Érintés nélküli vezérlés a jövőben!

2015. április 16. 10:40

Lekapcsolni a villanyt anélkül, hogy felállnánk? Igen. A brit Ultrahaptics cég új fejlesztésű technológiája képes erre.

2015. április 16. 10:40

A brit Ultrahaptics cég olyan technológiát fejlesztett ki, amely ultrahangokat használ, és átalakítja a levegő érzetét úgy, hogy az az ember kezén csapódjon le. Így aki hozzáér, úgy képes irányítani azt anélkül, hogy valójában bármihez is hozzáérne. A kutatók szerint a szerkezet az akusztikus sugárzás elvein alapul, vagyis valójában a hanghullámok válnak érzékelhetővé az emberi kéz számára.

„Ha lemegy az ember egy éjszakai klubba, vagy egy rockkoncertre, a bennsőjében érzi a zene dübörgését. Ez ugyanaz az elv: a mellkasában érzi a hang rezgését. De basszushangok helyett mi alacsony frekvenciájú ultrahangot használunk, úgy 40 kHz körül, és ezzel célozzuk meg az ujjbegy vagy a tenyér egy kiszemelt, kellően érzékeny pontját” – magyarázta Sriram Subramanian, a projekt egyik feljesztője.

A módszer egyelőre kísérleti fázisban van, kitalálói szilárdan hisznek abban, hogy sokféle területen alkalmazható. Tapintható hologramok, magával ragadó virtuális valóság: ez mind-mind érzékelhető, megérinthető és irányítható lesz a levegőn keresztül.

„Létezik egy irány az érintés nélküli cselekvésben: ennek egyik előnye az azonnali interakció. Teszem azt, ahelyett, hogy feláll az ember és elmegy a villanykapcsolóig, csak meglengeti a kezét és máris felgyullad a villany” – mondta Sriram Subramanian.

A cég a fogyasztói elektronika területén, a háztartási készülék-gyártásban, sőt az autóiparban is szabadalmaztatná módszerét.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!