepel, hanem az, hogy megtagadta személyi adatainak megadását, ami viszont Szőcs szerint nem történt meg.

2015. június 16. 20:57

A román csendőrség ötszáz lejes (35 ezer forint) bírságot rótt ki a kézdivásárhelyi trianoni megemlékezés egyik szervezőjére, mert nem volt hajlandó románul beszélni a csendőrökkel – írta a Szék-helyek.ro portál. A csendőrség – a kép formájában is közölt bírságolási jegyzőkönyv szerint – azt rótta fel Szőcs Csongornak, hogy amikor igazoltatni próbálták, román nyelven válaszolta: Kézdivásárhelyen magyarul beszélnek, és hogyha beszélni kívánnak vele, hozzanak tolmácsot, ezt követően pedig csak magyarul szólalt meg. A jegyzőkönyv szerint az incidens szemtanúi is megtagadták, hogy románul szóljanak. 

A csendőrség egy 1991-es törvény azon cikkelyére hivatkozott a jegyzőkönyvben, mely a személyi adatok megadásának az elutasítására, illetve a beidézésre való meg nem jelenésre vonatkozik. 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi trianoni megemlékezésén a szervezők szerint mintegy 150-en vettek részt. A felvonulók fekete zászlókat lobogtattak, és azt skandálták: vesszen Trianon!

Szőcs Csongor a HVIM kézdivásárhelyi alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Brassóból kivezényelt csendőrök egyike a rendezvény előtt kérdezte őt mint szervezőt a megemlékezés részleteiről. Ő magyarul válaszolta, hogy a rendezvény lefolyásának a részletes kétnyelvű leírását leadták a polgármesteri hivatalba, és az egyik helyi rendőrnek szólt oda románul, hogy hívjon tolmácsot, mert Kézdivásárhelyen jogában áll magyarul beszélni. Hozzátette, nem kérték, hogy igazolja magát, ha kérték volna, és ezt megtagadta volna, akkor elvihették volna a rendőrőrsre, de nem tették. 

Elmondta azt is, hogy a bírságolási jegyzőkönyvet néhány nappal később postán kapta meg. Hozzátette, hogy a címét, személyi adatait jól ismerik a kézdivásárhelyi hatóságok, így a brassói csendőröknek nem volt nehéz megszerezni ezeket. Kijelentette: a bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítését kérte a kézdivásárhelyi bíróságon. 

A székelyföldi Kézdivásárhely lakosságának a 91 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2015. június 17. 09:40
Ejrópaji emberjogista egyenlőség, szabadság, testvériség. A nagy ló....t! Kézdivásárhelyen a magyaroknak kötelező románul beszélnie a csendőrökker! Mert persze egy franciától ezt nem akarták volna és nem büntetik meg! Egyenlőség az emberjogi paradicsomban!
kitiltott
2015. június 16. 22:43
most hogy a Románok fényesre nyaltá az USA seggét esély van rá hogy bevonulnak Moldovába ...és csúnyán elkezdenek majd kekeckedni a Magyarokkal
Fakutya Vigyora
2015. június 16. 21:55
Fantomszervezet toborozza Erdélyben a radikális magyar fiatalokat A múlt hónapban a HVIM több erdélyi városban is elkezdett új tagokat toborozni. A szervezet kerekasztal-beszélgetésekre hívta a magyar fiatalokat; olyan szlogenekkel csábították őket, mint például “Lépj ki a konfortzónádból, nézd meg milyen az élet a Vármegyével” illetve “Vegyél részt az ellenállásban”, “Mi nem csak a virtuális térben harcolunk, az szabadságunk zászlaja ismét lobog. Cselekedj velünk!” Szőcs Csongor, a HVIM egyik helyi vezetője szerint Zagyva jelenléte a toborzás idején egy “szerencsés véletlen”. Szőcs egyébként többször is összetűzésbe került a román hatóságokkal. Tavaly márciusban Szőcs – más vármegyésekkel együtt – lökdösődött a csendőrökkel. Több magyar radikális is szerepel a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által összeállított, nemzetbiztonságra és a román államra veszélyt jelentő személyek listáján. Közülük ketten, Toroczkai László és Zagyva György Gyula közvetlenül kapcsolódik a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz. A mozgalomhoz lazán kapcsolódik még Csibi Barna egykori adóellenőr, aki azzal híresült el, hogy felaksztott egy Avram Iancu-bábot (Avram Iancu az 1848-as román császárhű felkelés hőse – a szerk.). http://atlatszo.hu/2015/04/01/fantomszervezet-toborozza-erdelyben-a-radikalis-magyar-fiatalokat/
tyIer durden
2015. június 16. 21:43
Mocskos oláhok; mindig is szégyenteljes, nyomorúságos, hitvány nép voltak, s azok is maradnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!