Index: Több tízmilliárdos haszna lehetett a MET-nek az MVM-mel kötött üzleten

2015. június 22. 09:01

Az MSZP adatigénylési pert nyert az MVM-mel szemben, így a cégnek közzé kellett tennie a MET-tel 2011 és 2014 között kötött gázüzletek szerződéseit. Az Index a dokumentumok alapján azt írja: a MET Holdingnak több tízmilliárd forintnál is nagyobb haszna lehetett az állami MVM-mel való üzletelésből, az MVM ráadásul olcsóbban is tudott volna nyugatról gázt venni, és a MET svájci cégétől megvett gázt veszteséggel adta tovább a magyar MET-nek.

2015. június 22. 09:01

Az MSZP honlapján közzétette a MET és az MVM 2011 és 2014 közötti gáz-adásvételi szerződéseit, miután adatigénylési pert nyertek az MVM-mel szemben. A párt ugyanakkor azt állítja: nem kaptak meg minden adatot, nagyjából egymilliárd köbméter gáz beszerzésének még mindig nincs nyoma.

Az ügy előzménye, hogy kiderült: MET, amely egy svájci székhelyű, de magyar hátterű cég, úgy kereskedett gázzal az MVM-mel, hogy ő maga sokat keresett rajta, miközben az MVM állami támogatásra szorult. A cikk szerint az állam rendeletekkel és előnyös szerződésekkel biztosította a MET előnyös helyét a hazai gázpiacon. Az ügyben az MSZP, a Jobbik és az LMP is feljelentést tett hűtlen kezelés, csalás és pénzmosás miatt, de a Nemzeti Nyomozó Iroda nem talált bűncselekményre utaló jeleket, így nem indított nyomozást.

Az MSZP által most közzétett adatok alapján az Index azt írja: a MET Holdingnak több tízmilliárd forintnál is nagyobb haszna lehetett az állami MVM-mel való üzletelésből. Az MVM ráadásul úgy szerződött a MET svájci cégével, a METI-vel, hogy nem is tudta, kik a valódi tulajdonosok. Később aztán kiderült, hogy a MET tulajdonosai közt van az OTP-vezér Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György, és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel is barátságban lévő Garancsi István.

A válság után Nyugat-Európából olcsón lehetett gázt behozni, de mivel az Ausztria felől érkező vezeték kapacitása véges, így ha több kereskedő jelentkezik, akkor aukciót kell kiírni. Ez nem történt meg, hanem az MVM-nek aukción kívüli hozzáférést adott a kormány, mivel úgy döntött, állami kezelésbe veszi az osztrák importlehetőségek kihasználását. Az állami MVM aztán pedig úgy szerződött a svájci METI-vel, hogy abból a MET-nek jelentős haszna származott, ugyanis a nyugati tőzsdei árnál jóval drágábban tudta az MVM-nek a gázt eladni.

Azt nem lehet tudni, hogy a METI mennyiért szerezte be a gázt, amit aztán az MVM-nek eladott, így a cég hasznát csak becsülni lehet. AZ Index az MVM más szereplőkkel kötött gázszerződései alapján úgy kalkulál, hogy az egész MET-csoport több tízmilliárdot kereshetett az üzleten. Az MVM-nek ráadásul lett volna rá lehetősége, hogy olcsóbban szerezze be a nyugati gázt: a VITOL SA nevű cég ugyanis a METI-nél 16,55 forinttal olcsóbban adta a gázt köbméterenként.

2011-12-ben az MVM 820 millió köbméter gázt hozott be az országba: ebből csak 136 milliót vett olcsóbban a VITOL SA-tól, a többit drágábban szerezte be a METI-től. A MET svájci cégétől drágábban megvett gázt az MVM aztán egy az egyben a magyar MET-nek adta el, de köbméterenként 2-3 forinttal olcsóbban annál, mint amennyiért azt beszerezte.

Az MVM nem csak a MET-nek, de más nagykereskedelmi partnereknek (például a Shellnek, a Tigáznak, vagy a GDF-nek) is olcsóbban adta el a saját célra vett gázt 2012-13-ban, mint amennyiért a METI-től vette.

A szocialisták azt állítják, hogy a megkapott dokumentumokból még mindig hiányzik egymillió köbméter gáz. Mindebből arra következtetnek, hogy az utóbbi években az MVM-nek lehetett egy, a METI-nél olcsóbb forrása is. A párt felszólította az MVM-et, hogy adja ki a maradék szerződéseket is, különben feljelentést tesznek közérdekű adattal való visszaélés miatt.

Frissítés:

A MET csoport közleményben visszautasította a társaságról megjelent számokat és következtetéseket, amelyek a cég szerint minden szakmaiságot nélkülöznek. A MET szerint elvtelenek és szakmaiatlanok azok a „csúsztatások”, amelyek a különböző paritású (földrajzi ponton érvényes) és különböző időpontban aktuális árazású termékeket hasonlítják össze, így eredményezve nem létező árréseket, eredményeket.

Az osztrák-magyar határkeresztező vezetéken (HAG-kapacitás) bejövő gázhoz vagy egyéb kedvezményes földgázhoz számos piaci szereplő hozzájutott. A MET nem élvezett megkülönböztető bánásmódot, nem kapott jobb feltételeket. Azért jutott több kapacitáshoz, mert többet is fizetett érte felár, valamint opciós érték formájában – írja a társaság. Hozzátették: ez azt is jelenti, hogy végül a legtöbb piaci szereplő olcsóbban jutott a kapacitáshoz, mint a MET.

A MET a távhőszolgáltatóknak szánt kedvezményes földgáz szétosztásában nem vett részt. A kiírt aukciós felajánlásból egy alkalommal vásárolt, a teljes felajánlás 2,6 százalékát, ugyanolyan feltételek mellett, mint minden más piaci szereplő – közölték.

Az MVM Partner Zrt. által közzétett, a MET Magyarország Zrt-vel kötött egyes gázkereskedelmi szerződések közzétételével kapcsolatban a MET Csoport álláspontja az, hogy bár a szerződések, mint közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumok kiadása üzleti szempontból egyértelműen aggályos és kifogásolható, azonban az így a nyilvánosság elé kerülő szerződések és annak részletei egyértelműen rávilágítanak az elmúlt időszakban több fórumon elhangzott állítások valótlanságára, és alátámasztják a felek közti megállapodás maximális létjogosultságát és szakmai megalapozottságát.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. június 22. 12:56
portfolio.hu/vallalatok/energia/lantos_a_met-rol_orban_viktornak_semmi_koze_ehhez_a_ceghez.1.215344.html Nem egy többségi kézben van a Portfólió és az Index?
egyetmondok
2015. június 22. 10:56
Ha a szabad piac megbukott,márpedig az megbukott,akkor nem hihető, hogy piaci alapon jöjjön létre egy,a magyar nemzetben gondolkodó nagytőkés réteg,amely megfelelő ellensúlya lehet a nem a nemzetben gondolkodó nagytőkés rétegnek. Mi mást lehet tenni,mint,hogy a politikai vezetés józan mérlegelés szerinti kiválasztottjaiból bármi áron létrehozni a magyar nemzetért aggódó nemzeti nagytőkés réteget. Ilyen a MET története is.
mákgubó
2015. június 22. 10:38
Hülye balliba suttyók! Fel kell építeni a keményen dolgozó magyar kisemberekből a kimagaslóan gazdag, keményen lopó magyar nagyvállalkozónak álcázott strómanokat is!:)))))
rosszkutya
2015. június 22. 10:08
Gyurcsány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!