Liberálisok: Tovább növelheti a korrupciót az új közbeszerzési törvény

2014. november 12. 11:37

A Liberálisok gazdaságpolitikai főtanácsadója, Bodnár Zoltán szerint most még csak a közbeszerzések gyakorlatával van baj, nemsokára viszont a törvényi hátterével is problémák adódhatnak. Bodnár elmondta: a kormány új szempontként a társadalmi hasznosságot is körülíratlanul vezetné be a közbeszerzések elbírálásába.

2014. november 12. 11:37

A Liberálisok szerint az új közbeszerzési törvény a korrupció növekedését eredményezheti, ugyanis az a pályázatok sikerességét a jól számszerűsíthető gazdasági szempontok mellett megfoghatatlan társadalmi előnyökhöz is kötné. Erről Bodnár Zoltán, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai főtanácsadója beszélt szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, jelenleg elsősorban nem a közbeszerzések törvényi hátterével, hanem a gyakorlattal van probléma, vagyis azzal, hogy a kormány igyekszik megkerülni a szabályokat. Például 2010 óta folyamatosan emelkedik az az összeghatár, ami alatt nem kell közbeszerzést kiírni, ráadásul sokszor egy-egy feladatot szétbontanak több pályázatra, hogy azok egyenként ne érjék el ezt a limitet – fejtette ki Bodnár Zoltán, hozzátéve: ehhez társul, hogy egy beruházás nemzetgazdasági szempontból való kiemeltté nyilvánítása „gyakorlatilag minden szabály alól felmentést ad”.

A liberális politikus szerint „a jelenleg is korrupciós vádak alatt álló kormány” most újabb támadási felületet ad magával szemben, hiszen új szempontként a társadalmi hasznosságot is körülíratlanul vezetné be a közbeszerzések elbírálásába. Márpedig így az állam erre hivatkozva szinte bárkit győztesként hozhat ki és bármit megtehet – tette hozzá Bodnár Zoltán, megjegyezve: a Liberálisok szerint a közbeszerzéseket csak valóban mérhető és számon kérhető szempontok alapján lenne szabad elbírálni.

Múlt szerdán került fel a kormány honlapjára a tavasszal született uniós közbeszerzési irányelvek alapján készült új magyar közbeszerzési törvény-koncepció; a jogszabállyal a kormány gyorsítani, egyszerűsíteni és jogszerűbbé akarja tenni az eljárásokat.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. november 12. 18:03
Ennél is tovább? Na neeee......
Apáczai
2014. november 12. 16:21
Liberálisok: Tovább növelheti a korrupciót az új közbeszerzési törvény Növelheti? Mégis csökkenti, még akkor is, ha növelhetné. Ilyen az iliberális demokrácia.
justiceforhungary
2014. november 12. 13:15
Liberálisok: ''Tovább növelheti a korrupciót az új közbeszerzési törvény'' ők garantáltan tudják hogy mi növeli a korrupciót
csuka
2014. november 12. 12:54
A FIDESZ mindent ellop. A 170 ezer ember parlagfű irtásra szánt adománya után a gyerekek adományát is megdézsmálták: "Vörösiszap-katasztrófa: eltűnt a diákok adománya 2010-ben történt kolontári vörösiszapömlés után az iskolás gyermekek között szervezett "százforintos" adománygyűjtő akcióban befolyt összegből 10 millió forint nem jutott el a támogatottakhoz - írta a Népszava. A lap szerdai számában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által megjelölt források adataira hivatkozva írták: a százforintos gyűjtőakció során 73 millió forint gyűlt össze. A vörösiszap által elöntött házakban 212 gyermek lakott, az érintett három településen rajtuk kívül további 1387 gyermek él. Azok gyermekek, akiknek az otthonába betört az iszap, 230 000 forint támogatásban részesültek. A többi devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi gyermek (akiknek otthonát nem öntötte el az iszap) személyenként 10 ezer forint támogatásban részesült - idézte a források alapján a lap. A cikk összesítése szerint így összesen 62 millió 630 ezer forint adományt osztottak szét, szemben az összegyűjtött 73 millióval." MTI – alfahir.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!