Veszprémi időközi: hétfőn kezdődik az ajánlásgyűjtés

2015. január 04. 14:32

Hétfőtől két hétig gyűjthetik az induláshoz szükséges ajánlásokat a veszprémi időközi választáson indulni szándékozó jelöltek. Navracsics Tibor megüresedett parlamenti székére 16 párt jelöltjei pályáznak.

2015. január 04. 14:32

Hétfőig minden érintett veszprémi választópolgárnak meg kell kapnia a februári időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek hétfőn kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait a február 22-én esedékes voksolásra. Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november elsejével uniós biztossá nevezték ki, így a két poszt összeférhetetlensége miatt lemondott parlamenti mandátumáról.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 16 pártot vett nyilvántartásba a választásra: indulna a voksoláson a Szocdemek, a Munkáspárt, az MSZP, az Elégedetlenek Pártja, a Jobbik, a Zöldek Pártja, az LMP, az Összefogás Párt, a Fidesz, a KDNP, a Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, az Aquila Párt, a Lokálpatrióta Párt, a Liberálisok és A Haza Nem Eladó Mozgalom.

Az időközi országgyűlési választáson az áprilisi parlamenti választásokhoz hasonlóan már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást.

Az ajánlásokat hétfőtől két héten át lehet gyűjteni, a jelölteket január 19-én 16 óráig lehet bejelenteni az összegyűjtött ajánlások leadásával az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál. A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása. Emellett a választáson csak azok vehetnek részt – tehát csak azok ajánlhatnak érvényesen jelöltet – akiknek a választókerületben van az állandó lakóhelyük.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani. Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. január 05. 12:41
Hálás dolog lehet most Veszpréminek lenni. Veszprém Fideszes bástya volt mindig is, szerintem most is a Fidesz viszi el a várost. De azért - biztos ami biztos - jól kitömik pénzzel + befenyítik, hogy ha másként lesz, akkor a történelmi várost a földdel teszik egyelővé. Merthogy a 2/3 a tét. Meg fog gazdagodni a város rendesen!
Rezs Imi
2015. január 04. 20:13
alul iskolázottak körében népszerű még valamennyire a fidesz...
Rezs Imi
2015. január 04. 20:08
Büdös vidéki fidesz prosztók....utál titeket 9 millió magyar most már... a BecsületeseBBik...
Ángyán Páván
2015. január 04. 19:35
A komonistákat agyagba kell döngölni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!