Ausztria támadja a britek új atomerőművét

2015. március 30. 13:13

A paksi bővítéssel kapcsolatos versenyjogi aggodalmakra a magyar kormány mindig a brit Hinkley Point atomerőművel érvelt, mivel abban az esetben az Európai Bizottság nem állapított meg tiltott állami támogatást. Csakhogy Ausztria és Luxemburg nem ért ezzel egyet, így megtámadják a Bizottság döntését, amelyhez könnyen lehet, hogy más tagállamok is csatlakoznak.

2015. március 30. 13:13

A paksi bővítés állami támogatásával kapcsolatos ellenvetésekre a kormány, illetve Aszódi Attila, a bővítésért felelős kormánybiztos is rendre a brit Hinkley Point atomerőműre hivatkozott, amelytől a brit állam rögzített áron vásárolná az ott előállított áramot. Ezzel a projekttel kapcsolatban ősszel az Európai Bizottság kimondta, hogy nem számít tiltott állami támogatásnak és így nem ütközik az uniós versenyjogba.

Ausztria azonban bejelentette, hogy nem ért egyet a Bizottsággal, ezért megtámadja a döntést: Bécs szerint ugyanis igenis az állami támogatás versenyjogi tilalmába ütközik a brit projekt. Az Oekostrom osztrák áramszolgáltató egyenesen a Hinkley Point atomerőmű építési engedélyének visszavonását szorgalmazza. Az osztrák cég attól is tart, hogy a brit projekt engedélyezése utóbb Paks II magyar állami támogatását is igazolhatja. A beadványhoz Luxemburg is csatlakozik, és várhatóan német és brit zöldenergia-szervezetek is támogatni fogják azt. 

Szakértők szerint a versenyjogi eljárás két évvel is elhúzhatja a Hinkley Point-i projektet – írja a Napi.hu

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cereal killer
2015. március 30. 20:17
1. Röhej, hogy az 500 ezres Luxemburg beledumálhat a 65 milliós Nagy-Britannia ügyeibe. 2. "Az Oekostrom osztrák áramszolgáltató ... attól is tart, hogy a brit projekt engedélyezése utóbb Paks II magyar állami támogatását is igazolhatja." - És miért fáj az egy osztrák cégnek? Ugyan miért lenne érdekük, hogy Paks II ne épüljön meg?
1120
2015. március 30. 17:20
Guten Tag! Ich heisse Atomkraftneindanke Idiot.
brekker
2015. március 30. 16:40
Ez a cikk is azt az abszurdot mutatja, hogy az itteni liberálisok szerint Brüsszel jó, mert rákényszerít.
brekker
2015. március 30. 16:20
Minden rendes Közép-európai zsigerből utálja az angolokat és az amerikaiakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!