Magyar kereskedőház nyílt Szkopjéban

2014. július 21. 13:42

Szijjártó Péter szerint Macedónia 3 százalékos gazdasági növekedése, a két ország közötti kis földrajzi távolság és a kiváló politikai kapcsolatok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy növeljék a kis és közepes vállalkozások szerepét a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban.

2014. július 21. 13:42

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn megnyitotta Szkopjéban, Macedónia fővárosában a magyar kereskedőházat; ez a tizenkettedik magyar kereskedőház külföldön. Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Magyarország stratégiai partnerként tekint Macedóniára a nyugat-balkáni gazdasági együttműködése fejlesztése során. Macedónia 3 százalékos gazdasági növekedése, a két ország közötti kis földrajzi távolság és a kiváló politikai kapcsolatok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy növeljék a kis és közepes vállalkozások szerepét a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban – hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar kormány célja, hogy a jelenlegi 2500-3000-ről 12 ezerre növelje az exportképes kis és közepes cégek számát, ezért a kereskedőház feladata az lesz, hogy minél több vállalkozást segítsen sikerhez a macedón piacon – közölte Szijjártó Péter. Az államtitkár tárgyalt Nikola Poposzki külügyminiszterrel, akit biztosított arról, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarországra NATO- és EU-integrációja során.

Szijjártó Péter találkozott Dzseri Naumof beruházási miniszterrel, Bekim Nazirin gazdasági miniszterrel és Bil Pavleszki befektetésügyi miniszterrel is, akikkel magyar cégek bevonásáról tárgyalt a macedón energiaszektor modernizációs folyamataiba. Az MVM Magyar Villamos Művek kifejezetten érdeklődik a macedón energiapiac adta lehetőségek, valamint Macedónia és Albánia villamosenergiai hálózatainak küszöbön álló összekötése iránt – emelte ki az államtitkár. Szijjártó Péter elmonta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kulcsszerepük lesz a kis- és közepes vállalkozásoknak, a forgalom bővítésére az Eximbanknál egy 300 millió eurós hitelkeret áll rendelkezésre.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laibach
2014. július 21. 16:16
Látogasson el és nézzen szét, mondjuk az albánok uralta Tetovoba az ottani Harabati Baba bektasi kolostorban szívesen mesélnek majd a muszlim albánok miként is képzelik el ők Macedónia jövőjét. Az ohridi egyezmény megkötése előtt kicsit beindult az albán kisebbség - ideig-óráig még kisebbség - és majdnem ellenőrzésük alá vonták egész Macedóniát és félő volt, hogy az ország albánok lakta részét egyszerűen Koszovóhoz csatolják. Nem hiába mondta ki a koszovói rendezést elősegítő Ahtisaari-terv, hogy Koszovó nem egyesülhet albán többségű vidékekkel. Tessék megnézni a következő filmet ami szemlélteti, hogy milyen etnikai feszültségek vannak a macedón hétköznapokban: Az Eső előtt (Пред дождот, Pred doždot) 1994 https://www.youtube.com/watch?v=pez0jbk4i-8 Tehát nem kockázatmentes a befektetés még most sem Macedóniában. Viszont üdvözölendő, hogy végre a Balkán irányába is nyitunk.
Korlátlan lehetetlenségek hazája
2014. július 21. 15:02
"Magyar kereskedőház nyílt Szkopjéban" Szijjarto & Stromanjai Ltd.?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!