Állami kitüntetést kapott José María Aznar volt spanyol kormányfő

2014. október 15. 13:41

Orbán Viktor szerint José María Aznar egy európai államférfi, aki még emlékszik arra, hogy az Európai Unió alapja a nemzetekben található. A volt spanyol kormányfő beszédében úgy fogalmazott: Európában eljött az erős vezetők ideje, akik a több szabadságért, és nem a kevesebb szabadságért, az állami gondoskodás helyett pedig az egyéni felelősségvállalás mellett állnak ki.

2014. október 15. 13:41

A Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök José María Aznar volt spanyol kormányfőnek szerdán Budapesten, az Országházban. Áder János köztársasági elnök a magyar-spanyol kapcsolatok előmozdításáért és Magyarország euroatlanti integrációjának, európai érdekérvényesítésének elősegítéséért adományozta a kitüntetést a korábbi néppárti miniszterelnöknek. Az ünnepségen Orbán Viktor azt mondta, José María Aznar – aki 1996 és 2004 között volt Spanyolország kormányfője – egy európai államférfi, aki „még emlékszik arra, hogy az Európai Unió alapja a nemzetekben található”, aki tudja, „ha nincsenek nemzetek Európában, akkor nem lesz EU sem”.

José María Aznar olyan tulajdonságokat képvisel Európában mint nagyság, becsület, elkötelezettség – fogalmazott a magyar kormányfő, kifejtve, hogy a spanyol politikus az 1990-es évek közepén létrehozta Európa talán legmeghatározóbb, modern néppártját, létrehozott egy modern, jobboldali politikai közösséget és egy modern, néppárti Spanyolországot. Orbán Viktor kiemelte, José María Aznar Magyarország barátja, mindig is támogatta a magyar NATO- és EU-tagságot, és világossá tette, hogy Közép-Európa nélkül nincs egységes Európa. A miniszterelnök hozzátette, a magyarok elfogultak a spanyolokkal szemben, „csak a jó tulajdonságaikat látjuk”. Szavait azzal zárta, biztos abban, hogy a kontinens jövőjének alakításában José María Aznar gondolatai még fontos szerepet fognak játszani.

A kitüntetett beszédében megemlékezett arról, hogy a magyarok egy hét múlva ünneplik az 1956-os forradalom évfordulóját. Bár akkor a szabadságharcot Moszkva leverte, később végül győzött a szabadság Magyarországon – mondta, kiemelve ugyanakkor, hogy még ma is sok olyan ország van, amelyet megfosztottak szabadságától. Moszkva változatlanul erőszakkal próbálja érvényesíteni az akaratát – jelentette ki.

Úgy fogalmazott: Európában eljött az erős vezetők ideje, „akik a több szabadságért, és nem a kevesebb szabadságért”, az állami gondoskodás helyett pedig az egyéni felelősségvállalás mellett állnak ki. José María Aznar hangsúlyozta, eljött a demokratikus Európa megerősítésének ideje, nyitottabb, átláthatóbb, de elszámoltathatóbb kontinensre van szükség. Szorgalmazta egyúttal az Egyesült Államok és Európa közötti atlanti szövetség megerősítését. „Küzdjünk együtt egy nyitottabb, demokratikusabb Európáért!” – mondta a volt spanyol kormányfő, aki szerint a múltban is ez bizonyult a legjobb megoldásnak a kihívások leküzdésére. „Ezt az érdemrendet abban a szilárd meggyőződésben veszem át, hogy Magyarország (...) részt fog venni ebben a munkában” – zárta szavait.

A korábbi spanyol miniszterelnök méltatásában elhangzott: José María Aznar kormányfőként mélyreható társadalmi és gazdasági reformokat vezetett be, amelyeknek köszönhetően több mint ötmillió munkahely létesült Spanyolországban, a GDP pedig átlagosan évi 3,4 százalékkal növekedett. Azt is kiemelték, hogy Aznar számos alkalommal bizonyította Magyarország iránti szimpátiáját.

José María Aznar tavaly többször is járt Budapesten. Novemberben egyebek mellett az európai parlamenti választásról tárgyalt Orbán Viktorral, néhány hónappal előtte, májusban pedig felszólalt a magyar kormány megalakulásának harmadik évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi konferencián.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2014. október 15. 14:12
"José María Aznar pártja úgy véli, hogy a kibõvített tartományi autonómia veszélybe sodorja Spanyolország nemzeti egységét." http://www.hunsor.se/kitekinto/nepszavkatalonia060619.htm Piktor, kérdezd már meg a cimborádat, mi a véleménye a székely autonómiáról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!