NATO-közgyűlés Budapesten: kiállunk a transzatlanti szövetség mellett

2015. május 17. 12:02

Magyarországnak a transzatlanti szövetség tagjaként fontos célja a transzatlanti kötelék megerősítése – mondta Mikola István, a Külügy államtitkára a budapesti NATO parlamenti közgyűlésen. Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: Magyarország az ukrán válság miatt közvetlenül tapasztalja, hogy megváltozott a biztonsági környezet. Szerinte a jó a rosszban, hogy a NATO visszatért, azaz ismét szerepet vállal.

2015. május 17. 12:02

Magyarországnak a transzatlanti szövetség tagjaként fontos célja a transzatlanti kötelék megerősítése – mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára vasárnap a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén.

A közgyűlés háromnapos tavaszi ülésszakát szombattól tartják az Országházban, a testület politikai bizottsága vasárnap ülésezik. A tanácskozáson Mikola István kiemelte: az elmúlt másfél év drámai eseményei új helyzetet teremtettek, rendszeresek a provokatív fejlemények a NATO határainál és gyakori a minszki tűzszünet megsértése. Úgy tűnik, Oroszország nem adta fel a törekvéseit a térség destabilizálására, az ukrán válság eszkalálására – mondta az államtitkár. Hozzátette: bár a szeparatisták támogatása elfogadhatatlan, nem lehet más lehetőség a válság megoldására, mint a tárgyalás. Mindkét félnek be kell tartania a minszki megállapodást – hangoztatta.

Mikola István hangsúlyozta: az ukrán válság alapvetően meghatározza a NATO és Oroszország, valamint az EU és Oroszország közötti viszonyt, és amit Moszkvában tapasztalnak, nem ad okot a bizakodásra. Helyre kell állítani a partneri viszonyt, és ehhez bizalomra van szükség – közölte. Az államtitkár szerint az EU-nak és a NATO-nak össze kell hangolnia a lépéseit a helyzet rendezésére.

A német Jürgen Trittin (Szövetség '90/Zöldek) kérdésére Mikola István elmondta: Magyarországot nagyon érzékenyen érinti az ukrajnai konfliktus a közös határszakasz és a kárpátaljai magyar kisebbség miatt. Magyarország mindenképpen megoldást akar találni a válságra, ennek érdekében szorosan együttműködik az EU-val és a NATO-val, de a közeljövőt illetően nem túl derűlátó – magyarázta.

A litván Rasa Jukneviciene és az ukrán Ivanna Klympush-Tsyntsadze egyaránt azt firtatta, Magyarország támogatja-e, hogy az európai uniós közeledés perspektíváját kínálják Ukrajnának. Az államtitkár azt válaszolta, hogy Magyarország támogatja ezt, ahogyan a vízumliberalizációt is. Ugyanakkor Magyarország elsősorban a tapasztalatok átadásával segítené Ukrajnát a jogállamisággal, a korrupció elleni küzdelemmel, a közigazgatási reformmal, a jó kormányzással, a decentralizációval és a privatizációval kapcsolatban – mondta.

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: Magyarország az ukrán válság miatt közvetlenül tapasztalja, hogy megváltozott a biztonsági környezet. Jó a rosszban, hogy a NATO visszatért, azaz ismét szerepet vállal. A képviselő kifejtette: közvetlen fenyegetést jelent, hogy Ukrajna hadban áll Oroszországgal. Ugyanakkor a déli térségben az Iszlám Állam is fenyegetést jelent, Magyarország ezért katonák küldésével járul hozzá a terrorszervezet elleni harc sikeréhez – mondta. Németh Zsolt szerint mindkét kihívással a NATO 28 tagállamának egyaránt kell foglalkoznia, a megváltozott biztonsági környezet egyesíti a szövetség tagjait, amelyeknek szolidaritást kell vállalniuk egymással.

A NATO parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszakán szombaton a védelmi és biztonsági bizottság mellett a testület gazdasági és biztonsági, valamint a tudományos és technológiai bizottsága is tanácskozást tartott a Parlamentben. Az ülésszak vasárnap a civil és biztonsági, továbbá a politikai bizottság tanácskozásával folytatódik, majd hétfőn plenáris üléssel zárul.

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2015. május 18. 10:52
"Mork hívja Orsont, Orson jelentkezz!!!" Itt Orson: - Delete. Mork: - Vettem.
magnamater
2015. május 18. 10:51
Aki kurva, álljon ki a sarokra. Trianonban szétszedtek, ötvenhatban nem jöttek határon túl magyarokat ölnek - kell nekünk minden mocsoknak lefeküdni?!
választópolgár
2015. május 17. 23:56
Olyan mint: martonyi jános kijelentette, rámutatott, hangsúlyozza, hozzátette, vélekedett: euroatlanti, nátó, brüsszel, területi épség, stabilitás, jogállam, demokrácia, szervilizmus, partnerség, szövetségesek, perspektíva, valamint reményét fejezi ki hogy nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos.
Területvédő
2015. május 17. 22:53
Macedóniában kezdődött el az újabb konfliktus. Amerikában már készen van a forgatókönyv a Török Áramlat gázproject megbuktatására, akár ezrek halála árán is. Figyelem, az elkövetkező hetekben ki fog derülni, hogy iszonyat korrupt a macedón vezetés, mert tevékenységük éppen keresztezi az amerikai érdekeket. Németh Zsolt, Mikola, szaros idegen ügynökök, készülhettek az újabb hazugságözönre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!