Eltűnik az országból a foci

2015. május 27. 15:24

Néhány kiskirályságot leszámítva kiüresedik a hazai futball térképe. Az új 12 csapatos NB. 1-nek majdnem a fele budapesti csapat lesz és vidéken több helyen is eltűnhet a foci.

2015. május 27. 15:24
Koplárovics

Az ország nagy részéről el fog tűnni a labdarúgás. Persze, maradhat sokadosztályú csapat, de a középszerbe belesüllyedve, a fejlődés minden reménye nélkül. Ne legyen kétségünk afelől, hogy egy tartósan másod-, harmadosztályú klub nem fog tudni minőségi utánpótlást építeni források hiányában, s túl vonzó lehetőséget sem jelent a gyerekeknek. Erre az sem megoldás, hogy majd az akadémiák bevonják őket, mert helyi utánpótlás nélkül nem fogják megkapni az alapokat 6-7 évesen, s a foci sem biztos, hogy vonzza majd őket, mert csak a tv-ben látják majd.

Nézzünk csak rá a térképre, hogy idén hol volt NB1 és jövőre hol lesz! Lesz egy erős budapesti bástya, ahol a Fradi és az Újpest meccsein kívül várhatóan sehol sem lesz 1000 embernél több. Azon kívül pedig óriási fehér foltok. Ezzel tényleg néhány kiskirályság marad már csak életben a hazai futballban.

A megoldás persze nem egyszerű, s senki nem tud olyat mondani, amitől máról holnapra utolérjük akár csak a szlovákokat. De a jelenlegi terv nem veszi figyelembe azt, hogy ezzel régi nagycsapatokat (Zalaegerszeg, Pécs, Győr), évekig meghatározó szereplőket (Pápa, Kaposvár, Kecskemét) vagy feltörekvő kicsiket (Mezőkövesd, Szeged, Szolnok) zár el a csak az első osztállyal járó lehetőségektől (tv, szponzor, ne adj’ Isten nemzetközi szereplés). Ez pedig hosszabb távon azt jelenti, hogy több tízezres városokról és megyeszékhelyekről mondunk le, ahonnan a jövőben talán senki nem fog megérkezni az utánpótlásba. Ráadásul a magyar foci a deklarált célokat a források koncentrálásával a legjobb esetben is csak középtávon érheti el – hosszútávon mindez már vissza is üthet.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. május 28. 03:06
Igazából mintegy, hogy 12,14,16 vagy 18 csapatos-e az NB I. Ezen nem múlik. Nem ezen múlik. Nem múlik ezen. De így az MLSZ mondhatja, hogy csinált valamit. Cégeknél is így szokott lenni. Érzik, hogy valami gond van, de nem tudnak mit csinálni, így hát átszerveznek. Jobb ettől nem lesz semmi, de másmilyen lesz, s el lehet adni, mint komoly munka.
=nessuno=
2015. május 27. 23:06
Végre. Remélem, így nem lesz hova betolni a sok közpénzt. Egyszer majd a börtönök is megtelnek az üres stadionok helyett.
pemete jakab
2015. május 27. 20:11
"...kiüresedik a hazai futball térképe." Az lehet, hogy a térképe csak ezután fog kiüresedni. De a minősége már régen. Máshol a „nagy foci nagy pénz, kis foci, kis pénz” mondás járja, nálunk meg a nagy pénz, kis foci. A kormány ugyanis akár hetente mutyizik egy stadiont.
grün
2015. május 27. 19:39
nagyon helyes, minek erőltetni azt, ami nem megy? a magyarok főzzenek inkább, ne a labdát kergessék, ahhoz túl lassúak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!