Áder: A Nemzeti Összetartozás Napja a hősi halottakról is szól

2015. június 04. 16:02

A köztérsasági elnök a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából olaszországi és szlovéniai világháborús emlékhelyeket keresett fel. Áder János szerint a Nemzeti Összetartozás Napja nemcsak a közös haza szeretetét jelenti, nemcsak azt, hogy ápoljuk a kulturális hagyományainkat, hanem azt is, hogy ápoljuk a történelmi hagyományainkat is, és megadjuk a tiszteletet a hősi halottainknak.

2015. június 04. 16:02

A nemzeti összetartozás napja azt is jelenti, hogy a történelmi hagyományainkat is ápoljuk, és megadjuk a tiszteletet a hősi halottainknak – mondta Áder János köztársasági elnök, amikor olaszországi és szlovéniai első világháborús emlékhelyeket keresett fel a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az államfő kiemelte: a nemzeti összetartozás napja nemcsak a közös haza szeretetét jelenti, nemcsak azt, hogy ápoljuk a kulturális hagyományainkat, közös a nyelvünk, hanem azt is jelenti, hogy a történelmi hagyományainkat is ápoljuk, és „megadjuk a tiszteletet mi, kései utódok a hősi halottainknak”. A doberdói fennsíkon 100 ezer magyar esett el, embertelen körülmények között kellett itt helytállniuk a magyaroknak – emlékeztetett. Felidézte: 11-12 csata kellett ahhoz, hogy ezt a magaslatot az olaszok elfoglalják.

Áder János hangsúlyozta: az első világháborúnak több százezer halottja volt, több százezer fiút, családapát, szerető férjet hiába várt vissza a családja. Érdemes azokra is gondolni, akik ugyan visszatértek a családjukhoz, de valamilyen harci sebesülés miatt rokkantan, megnyomorítva, „élő roncsként kellett folytatniuk az életüket, amelyet egy értelmetlen háború derékba tört” – magyarázta. A köztársasági elnök szerint a megemlékezés mellett meg kell köszönni az olaszoknak, hogy méltó módon megadják a tiszteletet a magyar hősöknek, évről évre megemlékeznek a magyar katonák hősiességéről is. Az itt 1916-ban elhelyezett emlékmű olasz felirata egyszerre állít emléket „az egymás elleni harcban elesett és a halálban testvérekké vált olasz és magyar katonáknak” – mondta. Hozzátette: ez sokat elárul az e korra jellemző hősiességről, bajtársiasságról, bátorságról és az ellenfél tiszteletéről.

Áder János arról is beszélt: nagy szerencse, hogy ma már a magyarok és az olaszok arról elmélkednek, hogy a közös Európában, az Európai Unió keretein belül milyen jövőt képzelnek el. Ilyen értelemben „mi egy szerencsés nemzedék tagjai vagyunk” – fűzte hozzá. Úgy vélte, az első világháborús emlékhelyre el kell hozni a gyermekeket, hogy figyelmeztessék őket arra, hogy a békéért a következő generációknak is meg kell küzdeniük. Ha szembesülnek a veszteség mértékével akár olasz, akár magyar oldalon, akkor minden hétköznapi nehézség ellenére jobban megbecsülik azt az életet, „amelyet a Jóistentől kaptak” a 21. század elején – mondta. Áder János közölte: látogatásának kettős célja van, részben megemlékezés a nemzeti összetartozás napján egy külső, nem magyarországi helyszínen, részben pedig a méltó tiszteletadás az első világháborús áldozatoknak.

Az államfő az olaszországi San Martino del Carsó-ban megtekintette a Nagy Háború Múzeumot és megkoszorúzta a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred gúláját. Később Monte San Michele-ben felkereste az olasz-magyar emlékművet és a sziklába vájt lövegállásokat. Szlovéniában Áder Jánoshoz csatlakozott kollégája, Borut Pahor is, és együtt látogatták meg a kilátótornyot Cerjében. A két államfő ezt követően koszorút helyezett el a solkani katonai temetőben. A későbbiekben a két elnök a Sabotin hegyre indul, ahol az erődítménymúzeumot tekintik meg. Áder János útja folytatásaként pénteken Velencében a Mose-zsiliprendszert keresi fel.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. június 04. 17:29
A mai napon szeretettel és őszinte csodálattal adózunk a magyarság jótevőinek emléke előtt, az 1919-es népbiztos elvtársak társaságának, akik, nézz oda, hát nem pont annyi ideig záratták ki Magyarországot a párizsi béketárgyalásokról, amíg ott mindent eldöntöttek. Nagyszerű húzás volt a népbiztos elvtársaktól, hogy megakadályozták Magyarország részvételét a béketárgyalásokon. Ők ilyen családokban nőttek fel, a diktatúrát kedvelték: ezért lett minden magyar számára a Trianoni béke - Trianoni diktátum. Kösz, Elvtársak. Jó mulatság, férfimunka volt!
csuka
2015. június 04. 17:10
A köpönyegforgató Fidesz maffia: "KIVONULT A FIDESZ-FRAKCIÓ A TRIANON-MEGEMLÉKEZÉSRŐL 1990. június 4-én, a Fidesz képviselői még kivonultak a Trianon-emléknapról, ezt parlamenti jegyzőkönyv támasztja alá. "ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen." - áll a parlamenti jegyzőkönyvben." /alfahir/
Akitlosz
2015. június 04. 16:57
Szlovénia példája mutatja, hogy azért akad egykori kommunista ország, amelyik utol tudta érni Nyugat-európát. Szlovénia már fejlettebb, mint Görögország és Spanyolország. Az a szomorú, hogy csak ők. A lehetőség adva volt a többi egykori kommunista ország számára is..
Felebarát
2015. június 04. 16:07
nah még valaki, még csak négy óra van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!