Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az Operaház volt főigazgatóját

2015. április 30. 20:54

Gyanúsítottként hallgatta ki az Operaház volt főigazgatóját, Vass Lajost a NAV, amely hűtlen kezelés miatt folytat büntetőeljárást – hangzott el az M1 híradójában. A gyanú szerint az intézmény másfél millió forinttal túlárazva rendelt meg egy díszelőadást saját alapítványától. Kilenc másik szerződést is vizsgálnak, amelyek tízmillió forint kárt okozhattak.

2015. április 30. 20:54

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját a Nemzeti Adó és Vámhivatal – hangzott el az M1 csütörtök esti híradójában.

A híradóban azt mondták: a Magyar Állami Operaház a saját tulajdonában álló Budapesti Operabarát Alapítványtól nyolcmillió forintért rendelte meg 2008-ban az október 23-i ünnepi előadást. A megbízást az alapítvány alvállalkozóknak adta tovább. A NAV szerint a díszelőadásért az Operaház „indokolatlanul sokat fizetett, azt mintegy másfél millió forinttal kevesebből is ki lehetett volna hozni”. A NAV kilenc másik szerződést is talált a Magyar Állami Operaház 2008-as gazdálkodásában, amelyeket a pénzügyi nyomozók indokolatlannak vagy túlárazottnak tartanak. A hatóság szerint ezek összesen tízmillió forint kárt okoztak az Operaháznak.

A kifogásolt szerződések miatt az intézmény akkori főigazgatója, Vass Lajos és gazdasági helyettese ellen a NAV büntetőeljárást indított. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradóban azt mondta: a gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetését tagadták és a gyanúsítással szemben panaszt jelentettek be. Az illetékes kerületi ügyészség az iratokat felülvizsgálva megállapította, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúját a beszerzett bizonyítékok alátámasztják, így a gyanúsítotti kihallgatások törvényesek és megalapozottak voltak – tette hozzá. A volt főigazgató ügyvédje, Bárándy Péter szerint a megbízási szerződések konkrét feladatokról szóltak, amelyeket az alapítvány el is végzett.

Vass Lajos – aki a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára volt – 2006-ban miniszteri biztosként került az Operaház élére. 2007-től 2010-ig főigazgatóként irányította az intézményt. Az Operaház akkori gazdálkodása miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentést 2012-ben.
A Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját és gazdasági helyettesét a NAV folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele a büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés – hangzott el a Híradóban. 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fici7
2015. május 01. 19:06
Rogán 1,5 millióért le sem hajol. Az V. kerület mindegyik eladott ingatlanon ennek többszörösét bukta.
Mich
2015. május 01. 10:17
A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai hármas embere természetesen a szabadrablókhoz tartozik... de egy ilyen vádból (6-7 évvel ezelőtt „indokolatlanul sokat fizetett, azt mintegy másfél millió forinttal kevesebből is ki lehetett volna hozni”) nehezen lesz ítélet...
csuka
2015. május 01. 10:08
És mi a helyzet a FIDESZ-MSZP maffia brókerbotrányaival? Hol vannak a milliárdok?
Brókerkormány
2015. május 01. 00:18
Ezt a cikket szeretném holnap olvasni Gyanúsítottként hallgatta ki orbán viktort, Magyarország VOLT miniszterelnökét az ügyészség amiatt, amiért mészáros lőrinc gázszerelő, orbán szomszédja és lopott pénzének stómanja megint 10 MILLIÁRDOS közbeszerzést nyert el úgy hogy csak 1 személyben indult www.444.hu/ 2015/ 04/ 28/ egyszereplos-kozbeszerzesen-nyertek-el-egy-tizmilliardos-munkat-mesza ros-lorincek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!