Aláírásgyűjtés indult, hogy a Szent János Kórház legyen a fővárosi szuperkórház

2015. május 26. 14:26

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Pokorni Zoltán szerint a legtöbb nagy kórház Pesten van, ezért Buda is megérdemelne már egyet, a szuperkórház ráadásul az észak-nyugati agglomeráció számára is rendelkezésre állna. A szuperkórházra már több kerület bejelentette igényét.

2015. május 26. 14:26

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

A XII. kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ívet a kezdeményező Szilágyi Zsolt lokálpatrióta mellett Láng Zsolt, a II. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere írta alá elsőként a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón, továbbá a kórház több vezetője.
 
A két önkormányzati vezető egyebek mellett azzal érvelt a közép-budai helyszín mellett, hogy az tömegközlekedéssel és autóval is elérhető távolságban van mind az észak-, mind pedig a dél-budaiak, valamint a 120, az ellátási területhez tartozó agglomerációs település számára.
 
Az új budapesti szuperkórház építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én, azóta több kerületi vezető – köztük Bús Balázs óbudai és Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-s újpesti polgármester – is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel, vagy azt, hogy az ottani intézményeket fejlesszék.
 
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, álláspontja szerint konzultációt kell indítani a kérdésről, és meg kell kérdezni a budapestieket.
 Pokorni Zoltán elmondta, a legtöbb nagy kórház a főváros pesti oldalán van, és az elmúlt évtizedekben is inkább azokat újították fel, ezért most egy budai, közép-budai egészségügyi fejlesztésre, beruházásra lenne szükség.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szent János Kórház nemcsak fővárosiaknak, hanem nagyjából Esztergomtól délre egészen a Zsámbéki-medence aljáig tartó területről az agglomerációs településeken élőknek is biztosít sürgősségi ellátást.
 
A polgári kezdeményezést elindító Szilágyi Zsolt az MTI-nek azt mondta, várhatóan augusztus végéig gyűjtik az aláírásokat, az íveket pedig a döntéshozóknak, a kormány számára fogja eljuttatni. Közölte azt is, hogy egy a mostanival azonos tartalmú kezdeményezést már elindított egy éve, akkor mintegy 650-en támogatták azt aláírásgyűjtő íveken, valamint az interneten.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 26. 21:26
A János Kórházban eltölteni egy fél napot felér egy időutazással: "Vissza a múltba."
Pinter68
2015. május 26. 16:27
Az új kórház helyének kiválasztásánál azt sem ártana figyelembe venni, hogy szerencsétlen páciensek meg a hozzátartozók le is tudjanak normálisan parkolni a közelében. Értem én a budaiakat, de nagyon csodálkoznék, ha erre a Szent János alkalmas lenne. Arról nem is beszélve, hogy azok a régi épületek már nem igazán felelnek meg egy modern kórház elvárásainak, akármennyi pénzt is költünk rájuk. A modern kórházak üzemek, ahol a "technológia" köré építik az épületet. És nem fordítva.
Berecskereki
2015. május 26. 16:26
Nem értek egyet azzal hogy "a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Ennek okát elsősorban a régi, ma már korszerútlennek épületek meglétében és a kedvezőtlen domborzati viszonyokban látom. Részletesebben: „Az 1887-ben alapított kórház a maga idejében nagyon korszerűnek számított, ma azonban már erős hátrányt jelent, hogy lejtős telekre épült, a pavilonszerű épületek egymástól távol állnak, és a kórház egy nehezen megközelíthető, forgalmas csomópontban áll. A kórháznak csak a főbejárata van nyitva 0-tól 24 óráig. Aki este érkezik, annak a legtávolabbi pavilonépületig 1 kilométert (1038 métert) kell megtennie gyalog. A felső épületekben lévő osztályok ugyanakkor napközben 8 és 20 óra között a Diósárok utcai bejárat felől könnyen megközelíthetőek, a távolság innen mindössze 70 méter. A vizsgálatnál lemérték: a főbejárattól a traumatológiai osztályok 522 méterre vannak, a Kútvölgyi lejtő felőli bejárattól pedig 245 méterre. A kórház gyermekosztályáig is 593 métert kell gyalogolni a főbejárattól lejtőn felfelé, az oldalsó kaputól pedig 432 métert. A kórház pavilonrendszere és a lejtős kialakítás a betegek és a sérültek számára nehezen tolerálható helyzetet teremtenek – áll a jelentésben. A portákon ugyan van néhány kerekes szék, ezeket azonban csak körülményes módon lehet használni. A kórház belső szállításra egyébként használ betegszállító autókat, ezért a jelentés azt javasolja, hogy ezeket az érkező betegek vagy sérültek szállítására is vessék be.” Mindez együttesen, ha tényleg korszerű kórházat akarunk, akkor a régi épületek, bontások és teremviszonyok rendezése lényegesen megnövelné a bekerülési költséget.
liberálzöld.
2015. május 26. 15:42
Azt hihetné az ember, hogy a kórház kérdés szakmai kérdés. De nem. Aláírás gyűjtés kérdése. Remek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!