Trócsányi: A közöny és a megalkuvás a zsarnokság támaszai

2015. február 25. 15:51

Nemet kell mondanunk a totalitárius eszmékre és gyakorlatokra, és igent az alaptörvényben foglalt értékek érvényesülésére – mondta a budapesti Clark Ádám téren rendezett szerdai megemlékezésen Trócsányi László igazságügyi miniszter.

2015. február 25. 15:51

Azt mondta: a totalitárius rendszerek „nemcsak erőszakot tesznek az ember fizikai valóságán, hanem megpróbálják elaltatni vagy becsapni a lelkiismeretét. Az emlékezés megmenthet a fásultságtól. Az együttérzés az áldozatokkal a lélek immunrendszerét erősíti a közönnyel és a megalkuvással szemben. Mert ezek, nem pedig a fanatizmus a zsarnokság igazi támaszai”.

Az ünnepségen – amelyet követően a résztvevők lerótták kegyeletüket az 1919-ben a Lánchídnál a Vörös Őrség által a Dunába lőtt idősebb és ifjabb Hollán Sándor államtitkárok emléke előtt – a miniszter kiemelte, a kommunizmus 60 milliónyi áldozata között külön meg kell emlékezni „a magyar gulág”, Recsk és a többi internálótábor foglyairól, akik számára a lényeg ugyanaz volt: nem vezettek róluk statisztikát, mert az őröknek nem kellett elszámolniuk ezekkel az életekkel, akárcsak a kitelepítettekével.

Trócsányi László hangsúlyozta: az ország elhagyására kényszerülők és a kitelepítettek is a kommunizmus áldozatai, még ha utóbbiak életüket nem, „csak” otthonukat, szabadságukat és kilátásaikat vették el tőlük. Kiemelte hivatali elődje, Vladár Gábor esetét, aki 1944-ben zsidókat mentett, majd a Lakatos-kormány tagjaként részt vett a háborúból való kiugrás kísérletében, majd a Gestapo és a nyilasok elől bujkált. „Aki ellenáll az egyik zsarnokságnak, az gyanús lesz a másik zsarnokság szemében is” – jegyezte meg miniszter, hozzátéve, Vladár Gábort és családját 1951 júliusában kitelepítették, a bő kétévnyi súlyos nélkülözésre majdnem teljesen ráment a szeme világa. Fennmaradt levelei mégsem a panasz, hanem a hit, a remény és a szeretet dokumentumai. A szónok arra emlékeztetett: a rendszer idővel változott, s a puszta terror helyébe finomabb módszer lépett: a megfélemlítés és a kompromisszum bonyolult elegye. „A rendszer ekkorra már nem akart áldozatokat, csak cinkosokat” – mondta.

Krasznay Béla, a Recski Szövetség Egyesület országos elnöke az ünnepségen arról beszélt: mivel a történelem során azok a nemzetek maradtak fenn, amelyeknek fiai hajlandóak voltak akár életüket is feláldozni a hazáért, az övéikért, a magyarságnak is mérhetetlen véráldozatot kellett fizetnie az elmúlt 1100 évben. Reményét fejezte ki, hogy véráldozatra többé nem lesz szükség, de ha mégis, akkor lesz elegendő ember, aki vállalja ezt az áldozatot, hogy „az ország átmentse magát a jövőbe”.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. február 25. 16:47
HAHAHAHAHAH:DDDDD Amikor a kommunisták pofáznak szabadságjogokról, beszarok!! Orbán frankón bontja le a demokráciát, már ott tartunk, hogy egy suttyó pártvezér simán a megyei rendőrfőkapitányt hívja a neki nem szimpatikus újságírókra. Hát mi ez, ha nem a 80-as évek, elvtársak? És akkor van az a cinizmus, ami a totalitárius rendszer nemjó dumát hozza ki belőletek, ti barmok? Hát a ruszkik? És a törökök? Azerbajdzsán? Ezek mind a haverjaink, akiktől Viktor szerint tanulni kell. És eddig nagyon jól is megy, főleg a civilek érzik ezt közvetlenül a bőrükön. Mindeközben heti egymilliárd megy Viktornak zsebbe a MET-ből, amire Lázárjani azt mondja, hogy "sajnos túl sok a munkám". Orbán Viktor kapja be!
Akitlosz
2015. február 25. 16:13
No és az, hogy a fidesz hatalom népszavazás nélkül megtiltja az üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tartsanak azaz, hogy az emberek akkor vásárolhassanak, amikor akarnak, az vajon demokratikus vagy diktatórikus intézkedés? A szabadságot növeli vagy a zsarnokságot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!