Lázár János: Az élni és élni hagyni elv fog érvényesülni

2015. március 12. 12:02

Magyarország versenyképességének növelése érdekében csökkenteni kell a bürokráciát és rugalmasabbá kell tenni a közbeszerzési szabályrendszert – mondta Lázár János csütörtökön a Portfolio.hu konferenciáján Budapesten. Az európai uniós források kifizetésének korábbi intézményrendszer egészét vissza kell helyezni az államapparátushoz, mert az növelte a korrupciós kockázatokat és a bürokráciát – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter.

2015. március 12. 12:02

Csökkenteni kell a bürokráciát, hogy ezzel is növeljük Magyarország versenyképességét – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Lázár János a Portfolio internetes gazdasági újság konferenciáján elmondta: az egész magyar bürokrácia, államapparátus a gyanakvásra, a sikeresség elgáncsolására, a megregulázásra és a megfélemlítésre van fölépítve. Ez hozzájárul ahhoz, hogy nem elég versenyképes a magyar gazdaság – tette hozzá.

Szintén fontosnak nevezte a versenyképesség szempontjából a közbeszerzési rendszert. Készül az új közbeszerzési törvény, várhatóan az év második felében elfogadja a parlament – mondta. „Sokkal rugalmasabb lesz a közbeszerzési szabályrendszer, az intézményrendszer, az eljárásrend, az egész elektronikus alapon működik majd” – mondta. Sokkal kisebb lesz a koncentráció, a lényeg, hogy mindenki hozzáférjen a forrásokhoz; „az élni és élni hagyni elv fog érvényesülni” – jelentette ki. Ez nagyon fontos a gazdaság fejlődése, az ország versenyképesség szempontjából – hangsúlyozta.

A magyar kormánynak sikerült stabilizálnia a helyzetet, és azon van, hogy forrásvesztés nélkül zárja le a 2007–2013-as európai uniós költségvetési időszakot.

Lázár János elismerte, az elmúlt időszakban tűzoltás zajlott, hogy sikerüljön megtartani az EU-s forrásokat. Kijelentette: a kormány képes volt stabilizálni a helyzetet, a 2012-es 1000 milliárd forinthoz képest 2013-ban 1700 milliárd forintot sikerült kifizetni, 2014-ben 1840 milliárd forintot. Az Európai Bizottság már nem beszél arról  – mint 2012 közepén –, hogy Magyarországnak visszafizetési kötelezettsége lesz, elveszít forrásokat – tette hozzá.

A 2007–13-as időszakban rendelkezésre bocsátott 8700 milliárd forintnyi forrás 80 százalékát sikerült lehívni az Európai Bizottságtól. Ha idén sikerül 2263 milliárd forint értékben számlát befogadni, akkor Magyarország egy fillért sem fog elveszíteni – mondta. Ez eredmény ahhoz képest, hogy milyen állapotban volt a rendszer 2010–12-ben – jegyezte meg.

Tévedés volt az európai uniós források kifizetésének korábbi intézményrendszere, vissza kell helyezni az egészet az államapparátushoz.

Lázár János hangsúlyozta, hogy a változtatásra az ellenőrzési és felelősségi rendszer miatt van szükség. „Egyértelműbb, tisztább, átláthatóbb a felelősségi viszonyrendszer”, ha egy minisztérium irányítja a folyamatot, nincs kiszervezve az egész egy „holt térbe” – mondta. Ez még akkor is igaz, ha komoly kételyek vannak Magyarországon az állam hatékonyságával kapcsolatban – jegyezte meg.

Kijelentette: a korábban az európai uniós források elosztásáért felelős intézmény, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még növelte is a korrupciós kockázatokat és a bürokráciát, ahelyett, hogy mérsékelte volna.

A miniszter megjegyezte: nem híve az állami feladatok kiszervezésének. Állami apparátusra, jól megfizetett tisztviselőkre kell bízni a pályáztatást, olyanokra, akik a nemzeti érdeket képviselik, nem piaci érdeket vagy Brüsszel érdekeit – szögezte le.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. március 12. 15:22
"Lázár János: Az élni és élni hagyni elv fog érvényesülni" ........ Nálad már érvényesült, fácanjani
adofizeto
2015. március 12. 14:24
Lázár Jan nem fogta még fel, hogy már késő... nem lehet már korrigálni, megy a narancs a lecsóba. http://csinnbummcirkusz.blog.hu/2015/03/12/foglyul_ejtett_jobboldal
Valandil
2015. március 12. 13:54
A maradék környezetvédelem most szűnik meg.
Laikus érdeklődő
2015. március 12. 13:35
"Az európai uniós források kifizetésének korábbi intézményrendszer egészét vissza kell helyezni az államapparátushoz, mert az növelte a korrupciós kockázatokat és a bürokráciát" Mandi, mandi, bajod lesz még az ilyen nyakatekerten szövegkörnyezetébőlkiragadottan elferdített mondatokból és a joker-mosolyú képekből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!