Rétvári: Az önkormányzati választás tétje az összefogás

2014. szeptember 23. 19:44

Az államtitkár szerint az az önkormányzati választások tétje: tudnak-e a települések is osztozni az ország sikereiben, amit a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés vagy a családok támogatása terén sikerült elérni.

2014. szeptember 23. 19:44

A négy évvel ezelőtti választásokhoz képest ma az önkormányzatoknak szabadabb a gazdálkodásuk, mert a kormány átvállalta az adósságukat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Somogy megyei Kadarkúton. Rétvári Bence az esti választási fórumot megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az elmúlt négy évben 1247 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány a településektől, így azok már a település érdekei szerint, és nem az adósságtörlesztés részleteihez igazodva határozhatják meg feladataikat.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt a változást, hogy most már nem négy, hanem öt évre választják a helyi önkormányzatok tagjait, vagyis az országgyűlési választásoktól „eltolódik” a helyhatósági választás, az országos pártpolitika tehát sokkal kevésbé befolyásolja mostantól az önkormányzati voksolást. Az összeférhetetlenségi szabályok szigorításával pedig az országos és a helyi politikai szint „időben és személyekben is elválik egymástól”.

Szólt arról is, hogy az önkormányzati választás tétje az összefogás: tudnak-e a települések is osztozni az ország sikereiben, amit a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés vagy a családok támogatása terén sikerült elérni. „Azt szeretnénk, ha az ország nagyszámú sikerei helyi sikerekké is válnának, erre pedig a Fidesz-KDNP jelöltjei jelentenek garanciát” – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy vélekedett: a baloldalon „egymással civakodó kis pártok jelöltjei személyi küzdelmeket és presztízsharcot vívnak”, amelyek nem a települések érdekeiről, hanem a pártok helyi pozíciószerzéséről és egymás közötti erőviszonyairól szólnak.

A Jobbik esetében pedig „a Kovács Béla-ügy is bizonyítja, hogy senki se tudja, hogy ha a Jobbik jelöltjeire szavaz, akkor kire szavaz valójában”. A Jobbik két cikluson keresztül is olyan embert tudott Brüsszelbe juttatni, „akinek a múltját nem hiába akarták elfedni”, ugyanis nem a magyar érdekek, hanem „Oroszország érdekének szolgálatába szegődött” – jelentette ki Rétvári Bence.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi vezetője szerint fordulóponthoz érkezett az ország, hiszen a most következő ötéves önkormányzati ciklus az új, hétéves európai uniós fejlesztési ciklussal együtt indul. Emlékeztetett arra, hogy az európai uniós forrásoknak most már a 60 százalékát fogják gazdaságfejlesztési célokra fordítani, s ebből jutni fog Kadarkútnak is, ahol az elmúlt négy évben jelentős építkezések indultak el.

Karsai József (Fidesz-KDNP) polgármester, aki ismét indul a posztért, arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltelt négy év alatt több mint kétmilliárd forint forrás érkezett a városba. Egyebek mellett szennyvízcsatorna-hálózat épült önálló tisztítórendszerrel, kistérségi „gyermekesély” programot indítottak, felújították a város útjainak 90 százalékát, illetve jelentős közmunkaprogramot működtettek. Ez utóbbihoz kapcsolódóan szociális szövetkezetet szeretnének alapítani, de tervezik egy sportcsarnok és új egészségház építését is, miközben munkahelyteremtő beruházások megvalósítását is támogatják – jelezte a polgármester.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bankkárkormány
2014. szeptember 23. 22:50
Rétvári: Az önkormányzati választás tétje az hogy el tudjuk-e takarítani az aljas, hazug, egyik választási igéretét sem betartó, tolvaj és pökhendi fideszbolsevik kommunistákat
Mimes
2014. szeptember 23. 20:52
Nő a gazdaság, bővül a magánszféra, sose volt még ennyi adófizető. Csupa csupa örömhír. Erre Varga bejelent egy 1700 miliárdos kiadáscsökkentést. Döntsétek már el!
potyka
2014. szeptember 23. 20:26
Komolyan szédülök ettől a sok hülyétől. :DDDD "Az államtitkár szerint az az önkormányzati választások tétje: tudnak-e a települések is osztozni az ország sikereiben, amit a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés vagy a családok támogatása terén sikerült elérni." Aki nem elmebeteg az erre a sok hülyeségre mit tud mondani? :DDDDDDDDD
*ufó*
2014. szeptember 23. 20:25
nagyon sápadtnak tűnik ez a srác, vagy a fénykép olyan, ki tudja ? de talán azt tudni, hogy --Karsai József (Fidesz-KDNP) polgármester, aki ismét indul a posztért-- ez nem a búzaégető Jóska a politikában nem lényeges a megkülönböztető bötű ? vagy csak helyieknél kell ? mint 2010-ben, ez tényleg megtörtént: Biró Zoltán Blága László Ferde Csik István Pacal Domány István Farkas Pál Mága Csaba Marcsa Fia Mága Dezső Csudi Mága Dezső Kopasz Ödön Mága Gyula Kis Gyula Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia Mága István Veres Fia Mága Tibor Gizi Mága Zoltán Náni Zoli Mága Zsolt Kubu Mága Zsolt Postás Mányi István Bunda Mányi Jenő Zoli Marsi Lászlóné Nagy István Rudi Pista Nagy Kálmán Kis Kálmán Fia Nagy Rudolf Rácz Jenő Hájas Rézsó Gábor Mihályné Sándor Ferenc Fika Fia Sipos István Surányi Gusztáv Sántaguszti Fia Turó Csaba Turó Zoltán Kakas Zulinger Sándor (valasztas.hu) http://www.hirextra.hu/2010/09/06/a-legfurabb-valasztasi-korzet-kik-ezek-a-jeloltek/ én a Bunda-ra szavaznék amúgy, kivéve ma, mivel az AC Milan győzelemre fogadtam :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!