Százezer forintos nettó minimálbért szeretne az MSZP

2014. december 10. 12:35

A szocialista Gúr Nándor szerint az elmúlt négy évben nőtt a különbség a minimálbér és az egy főre eső létminimum összege között; az MSZP ezért százezer forintra emelné a nettó minimálbért. Gúr szerint „megélhetésalapú” társadalomra van szükség, amelynek az alapja a megfizetett munka.

2014. december 10. 12:35

Az MSZP a minimálbér nettó összegének százezer forintra való emelését javasolja – mondta Gúr Nándor országgyűlési képviselő szerdán Budapesten. A politikus szerint az elmúlt négy évben nőtt a különbség a minimálbér és az egy főre eső létminimum összege között. Kifejtette: 2010-ben 60 236 forint volt a minimálbér, ma 66 483 ezer forint, közben 18 százalékos infláció is volt, az egy főre eső létminimum összege pedig négy év alatt 77-78 ezerről 88 ezer forintra nőtt. A szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, a kormány növelte a minimálbér terheit 30 ezer forinttal 2010-hez képest.

Az ellenzéki politikus szerint „megélhetésalapú” társadalomra van szükség, amelynek az alapja a megfizetett munka. Ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy az Orbán-kormány a közfoglalkoztatásban dolgozók bére vásárlóértékének egyharmadát elvette. Cinizmusnak nevezte, hogy a miniszterelnök azt mondja, csökken a szegénység, amikor egymillióan kevesebbet keresnek az egy főre eső létminimumnál.

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, a kormány 20 milliárd forintból meg tudná oldani a szociálisan rászoruló gyermekek a nyári étkeztetése mellett a téli szünet alattit is. Elmondta, hogy a nyári szünetben egy gyermek étkeztetésére naponta 440 forint van, a teljes nyári étkeztetés egy gyerekre fordított összege pedig 22-23 ezer forint. Hozzátette: a téli szünet 15 napjára ennél jóval kevesebb összeg kellene, és a kormány ezt a problémát nem akarja megoldani. Szorgalmazta a szociális étkeztetés kiterjesztését, mert nemcsak a 3 év feletti gyerekek éheznek.

Az MSZP-s politikus sajtóhírekkel kapcsolatban beszélt arról, hogy a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadóhoz köthető Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány 608 millió forintot költött el 2010-2013 között, az alapítvány többi között Spanyolországból hozta a csibéket, míg Franciaországból a kacsákat, az állatok szállításra pedig 163,5 millió forintot költöttek – ismertette. Az ellenzéki képviselő szerint 22 ezer forinttal számolva több mint egymillió adag ételt lehetne főzni 163 millióból.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. december 15. 18:29
Demagóg Bangóné legalább egy mondatot tudnál hibátlanul felolvasni. Egy akkora bunkó paraszt vagy. Mindenki úgy szólítja meg a képviselőtársait, hogy "tisztelt" te bunkó pedig úgy, hogy "maga". Akár férfi, akár női képviselőt szólítasz meg. Ha ott ülnék a parlamentben helyreraknálak az biztos. Elmondanám neked, hogy ki az aki szégyellje magát. Te tahó, a parlamentben vagy nem a piacon. A felszólalásaid után pörögsz, forogsz, vigyorogsz, hogy tetszik-e az mszp-s képviselőknek az a sok ostoba hazugság, baromság, amit nagy nehezen kisilabizáltál a papírodból.
pitypang1125
2014. december 10. 19:08
Én meg magamnak 300-at!
TAVIROZSA
2014. december 10. 16:40
Gúr úr, egyeztetett már a vállalkozók-munkaadók szövetségeivel ? pl. Demján Sándor, Dávid Ferenc urakkal?Ha igen mit válaszoltak felvetésére ? Nem értem, hogy a minimálbérről miért nem munkaadók és a szakszervezetek egyeznek meg ?
ProfWilliam
2014. december 10. 16:06
Hihetetlen mennyi remek ötlete és népjobbító intézkedése lenne a MSZP-nek mióta nincsenek hatalmon... Milyen kár hogy 2002 és 2010 között nem jutott az eszükbe egy se...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!