Az LMP üdvözli a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítéletét

2014. szeptember 16. 13:09

Az LMP üdvözli a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság keddi ítéletét, amely kimondta, hogy sérült három politikusuk véleménynyilvánítási szabadsághoz és jogorvoslathoz való joga. Szél Bernadettet, Osztolykán Ágnest és Lengyel Szilviát a földtörvény elfogadása elleni parlamenti tiltakozás miatt sújtották korábban pénzbírsággal.

2014. szeptember 16. 13:09

A három LMP-s politikus kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az LMP kezdetektől hangsúlyozta, hogy az országgyűlési fegyelmi jogkörök nem felelnek meg az európai szintű alapjogi minimumnak, ezért megnyugtató, hogy a képviselőket megillető szólásszabadság Magyarországon nem korlátozható, ugyanakkor elkeserítőnek tartják, hogy ennek kimondásáért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz kellett menni.

Az LMP továbbra is minden parlamenti és parlamenten kívüli eszközzel tiltakozni fog a kormány öncélú, a választók érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyó kezdeményezései ellen. A párt ugyanakkor elvárja, hogy Kövér László fogadja el a döntést, és mostantól semmilyen esetben ne próbálja meg szabályozási eszközökkel korlátozni a képviselői szólásszabadságot - közölték.

Kedden közzétett első fokú ítéletében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: Magyarország megsértette Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia LMP-s, valamint Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka PM-es képviselők szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta őket.

Tavaly május 13-án az Országgyűlés Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre 50 ezer, illetve 185 ezer forint pénzbírságot szabott ki, mert a két képviselő április 30-án egy „Loptok, csaltok hazudtok!” feliratú táblát vitt a parlamenti ülésterembe a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul. A trafiktörvény módosításának május 21-i végszavazása után Dorosz Dávid és Szabó Rebeka „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik” feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. Ezért az Országgyűlés május 27-én 70-70 ezer forintos büntetést szabott ki rájuk.

A következő hónapban, június 21-én a földtörvény zárószavazásakor Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett „Most árulják el a gazdákat! A Fidesz-maffia jobban teljesít” feliratú transzparenst emelt fel. Szél Bernadett egy földet tartalmazó, aranyszínű fatalicskát tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára. Őket a házelnök javaslatára tiszteletdíjuk egyharmadának megvonásával büntették: Osztolykán Ágnestől 154 600 forintot, míg a másik két képviselőtől 131-131 ezer forintot vontak le.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2014. szeptember 16. 16:31
".. Ennyire tehetségtelen, alkalmatlan kormánya még nem volt az országnak. Ellenzékben elhitették, hogy készenlétben állnak a zsenik a tudatlan posztkomcsik helyett. Lebénították a kormányokat a lekicsinylő, becsmérlő és nagyképű szövegeikkel. Sokaknak még mindig kisebbrendűségi érzése és bűntudata van velük szemben. Aztán kiderült, hogy a zsenik nem tudnak számolni, fogalmuk sincs, hogyan kell egy országot vezetni. Csak lopni tudnak és hazudni, rombolni és pusztítani, közben a saját zsebeiket megtömni. Lejáratnak bennünket, szégyen magyarnak lenni, lassan közmegvetés tárgyai leszünk miattuk. Ilyen gyalázatos híre még soha nem volt a magyaroknak, mert ezzel a sötét társasággal azonosítanak bennünket, és mi ezt szó nélkül hagyjuk. Piros pötty van a fenekükön, pávatoll áll ki belőle, nem tudják, ha Kósa mond valamit Debrecenben, attól a tőzsde megmozdul Londonban. Ezek akarják a 21. században a maguk képre formálni a világot..."
Mich
2014. szeptember 16. 16:31
Az egy dolog, hogy valaki véleményt nyilvánít nyilvános helyen (bár van olyan, hogy "rágalmazás")... de azt ne mondja SENKI, hogy bárki bármit megtehet, bármilyen táblát felmutathat a Parlamentben...!
Julismama2
2014. szeptember 16. 15:36
http://mno.hu/belfold/schiffer-bevallotta-azt-sem-tudta-mirol-ir-1248066 Schiffer bevallotta, azt sem tudta miről ír.....
tóth mária
2014. szeptember 16. 15:25
LMP....minek? kinek kell?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!