Törökország
ÉLŐ
Grúzia

Paks 2: a kormányszóvivő szerint nincs szó blokkolásról

2015. március 13. 10:08

Kovács Zoltán rövid közleményt tett pénteken reggel, melyben cáfolta a Financial Times értesüléseit a paksi bővítés blokkolásáról, egyúttal elmondta, hogy a kormány várakozásai szerint heteken belül véglegesíthetik a kifogásolt üzemanyag-szerződést. A kormányszóvivő további információval nem szolgált, mondván azok minősített adatok.

2015. március 13. 10:08

A kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten. A kormányszóvivő hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a Financial Times című brit üzleti lap csütörtöki értesülését, miszerint leállította az Európai Unió a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Jelezte, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, és így jelenleg nem áll módjukban további információval szolgálni.

Kovács Zoltán a kormány álláspontjának felolvasásával tájékoztatott arról is, hogy a kormány 2014 elején kötött kormányközi megállapodást a paksi atomerőmű áramtermelő kapacitásának fenntartásáról, ami hozzájárul Magyarország gázfüggőségének csökkentéséhez is. Közölte: a kormányközi megállapodásokat követően a magyar meghatalmazott szervezet 2014. december 9-én 3 kivitelezési megállapodást kötött az orosz meghatalmazott szervezettel, a Roszatom egyik leányvállalatával. Az Európai Bizottság irányába minden szükséges előzetes értesítés ezekről a szerződésekről megtörtént azok aláírása előtt – mondta. A szerződés alapján az Euratom mellett az Euratom ellátási ügynöksége is áttekintette a nukleáris üzemanyag-ellátásra vonatkozó kivitelezési megállapodást, amivel kapcsolatban bizonyos változtatásokat kért – közölte. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a folyamatban lévő egyeztetések semmilyen formában nem blokkolják a beruházást és nincsenek hatással a beruházási megállapodásra, ami idén január elsején hatályba lépett.

A hvg.hu tudósítása szerint a sajtótájékoztatón nem volt lehetőség kérdezni a kormányszóvivő. Kovács Zoltán ugyanis már előre jelezte, hogy csak egy közleményt (statement) olvas fel, amelyet aztán megkapnak az újságírók is.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2015. március 13. 15:00
ELNÉZÉST az OFF véleményért!!! :))))) A Mandiner törzskommentelői minimum négy fő csoportra oszthatók, teljesen függetlenül attól, hogy elvben melyik politikai oldalhoz tartoznak. (Sokan amúgy ezt se tudják:) A legtöbben el se olvassák azt, amire reagálniuk kellene :) 1. Egy részük csak a főcímet sillabizálja ki, felületesen értelmezi, aztán zsigerből "véleményt" nyilvánít, "ex hasibusz". 2. A többség azért a kivonatolt poszton végigfut, de főleg, beazonosítja a szerzőt, és azután tesz ugyanígy :) 3. Néhányan alaposan végigböngészik a bejegyzést, sőt, egy páran még fel is fogják a lényegét. Aztán nyilvánítják ki ugyanolyan elfogult, szemellenzős véleményüket. 4. Egy páran, vagy azért, mert más forrásokból is tájékozódnak, vagy mert saját tapasztalatokkal és szakismeretekkel rendelkeznek a témában, megpróbálnak obkejtív véleményt közzétenni. Mi a különbség a főbb csoportok között? SEMMI! (Egyformán lehülyéznek mindenkit előbb-utóbb! Minden zsák (a szakértő,a demagóg populista, a szemellenzős balfék - megtalálja a maga ellenpólusát, illetve a seggét fényesre nyaló nyelvtársát :)
kuwiq
2015. március 13. 13:45
Ez marhajó egyébként, fogalmunk nincs, mit írt alá a kormány a ruszkikkal, ehhez képest elég jól elvadult a vita.
kuwiq
2015. március 13. 12:09
Ha az oroszokkal kötött megállapodás nem elválasztott része a fűtőelemszállítás, akkor bizony a szóvivő úr minimum csúsztat. De milyen jó is, hogy a dolog titkosítva van. Ami azt illeti, én inkább hiszek a Navracsicsnak, mint ezeknek.
ellenforradalmár
2015. március 13. 11:50
Bal-libások, mikor jöttök rá, hogy most is titeket b@sztak át?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!