Százmillió forintnyi segélyszállítmányt küldünk Ukrajnába

2015. május 26. 13:54

A egyházi és világi segélyszervezetek segítségével nyolc kamionnyi segélyt indít az Emberi Erőforrások Minisztérium Ukrajnába: Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra is. A segélyszállítmányban gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és tartósélelmiszer-csomagok vannak.

2015. május 26. 13:54

Nyolckamionnyi, nagyságrendileg százmillió forint értékű segélyszállítmány indul jövő kedden Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten. Soltész Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: a segélyszállítmányban gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és tartósélelmiszer-csomagok vannak. A segélyszállítmány fele Kárpátaljára, a másik fele pedig a Kárpátokon túlra indul.

Az államtitkár közlése szerint a márciusi adománygyűjtő felhívásra a Karitatív Tanács öt tagszervezete – a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat - egy napon belül reagált. Ezt követően több szervezet is csatlakozott az adománygyűjtéshez, így például az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, valamint a Johannita Segítő Szolgálat.

Soltész Miklós a részt vevő szervezetek száma és a segélyszállítmány értéke miatt egyedülállónak nevezte az összefogást. Szólt arról is, hogy „az ukrajnai adminisztrációs háttér” miatt nagyon nehéz megszervezni a segélyszállítmány útját, de biztosak akartak lenni abban, hogy az adományok valóban eljutnak a bajban lévő emberekhez.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, hogy 2500 doboz gyógyszerrel, továbbá 150 különböző gyógyászati segédeszközzel járultak hozzá a segélyszállítmányhoz. Reményét fejezte ki, hogy mostani csatlakozásuk a Karitatív Tanács munkájához csak az első lépés, hiszen – mint mondta – fontos, hogy az EMIH részt tudjon venni abban a karitatív munkában, amely határokon belül és kívül segíti a rászorulók életét. A zsidó közösségnek, mint minden más egyháznak, fontos, hogy a „saját berkein kívülre lépve részt vállaljon az általános társadalmi felelősségvállalásból” – hangsúlyozta Köves Slomó.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DACA
2016. április 11. 02:42
XXX
f.judit
2015. május 26. 18:00
Pont tegnap hallottam a rádióban,hogy baj van a segélyek körül,és inkább a megemelkedő gázárak kifizetésénél kellene a segítség.
chiliVili
2015. május 26. 16:15
"...a Karitatív Tanács öt tagszervezete – a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat - egy napon belül reagált. Ezt követően több szervezet is csatlakozott az adománygyűjtéshez, így például az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, valamint a Johannita Segítő Szolgálat." Szóval megemlíti a cikk, hogy a KT öt tagja egy napon belül - vagyis azonnal - reagált, majd őket követték más szervezetek is, akik közül csak egyet nevez néven, a többit nem. Ha egyet megnevezett, a többit miért nem? (vagy miért nevezett meg bárkit is a követők közül, illetve milyen válogatás alapján nevezte meg egyedül azt az egyet?) A Képen Soltész Miklóson kívül csak egyetlen szervezet (ez egyedüli nevesített követő) képviselője van jelen. Miért csak ő egyedül? Az azonnal reagáló öt tagszervezetből senki nincs a képen. Miért? Ez a fotós, vagy a szerkesztő hiányossága lenne, vagy talán ott sem voltak a többiek? A részletek mindig fontosak, mert mindig van, aki ügyel rájuk...
Viz Elek
2015. május 26. 14:32
A Forbes magazin szerint mielőtt ukrán elnök lett a világ 10 leggazdagabb zsidójának a listáján szerepelt Porosenkó. Müködik a cionista internacionálé. Szegény ukránok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!