Garázdaság miatt emelhetnek vádat Dopeman ellen

2015. január 29. 13:20

A Himnusz-feldolgozása kapcsán, nemzeti jelkép megsértése miatt indult eljárást megszüntették ugyan, garázdaság miatt mégis bíróság elé állhat Dopeman, miután 2013-ban egy demonstráció során részt vett egy hungarocell Orbán-szobor ledöntésében. A vádemelés formálisan egyelőre nem történt meg.

2015. január 29. 13:20

A nemzeti jelkép megsértése miatt indult büntetőeljárást megszüntették, de garázdaság miatt vádat emelhetnek a rapper Dopeman ellen, aki másfél éve egy kormányellenes tüntetésen részt vett az Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló műanyagszobor ledöntésében.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom 2013. szeptember végén Budapesten tartott kormányellenes tüntetésének házigazdája Dopeman volt, aki egyebek mellett „szemétládának és pofátlannak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását. A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor sorsára emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumnál felállította a szobormaradványt. Ezt az egyik demonstráló ököllel megütötte, más késsel vágott ki belőle egy darabot, és akadt, aki ráfeküdt. A szobor levágott fejét a szervezők elvitték a Szolidaritás székházába.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI megkeresésére közölte: a gyanúsítottal szemben garázdaság bűntette, valamint nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt indult büntetőeljárás. Az I. és XII. kerületi ügyészség a nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. Az erről szóló határozatban viszont az ügyészség a terheltet arról is tájékoztatta, hogy a megszüntetés nem érinti az ellene nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt indult eljárást. Utóbbi ügyben az ügyészség vádat fog emelni.

Ezt a vádiratot azonban a kerületi ügyészség formálisan – a részmegszüntető határozat jogerőre emelkedéséig – még nem nyújtotta be a bíróságra, ezért arról bővebb tájékoztatás egyelőre nem adható – írta az ügyészég.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. január 29. 19:36
Ha a gátlástalanság (büntetlenül) lassan a minta, akkor lassan anarchiába torkollik, mert a tahók azt hiszik, hogy ez a menő. Sokan láthatták a fiatalembert, aki a "Mocskos Hír-TV"-t százszor elordítva majdnem önkívületbe került, hacsak nem már előre belőtte magát. Nem lesz jó vége, tehát jó lenne gátat vetni ennek.
Morgen
2015. január 29. 16:20
Aki Pityinger, az gyalázhatja a Himnuszt. Ez van, drága feleim!
tóth mária
2015. január 29. 16:01
mahun: sajnos ez csak vágyálmunk lehet!
justiceforhungary
2015. január 29. 15:25
választópolgár 2015. január 29. 14:21 7 ''Az ilyen állampolgárokra alkalmazni lehetne a nagy nyilvánosság előtt folytatólagosan elkövetett közönséges ízléstelenség, minősített morális és kultúrális környezetszennyezési bírság bevezetését.'' Kalodába zárni egy főtéren és 48 óráig énekelje a Magyar Himnuszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!