Szijjártó március 6. után még beszélt Tarsoly Csabával

2015. április 07. 20:40

Március 6. és 9. között egyszer még beszélt telefonon Tarsoly Csabával, ám levelet nem kapott tőle és nem is kézbesített olyat a miniszterelnöknek – árulta el Szijjártó Péter. Az is kiderült, miért intézett a külügyminiszter diplomataútlevelet Tarsoly Csabán kívül az ex-SZDSZ-es Kóka Jánosnak és Eörsi Mátyásnak. Simicska Lajosnak és Mészáros Lőrincnek viszont nincs ilyen útlevele. A Quaestor-ügyről pedig Szijjártó elmondott mindent, ami kérdés ezzel kapcsolatban csak felvetődött az elmúlt hetekben. A Mandiner a külügyminiszter lassan hagyományosnak számító háttérbeszélgetésén járt.

2015. április 07. 20:40
Stumpf András

Nem csak Lázár János és Giró-Szász András kapcsolt rá a kommunikációra az utóbbi hetekben – Szijjártó Péter  is kiveszi a részét a kormányzati lépések elmagyarázásának mostanság nem egyszerű feladatából. A külgazdasági és külügyminiszter kedden másodszor tartott több órás háttérbeszélgetést a sajtó képviselőinek. Az első még március 9-én volt, éppen a Quaestor-ügy kirobbanása előtti órákban, így akkor még nem volt mód az elmúlt hónap legnagyobb botrányának cincálására. A mai háttér fő témái Szijjártó tervei szerint az ISIS körüli új fejlemények és a török gázvezeték körüli helyezkedés lettek volna, ám az elején gyorsan letudni szándékozott Quaestor-tematika másfél órán át vitte a prímet. 

Nem vagyok kommunista  diplomataútlevél Tarsolynak és Kókának 

Szijjártó részletesen is beszámolt Tarsoly Csabával való megismerkedéséről. Mint mondta, valamikor az 1998-ban kezdődő ciklusban találkozott először a ma előzetes letartóztatásban lévő Quaestor-vezérrel, aki Győrben sportvállalkozást, utazási irodát és pénzügyi szolgáltató céget is vitt már akkor. „Az ország tíz legmeghökkentebb embere között vagyok” – magyarázta Szijjártó, hogy meglepték az események a több mint 20 éve működő, stabilnak látszó, rengeteg féle befektetéssel bíró cég bedőlésekor. Utalt rá, hogy nem csak ő volt így ezzel: több mint 30 ezer ember bízta a pénzét a Quaestorra. Ezzel magyarázta a miniszter azt is, hogy még államtitkár korában parlamenti belépőt, majd pedig diplomataútlevelet intézett Tarsoly Csabának, aki komoly üzletember hírében állt és a keleti nyitásban is szerepet játszott, ráadásul komoly, vagy annak látszó török befektetőket hozott Magyarországra – egyikükkel a szerződéskötésig is eljutnak hamarosan. Arra a kérdésre, hogy más üzletembereknek is intézett-e útlevelet, Kóka János és Eörsi Mátyás példáját hozta fel: mindkét egykori SZDSZ-es neki köszönheti diplomataútlevele érvényességét. „Nem vagyok kommunista” – indokolt Szijjártó, mondván, neki mindegy, ki hova tartozik politikailag, ha az országnak gazdasági hasznot hozhat, vagy akár a nemzetközi szellemi életben vesz részt, azt támogatja. 

Kérdésre válaszolva Szijjártó elmondta: tőle sem Mészáros Lőrinc, sem Simicska Lajos nem kapott ilyen okmányt.  Szijjártó megismételte: kizárólag az isztambuli kereskedőház esetében társultak úgy Tarsoly érdekeltségével, hogy közpénzt használtak fel, de ezt a szerződést is felbontatta a Quaestor csődjekor. Ez egyébként elmondása szerint nem jelentett gondot, mert már amúgy is több-kereskedőházas modellben gondolkodtak, s kerestek ehhez befektetőt. Szijjártó kiemelte: tévedés a Quaestorról a keleti nyitás győzteseként beszélni és írni, hiszen 25 kereskedőházból egyetlen egy, a török volt az, amelyet együtt hoztak létre. A moszkvai kereskedőház esetében viszont nem volt szerződésük Tarsolyékkal – mondta Szijjártó.

Vízumközpont és állami részvények

A moszkvai vízumközpont az egyik legkínosabb ügy – abban a külügy mellett nem csak Tarsoly Csaba, de a szintén rács mögött lévő Kiss Szilárd is feltűnik szereplőként. Pontosabban nem ő, hanem az élettársa. A külügy korábban a Mandiner kérdésére úgy válaszolt, hogy nem volt tudomásuk a nő esetleges nemzetbiztonsági kockázatosságáról. Szijjártó most elmondta: a moszkvai vízumügyek kiszervezéséről szóló kormánydöntés már 2014 februárjában, bőven az ő minisztersége előtt megszületett, sőt, még a szerződés is, amelyet a Quaestor-érdekeltség céggel megkötöttek nyáron. Szijjártó maga államtitkárként is támogatta a vízumügyek kiszervezését, s ma is úgy gondolja, hogy ezt az utat kell járni, újra ki kell szervezni azokat Moszkvában. 

A Quaestor-számlák ügyében nyitott maradt a kérdés, hogy miért kellett a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak a brókercégnél tartania 3,8 milliárdnyi állampapírt, miközben azt az Államkincstár is ingyen vezetheti. Szijjártó elmondása szerint az ilyen napi döntésekbe nem szól bele és nem is lát rá, a cégnek mindig megvolt a vezetése, amely a döntésért felelős. A kereskedőház egyébként, amint kiderült, 2013 márciusában jóval több pénzt tett be (hat és kilenc milliárd közötti lehet az összeg) s ebből a tőkéből működtek, ezért maradt belőle 3,8. 

Az Eximbank részvényeivel kapcsolatban viszont hangsúlyozta a miniszter: azok forgalomképtelen részvények voltak, amelyek nyilvántartására az Államkincstárnál nincs lehetőség, s a Quaestor ajánlata volt a legkedvezőbb. Ők ugyanis ingyen tartották nyilván azokat, míg most, a Quaestor bedőlése után úgy 60 milliót kell majd kifizetni ugyanezért a szolgáltatásért. 

Szijjártó március 6. után még beszélt Tarsoly Csabával telefonon 

Szijjártó kijelentette azt is: Tarsoly Csaba semmilyen levelet nem írt neki, s az sem igaz, hogy ő kézbesítette volna Tarsoly Levelét Orbán Viktor miniszterelnöknek. Mint mondta, évente három-négy alkalommal találkozott az üzletemberrel, telefonon pedig március 6. – ekkor született a döntés, hogy kiveszik minden érdekeltségük pénzét a brókercégből – után, de még a Quaestor március 9-i bedőlése előtt beszélt vele. A cégvezér hívta, hogy találkozni szeretne a miniszterrel, aki viszont elmondása szerint nemet mondott erre. Talán a foci is szóba került, de rövid beszélgetés volt.

A kérdésre, hogy ha Orbán Viktor már február 25-én kiparancsolta a közpénzeket a brókercégekből, miért csak március 6-án döntöttek, Szijjártó úgy felelt: elindította a folyamatot, de megvárta, amíg külföldi útjukról hazatérjen államtitkára és a kereskedőház akkori vezetője is. 

A miniszter közölte: sem neki, sem családjának nem volt pénze a Quaestornál. 

Iszlám Állam: nincs exit-stratégia 

Másfél órás Quaestorozás után csak ráfordult a beszélgetés a két másik témára. Az ISIS elleni harc ügyében újdonság, hogy visszatértek szemrevételező csapataink, akiket mind a kurdok, mind az irakiak és a koalíciós erők is magas szinten fogadtak. Kiderült, hogy a „közepes fenyegetettség” iraki mércével mérendő, meg az is, hogy egyáltalán nem világos az „exit-stratégia”, azaz: mi történik majd, ha esetleg felszámolják az Iszlám Államot? Hogyan esnek egymásnak a kurdok és az irakiak, stb. Egy kicsit vélhetőleg több katonát küldünk majd ki, mint amiről eddig szó volt, nagyjából százhúszat, de a 150-es keretbe így is beleférünk. Már ha a parlament áprilisban megszavazza a szerepvállalást. 

A gázvezeték-építésről annyi derült ki, hogy csapataink – diplomáciailag legalábbis – ott is harcban állnak, lobbiznak a török lehetőségért, de nagyon képlékeny még, hol és miből épülhet meg az Ukrajnát elkerülő, évi 30-36 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas, 5,5 milliárd eurós költségű vezeték. 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. április 08. 10:18
MAFFIA!!! Durvabbak vagytok, mint Rakosi!
SLI0010
2015. április 08. 08:13
Azért van pár érdekes, elgondolkodtató rész az interjúban: "Az Eximbank részvényeivel kapcsolatban viszont hangsúlyozta a miniszter: ... a nyilvántartására az Államkincstárnál nincs lehetőség, s a Quaestor ajánlata volt a legkedvezőbb. Ők ugyanis ingyen tartották nyilván azokat, míg most, a Quaestor bedőlése után úgy 60 milliót kell majd kifizetni ugyanezért a szolgáltatásért" Azon nem gondolkodtak el, hogy miért vállal ingyen egy szolgáltatást egy cég, amit mindenki más minimum 60 millióért? Ugye tudjuk, ingyen nincs semmi. Szijjártó március 6. után még beszélt Tarsoly Csabával telefonon "telefonon pedig március 6. – ekkor született a döntés, hogy kiveszik minden érdekeltségük pénzét a brókercégből – után, de még a Quaestor március 9-i bedőlése előtt beszélt vele. A cégvezér hívta, hogy találkozni szeretne a miniszterrel, aki viszont elmondása szerint nemet mondott erre. Talán a foci is szóba került, de rövid beszélgetés volt" Aha, és nem kérdezte meg, hogy miért akar vele találkozni? És fociról beszélgettek, véletlenül sem a bróker csődökről? "A kérdésre, hogy ha Orbán Viktor már február 25-én kiparancsolta a közpénzeket a brókercégekből, miért csak március 6-án döntöttek, Szijjártó úgy felelt: elindította a folyamatot, de megvárta, amíg külföldi útjukról hazatérjen államtitkára és a kereskedőház akkori vezetője is" Ez teljesen logikus. Egymás után dőlnek be a brókercégek, a OV kiadja az ukázt, hogy azonnal minden pénzt ki a brókercégekből, két hétig meg azért nincs lépés, mert várjuk haza az államtitkárt.
gudmen
2015. április 08. 02:52
hol van a 70 milliárd kamata? ha nem bukik tarsoly..akkor soha nem derül fény arra, hogy 100 milliárdokat tartanak kockázati alapokba...elszámolni a jegybanki alapkamattal kell..a különbözetet meg lenyulják..ha bukás van akkor meg az adofizetök nyulnak a zsebükbe..és a kisbefeletetök..??? elképesztö...nem találok szavakat..orogován béla..tehetetlen ügyészség..akinek nem tarsolyt kellene elvinni elsö körben..hanem még mellé szijjártot és viktort.. ésezek a taknyok még beleugatnának, hogy ki mehet mikor nyaralni.. a jokurvaanyád politikusbünözö...mikor pusztulsz már ki mint a föld legkártékonyabb faja?
Wazze
2015. április 07. 23:57
És ettől akkor kisebb tolvaj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!