Így terhelték a Rákóczi hidat – nem dőlt össze

2015. február 15. 15:50

Négy combino villamos és húsz teherautó ment át a Rákóczi hídon a próbaterhelés során: ez a híd súlyának a hatodát teszi ki.

2015. február 15. 15:50

A mintegy ezertonnás terhelés során a szakemberek a híd állagát, a főtartóknál keletkező feszültséget vizsgálták. A teszt alapján jegyzőkönyvet készítenek, amely alapján a Nemzeti Közlekedési Hatóság dönt arról, hogy megindulhat-e a forgalom.

Valószínűleg akkora terhet a jövőben egyébként nem kell sosem kibírnia, amekkorával most terhelték.

A próbaterhelést a Nemzeti Közlekedési Hatóság írta elő, mert át fogják vezetni a hídon az 1-es villamos vonalát. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója vasárnap, a próbaterhelés idején tartott sajtótájékoztatón történelmi eseménynek és „a józan ész próbaterhelésének” nevezte a folyamatot. Mint mondta, 1996-ban, a híd átadása után nem sokkal, be kellett volna indulnia a villamosforgalomnak is, de ez elmaradt, majdnem 20 évet kellett arra várni, hogy „a józan ész győzedelmeskedjen”. Hozzátette: történelmi adósságukat törlesztik most a villamosvonal átvezetésével.

Jelezte, hogy a híd átadása előtt szintén tartottak próbaterhelést, de akkor villamosokkal ezt nem tudták kivitelezni, ezért határozatban rögzítették, hogy a villamosforgalom beindulása előtt újabb próbákat kell végezni.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. február 15. 21:15
Csak azt tudnám meg egyszer, hogy azok az óriás piros biciklipumpák minek vannak a híd közepén!
rosszkutya
2015. február 15. 21:06
Ez volt az, amiről "1istvan" 2015. január 16-án, 18:57-kor azt írta, hogy már megvolt? :-D
alex.leopardi
2015. február 15. 20:05
mekkora boldogság lenne a baloldalon ha összedől
kulakman
2015. február 15. 18:00
Úgy látszik a hozzászólásokból, kevés az értelmes értelmiségi, a mérnök , a tecnikus urak meg nem kommentelnek! A terhelési próbát meg nem azért csinálják,hogy tényleg leszakadjon, azt roncsolásos vizsgálatnak hívjuk, de egy hídnál , cseppet drága lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!