A polgári Magyarország csak termék?

2015. február 26. 17:55

Wermer András számára a polgári Magyarország nem csupán szlogen volt, hanem valódi, kiérlelt értékrend. Interjú.

2015. február 26. 17:55
Névai Gábor
Névai Gábor

„– Ön szerint a Wermer-interjú mennyiben támasztja alá G. Fodor Gábor mostani szavait?

– Ezekhez a gondolatokhoz tévedés rá hivatkozni. Az interjú szerintem azt támasztja alá, hogy Wermer András komolyan hitt a polgári Magyarország eszméjében. Sokan azt gondolják, csak a gondolat »eladásában« volt szerepe, valójában azonban már 1994-től jelentős mértékben kivette részét az ennek alapjául szolgáló világkép kidolgozásában. Ebből az interjúból és más megszólalásaiból is kiderül, hogy számára a polgári Magyarország nem csupán szlogen volt, hanem valódi, kiérlelt értékrend, melynek konkrét sarokpontjai voltak. Természetesen ezt az eszményt lehet részleteiben vagy akár egészében bírálni, de ez megfogható, koherens világkép volt. Hitt benne, építette. Ellenkező esetben üres frázis lett volna, és nem lehetett volna sikeres, sokakat megszólító eszmény. (...)

– A polgárra azért már az ő idejében is azt mondták: azért remek hívószó, mert kis túlzással mindenki azt ért bele, amit akar.

– Wermer úgy fogalmazott: bár mindenkinek más a célja – van, aki csak a szobáját akarja kifesteni, más pedig Európa legnagyszerűbb cégét akarja felépíteni –, a sikerhez vezető úton mindenki megtalálhatja helyét a polgári Magyarország eszméjében, és a saját élethelyzetére le tudja fordítani ennek a szókapcsolatnak a jelentését. Lehet persze vitatni a jelző használatát, időszerűségét, de annyi bizonyos, hogy a mi egykori fiatal nemzedékünk, akik az évezredforduló környékén az akkori Ufinál, majd Reakciónál dolgoztunk, szintén magunkra ismertünk a törekvésben. Ez persze ma már történelem, és az interjú születésekor – 2007-ben – Wermer szerint is az volt.”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fülig Jimmy
2015. február 27. 07:35
Atomot dobott a jobber hülyékre gfg,ezek meg tovább kenik magukra a szart,jól látta a csuti pocakmutyi sok a hülye a jobboldalon oda kell váltania a libertárius oldalról. Bocsánatot kérek Bajnai Gordontól, amiért valótlanul állítottam, hogy a Hajdú-Bét Wallis általi megvásárlásakor a Wallis vezetője volt, a cég felszámolását ő vezényelte le, a Hajdú-Bét vagyonát kiszervezte, ezzel félezer embert tönkretett és a Hajdú-Bét károsultjainak pénze Bajnai Gordon kampányát fogja szolgálni. Zsigó Róbert, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség képviselője
trendo
2015. február 27. 07:16
"Mondjuk az szomorú, hogy egy ilyen tahót, mint Simicska, a Fidesz helyzetbe hozott. Sajnos, a Fideszen belül is voltak, vannak szemetek, de legalább megpróbálják kivágni őket." Engedelmeddel beidézem két mondatodat (kigyomlálva belőle 8 helyesírási hibát:)Tartalmilag az a bajom velük, hogy: 1. Simicska legalább annyira "helyzetbe hozta" a Fideszt, mint fordítva. Talán az egyetlen olyan "holdudvari" volt, aki nem csak a saját zsebébe, hanem a pártkasszába is lapátolt a közpénzből. 2. Nyomát se látom annak, hogy a Fidesz bármiféle morális megtisztulásra képes lenne, megszabadulna a kompromittálódott embereitől, "megpróbálná kivágni őket". Sőt, ellenkezőleg: az új vezetői generációja a veteránokat megszégyenítő nagyvonalúsággal lopja szét az országot.
Catullus
2015. február 26. 21:34
Volt egyszer egy falusi párttitkár-gyerek, aki a kollégiumban hallottak alapján rájött, hogy mszmpés párttitkár gyerekének hamarosan nem terem babér. Apját nem tagadta meg, de gyorsan liberális lett. Aztán erőszakosságával, öntörvényűségével egyre feljebb mászott. Megízlelte a hatalmat, látta mások gazdagságát. Személyiségzavaros egyénisége csak a hatalomra koncentrált ellenzékiként is. Ez motiválta, amikor nagy fordulattal jobboldali, mitöbb, keresztény (röhej) lett, polgári, nacionalista és sorolni lehet a népnek tetsző lózungokat. Itt tart most az ország, ilyen vezetőre szavazott a sok megtévesztett, orbán "bárányai". Ha a családjukban valaki így viselkedne, ennyit hazudna, ilyen sokszor változtatná a véleményét, elorozná az örökséget, felzabálná a család éléskamráját, akkor ő lenne a legjobb rokon ?
Peter8811
2015. február 26. 21:14
Mindenkinek tanulni kell a szeretetet csak a buzinak nem, mert ő genetikailag örökli a segglyuk szeretetét. Csókolom picsa! Megtörtént eset: A kollégámnál nyaralt a keresztfia aki öt éves volt akkor. Kollégámék ha otthon a házmesternőről beszéltek mindig hozzátették így a házmester picsa, úgy a házmester picsa. Egyszer a kapu alatt összetalálkoztak a házmester nénivel, aki meglátva a kis fiút ezt mondta: -Jaj de szép kisfiú! Kollégám biztatta a keresztfiát: -köszönjél szépen a házmesternéninek! -Csókolom picsa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!