A McCain Intézetet is támogatta Fellegi amerikai alapítványa

2014. december 08. 10:43

A legalább százezer dollárt adományozó kiemelt támogatók között sorolja fel a McCain Institute honlapja a Fellegi Tamás volt miniszter által irányított The Hungary Initiatives Foundationt. Az alapítvány azt közölte: a százhuszonötezer dollárt kifejezetten arra adták, hogy az Intézet magyar fiatal vezetők amerikai képzését támogassa.

2014. december 08. 10:43

Legalább százezer dollárral támogatta a The Hungary Initiatives Foundation (HIF) a McCain Intézetet: ez derül ki az amerikai intézet honlapjáról. A támogatás pontos összege az intézet honlapjáról nem derült ki, ezért megkérdeztük az alapítványt erről, és a támogatás okáról is. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Fellegi alapítványa 2012 óta működik, és évente elkülönítenek a részére költségvetési forrásokat. Az Átlátszó nyári összesítése szerint a tavaszi parlamenti és EP-választások előtt nyolcszázezer dollárt osztott ki az alapítvány különböző amerikai szervezeteknek, melyeknek a többsége helyi magyar szervezet.

A 2015-ös költségvetésből hatszázmillió forintot különítettek el a HIF részére – írta a Napi.hu. Az alapítványtól azt is megkérdeztük, hogy ebből az összegből támogatják-e McCain intézetét, főleg az után, hogy McCain neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort.

A McCainről elnevezett agytröszt 2012-ben alakult és Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet vezeti. Volker tagja a The Hungary Initiatives Foundation kuratóriumának is. Erről a személyi összefonódásról is kérdeztük az alapítványt.

Felleginek egyébként az alapítvány mellett van egy tanácsadó cége is, amely tavaly amerikai lobbitevékenységre kapott pénzt a kormánytól, az idei évtől azonban már a Századvég kapott erre 1,4 milliárdos megbízást.

Frissítés:

Az alapítványtól érdeklődésünkre közölték: a McCain Intézet tevékenységét nem általánosságban támogatták, hanem 125.000 dollárt adtak arra, hogy a jövőben tehetséges magyarok is részt vegyenek az Intézet Next Generation Leaders elnevezésű programjában, melynek keretén belül fiatal leendő vezetők töltenek el egy évet az Egyesült Államokban egy vezetői képzésen.

A program támogatásáról az alapítvány kuratóriuma döntött, de a szavazásban a McCain Intézetet vezető Kurt Volker, mint érintett nem vett részt – írják. 

Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben tervezik-e az Intézet támogatását, nem adtak egyértelmű választ, de leszögezték: „Fellegi Tamás álláspontja szerint a McCain Intézet egy kiemelkedő vízióval és szakmai programmal rendelkező nonprofit szervezet, mely ugyan a szenátor nevét viseli és azonosul az általa évtizedeken keresztül képviselt szakmai értékekkel, mindazonáltal a szenátortól függetlenül működik. Hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Fellegi is értékeli a szenátor háborús múltját, de véleménye szerint ez nem menti minden szempontból elfogadhatatlan és meggondolatlan politikai minősítéseit.”

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. december 08. 22:37
"Az alapítvány azt közölte: a százhuszonötezer dollárt kifejezetten arra adták, hogy az Intézet magyar fiatal vezetők amerikai képzését támogassa." Fakmí! Az alapítvány miért McCain-nek adta a pénzt, miért nem pályáztatja a "fiatal magyar vezetőket" házon belül? http://www.mccaininstitute.org/about/donor-listing/ Szenátusi megválasztásához McCain 21,365,777.- dollárt költött.... https://www.opensecrets.org/politicians/summary.php?cid=N00006424 Kis adalék. A 2012-es US-elnöki és kongresszusi választásokra rekord mennyiségű pénzt költöttek az érintettek, 4.2 milliárd dollárt. "Between the presidential candidates and congressional races, at least $4.2 billion may have been spent on an election that ultimately ended up preserving the status quo in Washington. Voters elected the same president and the same political parties -- the Republicans in the House and the Democrats in the Senate -- will run Congress."
OberEnnsinnen
2014. december 08. 15:00
A történet - a 100 ezer dollár NcCain intézetének - teljességgel másról szól.
Morgen
2014. december 08. 13:18
Üzleti pályája 1995 és 1996 között a kommunikációs és politikai tanácsadó tevékenységet folytató EuroAtlantic Kft. alapító ügyvezetője volt. (Wiki)
Pinter68
2014. december 08. 12:58
Asszem ezt hívják politikai öngólnak! De nem is akármekkorának. Persze, Orbánék megint totálisan fordítva ülnek a lovon. Ugyanis ahelyett, hogy normális külpolitikát folytatnának, inkább százmilliókért próbálják elhitetni az amerikai véleményformálókkal, hogy ne a szemüknek higgyenek, hanem a kormánynak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!