Kétezren tüntettek a Ságvári átnevezése ellen

2015. március 30. 21:47

Fáklyás felvonulással tiltakoztak mintegy kétezren Szegeden a Ságvári Endre gimnázium tervezett átnevezése ellen. A demonstráció résztvevői a a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületéhez vonult, ahol petíciót adtak át Balog Zoltánnak címezve.

2015. március 30. 21:47

Jelenlegi és egykori diákok, oktatók, szimpatizánsok fáklyás menettel tiltakoztak a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának átnevezése ellen hétfő este a csongrádi megyeszékhelyen. A tüntetők közül sokan „60 éve Ságvári” vagy „Ságvári szeretlek” feliratú kitűzőt viseltek. A demonstrálók transzparensein az iskola neve vagy a „Je suis Ságvári” feliratok voltak olvashatók. A tiltakozás kezdetén az iskola dísztermének a Hősök kapuja fölötti ablakaiban fényfüzéreket gyújtottak meg, amelyek a Ságvári nevet formázta.

Az iskolától Szeged belvárosán keresztül vezető menetben részt vett Botka László (MSZP) polgármester, Szabó Sándor (MSZP) szegedi országgyűlési képviselő, a baloldal és az LMP több más helyi politikusa. A demonstrációt biztosító rendőrök becslése szerint a kétezer ember a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületéhez vonult, ahol átadtak egy Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének címzett petíciót, melyben azt kérték, maradhasson meg az intézmény neve.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szabó Sándor országgyűlési képviselőnek a témában Balog Zoltánhoz írt levelére válaszolva március közepén kifejtette, az iskola figyelemre méltó teljesítménye nem „a kommunista áldozatvállalás jelképévé vált” Ságvári Endre nevének következménye. Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket. A kereszténydemokrata politikus közölte, az iskola új névadójának megtalálása a helyi közösségek szempontjaira és a lokálpatrióta javaslatokra tekintettel történhet meg.

Összesen 317 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2015. március 31. 13:12
Ha belegondolok, az a legviccesebb a dologban, hogy ugyanazok verik magukat a földhöz Ságvári eftársért, akik persze még ugyanazon a napon, ugyanabban az órában, akár ugyanabban a percben zajos nyálpermet kíséretében komcsizzák a Fideszt és vádolják a kádárizmus restaurálásával. S hogy mi ebben a vicces? Hát az, hogy annyira hullák agyilag, hogy fel sem fogják, meg sem fordul a kicsi fejükben, hogy ezt így együtt, egyszerre nem lehet hitelesen előadni.
liberálzöld.
2015. március 31. 13:10
Mi a fasz köze van a sok áljobbos majomnak, hogy egy közösség kiről nevezi el magát, vagy a dolgait? Az iskola ragaszkodik a nevéhez, a tanulók is, a volt diákok is. Csak a sok álszent idióta veri itt a nyálát. Akinek nem tetszik ne menjen oda. Járjon valami egyházi buzeránsképzőbe!
tevevanegypupu
2015. március 31. 10:18
Ságvári Endréné aztán hozzáment valami ávós szivarhoz..minden este mielőtt eloltották az ágyban fekve a lámpát, kefélés előtt beszélgettek Ságvári Endréről..aki nem hiszi, olvassa el Faludy György Pokolbéli víg napjait..ugyanis abban van..Szerintem megemlékezésnek ez éppen elég lenne..
kukagyerek
2015. március 31. 10:13
A helyzet az, hogy a szegediek többségének a "ságvári" név, csak a gimnázium nevét jelenti. Amikor kiejtik ezt a nevet, eszükbe sem jut a három gyerekes apa gaz gyilkosa. A gimnáziumuk hírnevét féltik és attól tartanak, hogy egy új név nem lenne olyan jó ajánló-levél kezdetben, mint a régi. Ebben van is valami, függetlenül az eddigi névadó negatív kilététől. Ennek ellenére az átnevezés, hosszútávon csak jót tenne az intézmény hírnevének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!