Utolsó olvasatban tárgyalja a jövő évi adóváltoztatásokat a parlament

2014. november 17. 08:18

Kedden elfogadhatja az Országgyűlés az adótörvények változásait, emellett valószínűleg megtárgyalják a főpolgármesteri vétójogot biztosító törvénymódosítást is. Az Országgyűlés péntekig minden nap ülésezik.

2014. november 17. 08:18

Az Országgyűlés mai ülésén végleges formájában tárgyalhatja a kedden elfogadni tervezett előterjesztéseket, köztük a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait.

 
A Ház ülése a szokásoknak megfelelően 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk, az azonnali kérdések, majd a kérdések követnek.   
 
A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament – az előző héthez hasonlóan – ezúttal sem szavaz hétfőn, csak a kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági összegző módosításait tárgyalja.
 
A képviselők így egyebek mellett a 2015-ös adótörvények végleges formájáról is elmondhatják véleményüket. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti előterjesztésében az internetadóval egészítette volna ki a vállalati különadókat, ám a kormány erre vonatkozó indítványától – több utcai tiltakozást követően – Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után elállt. Kormánypárti kezdeményezésre az adótörvények vitájának végén az előterjesztések közé vették ugyanakkor például a reklámadó legfelső kulcsának 40-ről 50 százalékra emelését.
 
Tárgyalás várható továbbá a főpolgármesternek tényleges vétójogot biztosító önkormányzatitörvény-módosításról, valamint arról az igazságügyi törvénycsomagról is, amelynek alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé. Módosíthatják továbbá a büntetések végrehajtásáról szóló törvényt is egyebek mellett azért, hogy a jövőben különleges kegyelmi eljárás legyen alkalmazható a tényleges életfogytiglanra ítéltek esetében.
 
Az Országgyűlés a hét valamennyi munkanapján ülésezik. Szerdától péntekig a jövő évi – a kormány által a banki elszámoltatás büdzséjének nevezett – költségvetési törvényjavaslat általános vitáját folytathatja le 30 órás időkeretben.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tobzoska
2014. november 17. 14:53
Éljen a számtalan új adó (amik természetesen nem megszorítások)! Magyarország jobban teljesít adók kivetésében!
liberálzöld.
2014. november 17. 10:29
Most, hogy így dobogós a gazdasági növekedésünk, kíváncsi vagyok mennyi nemmegszorítás-csökkenést hoz az új költségvetés....
Tüke66
2014. november 17. 09:27
Nem kell, hogy itt élj! Feri apád már megmondta, hogy el lehet menni. Nyihogni, hogy savanyú a szőlő, de közben két pofára zabálni? Jó szenvedést kívánok! Annyira átlátszó, hogy igyekeztek a siránkozást az emberek szájába adni, de szerencsére egyre többen gondolkodnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!