LMP: Orbán Viktor álljon elő a farbával!

2014. november 16. 14:14

Az LMP azt kéri Orbán Viktortól, hogy „álljon elő a farbával” és mondja el, mit tud a beutazási üggyel kapcsolatban. Schiffer András levélben fordult André Goodfriendhez, hogy megtudakolja, átadták-e az információikat a magyar hatóságoknak.

2014. november 16. 14:14

Az LMP azt kéri Orbán Viktortól, hogy „álljon elő a farbával” és mondja el, mit tud a beutazási üggyel kapcsolatban.

 
Schiffer András, a párt társelnöke, országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte, a miniszterelnök november elején a német Die Welt című lapnak azt mondta, komolyan veszik az Egyesült Államok bírálatait, és vizsgálják az összes átadott dokumentumot. 
 
Ezek szerint a miniszterelnök mégis tud valamit – fogalmazott Schiffer András, majd közölte: közérdekű adatkéréssel fordul Orbán Viktorhoz, hogy mondja el: az elmúlt négy évben az Egyesült Államok szervei milyen korrupcióra utaló esetekkel kapcsolatban adtak át információt. A kérdésre a jogszabályok szerint a miniszterelnöknek 15 napja van válaszolni.
 
Az üggyel kapcsolatban Schiffer András elmondta azt is, hogy tíz napja levélben fordult André Goodfriendhez, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjéhez és két kérdést tett fel neki. Arra volt kíváncsi, hogy merült-e fel bűncselekmény elkövetésére, annak előkészületére, szervezett bűnözői csoportban való részvételre utaló adat azokkal szemben, akiknek beutazását a közelmúltban korlátozták; ha igen, akkor átadták-e az információkat a magyar hatóságoknak. 
 
A társelnök jelezte, hogy a két ország között 2008 óta életben van egy bűnügyi egyezmény, amely szerint ezekben az esetekben mindkét félnek információ-átadási kötelezettsége van.
 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. november 17. 09:22
Jobb lesz a sok bagázs vissza fogja magát ,elovassa a jogszabályt. Goodfriend és a bécsi egyezmény . A bécsi egyezmény kimondja, hogy a diplomaták nem avatkozhatnak bele a fogadó állam belügyeibe, és tiszteletben kell tartaniuk annak jogszabályait. Az amerikai ügyvivő mindkét előírást megsérthette. Többszörösen megsérthette a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó, 1961. április 18-án aláírt (Magyarországon 1965-ben kihirdetett) bécsi egyezményt André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője – nyilatkozta lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője. A nemzetközi egyezmény 41. cikkének első pontja ugyanis a külföldi hivatalos személyek kapcsán (mint amilyen Goodfriend is) kimondja: Kiváltságainak és mentességeinek sérelme nélkül kötelessége e kiváltságokban és mentességekben részesülő minden személynek, hogy tiszteletben tartsa a fogadó állam törvényeit és más jogszabályait. Ugyancsak kötelessége, hogy tartózkodjék a fogadó állam belügyeibe való beavatkozástól. Ha André Goodfriendnek a kitiltások alapjául szolgáló állítólagos korrupciós ügyekben rendelkezésére állnak bizonyítékok, akkor a feljelentés elmulasztásával szintén megsérthette a bécsi egyezményt, amely a fogadó állam jogszabályainak tiszteletben tartását írja elő . http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/goodfriend-es-a-becsi-egyezmeny-1258680
Eltünt
2014. november 16. 22:32
NAV: Hiteltelen az amerikai dokumentum "A nagykövetség nem tényekre, hanem híresztelésekre és vélelmekre alapozott" A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazási tiltás indoklásaként "nem tényekre, hanem híresztelésekre és vélelmekre alapozott" dokumentumot juttatott el a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, az abban foglaltakat a NAV hiteltelennek tartja. A NAV közleményében azt írta: "az állítólagos korrupció alátámasztására felszínes, hiányos, több helyen téves információkkal szolgál az amerikaiak összefoglalója". Az adóhatóság figyelmeztet: a dohány és cigaretta kiskereskedelmét érintő koncessziós pályázatok elbírálása nem a NAV feladata. A láncolatos áfacsalásokat illetően az amerikai cégek bejelentései alapján a 2011-ben megkezdett nyomozás eredményeként a NAV pénzügyi nyomozói lebuktatták azt a bűnszervezetet, amely több mint 2 milliárd forint áfát csalt el, az ügyben jelenleg 14 gyanúsított van. A NAV több társaságnál is több százmillió forint adókülönbözetet tárt fel ellenőrzéseivel és a bűntető eljárásokban - olvasható a kommünikében. A közlemény kiemeli: a NAV tavaly 564 milliárd, az idén eddig 547 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a nyomozók 2013-ban és 2014-ben eddig összesen mintegy 160 milliárd forint értékű költségvetési csalásra derítettek fényt, miközben a NAV bevételi adatai évről évre emelkednek. 2013-ban a NAV 10 billió 723 milliárd forintot biztosított a költségvetésnek, és az idei bevétel már most 8,3 százalékkal több a tavalyinál. Az adóhivatal figyelmeztet, hogy átszervezésének szigorúan szakmai indokai voltak. A Kiemelt Ügyek Igazgatóságának megszűnése után a NAV-nál többszörösére nőtt a láncolatos ügyletek körében feltárt nettó adókülönbözet - írta az adóhatóság. A NAV a közleményében kitért arra is, hogy Horváth András korábbi NAV-munkatárs "vádaskodása nyomán" hónapok óta nyomoz a rendőrség. "Mint korábban kiderült, erről az USA nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének nem volt tudomása" - jegyezte meg az adóhivatal.- http://magyarhirlap.hu/cikk/9799/NAV_Hiteltelen_az_amerikai_dokumentum
atila68
2014. november 16. 20:39
Schiffer álljon elő a farbával, mit válaszolt Goodfriend!
Wendriner
2014. november 16. 17:21
" Schiffer András elmondta azt is, hogy tíz napja levélben fordult André Goodfriendhez" András! Mi volt a válasz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!