Nem tetszenek Orbán adói az EU-s pénzügyminisztereknek

2014. július 09. 18:35

Az európai pénzügyminiszterek elfogadták a Magyarországnak szóló országspecifikus ajánlásokat. Az eredeti tervekhez képest finomítottak a szövegen, viszont a pénzügyi szektort terhelő adókat, valamint az alacsony keresetűek béreit terhelő adóéket továbbra is kifogásolta az EU-s pénzügyminiszterek testülete, ezen kívül az energiaárak szabályozását is felülvizsgáltatnák.

2014. július 09. 18:35

Elfogadták az EU-s pénzügyminiszterek az országspecifikus ajánlásokat. A Magyarországra vonatkozó ajánlás szövegén a legutolsó verzióhoz kéepst puhítottak kicsit, például már nem várják el, hogy 0,9 százalékkal igazítsák ki a költségvetést.

Hét ponton viszont kritikákat fogalmaz meg az ajánlás. A pénzügyminiszterek szerint határozottabb lépésekre van szükség ahhoz, hogy tartósan csökkenő pályára álljon az államadósság, ezért jó lenne, ha sikerülne a strukturális többletet a GDP 1,7 százalékára emelni.

Az ajánlás szerint a hitelezés normál pályára állítását is ösztönözni kell, amivel kapcsolatban a pénzügyi szektort terhelő adókat említik. Ezen kívül a társasági adórendszert is kiegyensúlyozottabbá kellene tenni a dokumentum szerint például úgy, hogy kivezetik a torzító hatású adókat. Az adók terén még az alacsony keresetűek béreit terhelő adóék csökkentése szerepel az ajánlásban.

Ezen kívül célzott munkaerőpiaci intézkedéseket és a piaci verseny szabályozásának stabilizálását szorgalmazza az ajánlás. Az oktatás terén megemlítik, hogy nemzeti stratégiát kellene elfogadni a korai iskolaelhagyás megelőzése érdekében.

Az ajánlásban arra is kitérnek, hogy felül kellene vizsgálni az energiaárak szabályozását a befektetések ösztönzése és a verseny szempontjából – foglalja össze az ajánlást az Index.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2014. július 10. 12:59
Tehát hogy a német, holland, olasz, stb. Pénzügyminiszternek nem tetszenek az itteni adók. Hát nekem sem tetszik az, amikor az adóoptimalizálás révén az itt keletkezett jövedelemért csoportszinten mondjuk Luxemburgban adózik egy cég.
qccqccqcc
2014. július 10. 10:57
És? Nekem se tetszik az egész kibaszott EU.
basatu
2014. július 10. 06:44
egyel több saller &koki orbánnak,csakj az a kérdéses hogy mikor padlózik ez a tahó!
SwordFish
2014. július 10. 06:36
Azt ajánlom a tisztelt pénzügyminiszter uraknak, hölgyeknek, a saját országukban vezessék be a megszorításokat, amiket Orbánnak ajánlanak! >:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!