Ötvenmilliárdos drágulás jön az utakon is

2014. október 30. 08:35

A Napi.hu értesülései szerint a kormány az ideihez képest egyharmadával több bevételt tervez az e-útdíjból: a fuvarozóknak ez 50 milliárd forintos többletkiadást jelenthet.

2014. október 30. 08:35

A szappan, az internet, a pálinkafőzés, az élelmiszerláncok, a művirág, és a cafeteria-rendszer terheinek emelése után újabb szektor terheinek növeléséről értesült a Napi.hu. A portál szerint a tehergépjárműveket üzemeltetők számára 50 milliárd forinttal nőhet az e-útdíj. A kormány jövőre 200 milliárd forint bevételt vár innen az idei 150 milliárdhoz képest, ez egyharmados növekedést jelent.

Két úton lehetséges ez: eddig ingyenes, alsóbbrendű utak bevonásával, vagy a díjtétel növelésével. Előbbi esetben az M0-ás EU-s irányelv miatt biztos ingyenes marad, az általános tarifaemelés pedig azért valószínűtlen. A jelenlegi, német és osztrák árakhoz hasonló díjtételekre azért bólintott rá az EU, mert az indoklás szerint az útdíj az útépítései költségekkel korrelál, melyek ugyanolyan mértékűek Magyarországon is, mint a két említett országban. A díjtételek emelésének egy másik útja, hogy a tarifatáblázat környezetterhelés szerint differenciálják, így a korszerűbb (Euro 4, 5, 6 besorolású) járművek több kedvezményt kapnak, a korszerűtlenebb járművek után pedig többet kell fizetni.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
romanov
2014. október 30. 10:51
De gondolom ez is annak a jele, hogy jobban teljesít a magyar gazdaság és hosszú távon tartható ez az irány. Az egy dolog, hogy különadókkal és új adókkal, de az nekik mindegy. Csak nekünk nem.
Mimes
2014. október 30. 10:06
Ja, egyébként üdvözlök mindenkit a Magyar Adóköztársaságban! :)
Türelem
2014. október 30. 09:24
Ahol nincs érdemi, az állam működtetéséhez szükséges termelői forrás, ott a szolgáltató szektort lehet már csak sarcolni. Szükséges? Bizonyára igen, hiszen valahonnan elő kell teremteni a pénzt. Elvonásokkal, mert a termelésből nem jön több. Szerintem csak idő kérdése, s jön a vizitdíj szelídebb változata is - amivel egyébként korábban is egyetértettem, s ma is támogatnám, kiegészítve egy komplex egészségügyi feltételrendszerrel, aminek lényege, hogy az egészségüket alanyi jogon rongálók fizessenek az ellátásért - és más vágások is. Mindez kormányfüggetlen, csak jobban szinkronba kellene hozni ennek kommunikációját. nem kell naponta harsognunk, hogy jobban teljesítünk, elég lenne az is, hogy próbálunk előbbre lépni. Már ez is biztató jel volna.
mr. dzsidzsato
2014. október 30. 09:13
na a viktor belefosott a ventilátorba, most meg nem győzik a szemlélők törölgetni az arcukat? alakul ez, alakul... 2 év és jön az újabb világgazdasági összeomlás, a fidesz pedig megy a szemétbe az mszp után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!