Kezdődik a Budapest Pride felvonulás

2014. július 05. 16:11

Míg a Budapest Pride felvonulásának résztvevői az Alkotmány utcában gyülekeztek „A család nevében” facebook-csoport ellentüntetői jelentek meg a Kossuth tér sarkán. A menet később elindult a Városliget felé, az útvonalon jelentős a rendőri jelenlét, útközben újabb ellentüntetők jelentek meg.

2014. július 05. 16:11

Szigorú biztonsági intézkedések mellett gyülekeztek a budapesti Alkotmány utcában szombat délután a Budapest Pride Fesztivál felvonulásának résztvevői. Közben az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán tüntet „A család nevében” facebook-csoport, a két rendezvényt a rendőrség kettős kordonnal választotta el. Az ellentüntetők „Boldogító másság; Heteró család” és „Jézus mondja: térjetek meg! ... mert a bűn zsoldja a halál...” feliratú molinókat tartottak. A demonstrálók fehér pólóban voltak, és nem hangoskodtak.

A Facebook-csoport oldalán egyebek mellett az olvasható, hogy a rendezvényüket nem a közrend vagy bármiféle közösség ellen, hanem éppen ellenkezőleg, „a közerkölcs-, a család hagyományos értékei-, a gyermekek jogainak védelmében, a család ellen irányuló törekvésekkel szembeni társadalmi immunitás kibontakoztatása érdekében” szervezik. Véleményük szerint „a közrend és köznyugalom megzavarására elsősorban a Budapest Pride, másodsorban pedig az a rendőrség alkalmas, mely a homoszexuális lobbi által a hazai közélet szereplőire kifejtett nyomás miatt gyakorlatilag nem képes a munkáját elfogultság nélkül, a törvények által meghatározott elvek mentén végezni”.

Később kisebb-nagyobb csoportok érkeztek a tüntetés helyszínre, köztük volt Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere is, aki arról beszélt a kordonok mögött álló rendőröknek, hogy politikai szabadságjoga bemenni a felvonulásra. Követelte, hogy engedjék be, mert – mint fogalmazott – „a buzik kamionjára” akar felmenni, hogy megmutassa nekik a konzervatív értékeket. A demonstráció helyszínén megjelent még Budaházy György, aki ellen terrorcselekmény vádjával folyik büntetőper.

A kordonokkal körbezárt Alkotmány utcában, a Budapest Pride felvonulás indulására több száz résztvevő várt délután három órakor, ők színes lufikkal díszített teherautók körül várakoztak. Közben folyamatosan érkeztek az emberek a lezárt területre, ahova csak úgynevezett beengedő pontokon lehet bejutni. A pontokon a szervezők – rendőri jelenlét mellett – csak az ott lakókat és az újságírókat engedik be a vonulásra érkezőkön kívül.

A parlament egyik, Kossuth térre néző erkélyéről Novák Előd, a Jobbik alelnöke egy segítőjével „A Ház nem kér a deviáns propagandából” feliratú molinót lógatott ki.

Frissítés:

A menet délután elindult az Alkotmány utcából a Városliget felé. A menettel három, lufikkal feldíszített kamion megy végig az útvonalon. A résztvevők szivárványos zászlókat lobogtattak és napernyőket tartottak, sokan még a mentőautókra is szivárványos luficsokrokat aggattak. A résztvevők azoknak az országoknak a zászlóit is lengették, amelyek budapesti nagykövetségei támogatásukról biztosították a rendezvényt. Az MTI tudósítói amerikai résztvevőket is láttak a rendezvényen, valamint családokat, idősebbeket, fiatalokat egyaránt láttak a tömegben. 

A menet indulása előtt, az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásánál, „A család nevében” facebook-csoport által szervezett tüntetés résztvevői közül mintegy ötvenen, Orosz Mihály Zoltán (független) érpataki polgármester vezetésével átvonultak Honvéd és a Kálmán Imre utca sarkához, a Pride-felvonulás egyik bejáratához. Szidalmazták a felvonulásra érkezőket, többször azt skandálták „mocskos buzik”, erre válaszul többen azt kiabálták, hogy „mocskos nácik”. A helyszínre a kiabálásokat követően néhány perccel több rendőrautót vezényeltek.

A kordonon kívül, szintén a Kálmán Imre utcánál egy fekete ruhát viselő csoport, több tucat ember szintén szidalmazta a Pride-felvonulásra érkezőket, és petárdákat robbantottak. Többen közülük kapucnit húztak a fejükre. A Hold utca és a Kálmán Imre utca kereszteződését a rendőrség körbezárta, és az ott tartózkodó mintegy 40-50 fekete ruhás tiltakozót elkezdték igazoltatni.

Az idei fesztivál jelmondata a Budapest Pride 365: most és minden nap. A szervezek tájékoztatása szerint ezzel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra, olyan társadalmi környezet szükséges, ahol az LMBTQ-emberek az év minden napján felvállalhatják szexuális orientációjukat.

Előzőleg több politikai párt, jogvédő és társadalmi szervezet biztosította támogatásáról az LMBTQ-közösség törekvéseit és többen jelezték, hogy képviseltetik magukat a felvonuláson. Üdvözölte a fesztivált a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt; utóbbiak azt is jelezték, hogy képviselői részt vesznek a felvonuláson. Közben 20 állam budapesti nagykövetsége közleményben tudatta, hogy támogatja a Budapest Pride-ot. Tizenhat uniós tagállam mellett az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Izrael és Norvégia képviselete. 

Az MSZP arra kérte a főváros rendőrkapitányát, hogy a rendőrség szavatolja a felvonulók békés joggyakorlását és a főváros polgárainak háborítatlanságát. Ugyanakkor a Jobbik úgy nyilatkozott, hogy a többségi társadalommal szembeni provokációnak tartja a Budapest Pride-ot.

A Pride a felvonulás után piknikkel zárul a Városligetben. Ott a tervek szerint beszédet mond Ulrike Lunacek, az Európai Parlament LMBT Intergroupjának tagja, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője, a Humán Platform aktivistája, Svetlana Zakharova orosz LMBTQ-aktivista és Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője.

Összesen 351 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. július 06. 21:48
"David Cameron konzervatív brit miniszterelnök ezzel nyitotta meg a 2014-es londoni Pride-ot: Üdvözletemet küldöm mindenkinek, aki részt vesz a Pride-on itt, Londonban, különösen azoknak az önkénteseknek, akik lehetővé teszik a megvalósulását. Mióta felvettem a tavalyi üzenetemet, hatalmas, történelmi változás következett be Nagy-Britanniában. A házasság intézménye mindenki számára nyitott lett, köttessen az két férfi, két nő, vagy egy férfi és egy nő között. Az egymás iránti szerelmetek egyenlő a törvény előtt. Mióta az egynemű párokról szóló törvény életbe lépett márciusban, párok országszerte házasságkötéssel nyilvánították ki egymás iránti szerelmüket és elkötelezettségüket. Ez nem történhetett volna meg sok ember nélkül, akik ma a Prideon vannak. Szóval köszönjük nektek, történelmet írtatok. Nagyon büszke vagyok arra, hogy annak az országnak a miniszterelnöke lehetek, amely – és ez hivatalos – a legjobb ország Európában a melegek, a leszbikusok, a biszexuálisok és transzneműek számára. De ez nem jelenti azt, hogy a munkánk véget ért. Nem lehetünk elbizakodottak. Az ez évi Pride témája a szabadság." nahát
Vén Csataló
2014. július 06. 21:31
Na mi van taknyok? Lassan el kezdem sajnálni a buzeránsokat, hogy ilyen kutyaütők próbálják elfogadtatni a fartúrás nemes hagyományát a többségi társadalommal a mandineren. Persze tudom én mi a baj. Hogy lassan ötödik éve le van sz@rva a libsi gittegylet az összes aberrációjával együtt és ahogy kinéz, ez még jó sokáig így is lesz. Bizony nem marad más, mint az emigráció, Londonban, Berlinben még egy rövid ideig tárt karokkal várják az innen szétspriccelő libsi taknyokat. Persze csak addig, amíg rá nem jönnek, hogy ti tényleg tökéletesen impotensek vagytok, többek közt szellemileg is, így legfeljebb a helyi szociális ellátórendszer lehúzásában lehet rátok számítani.
3M..
2014. július 06. 09:33
Azért arra kíváncsi lennék, ha az önkormányzati választás napján végigmenne egy ugyanilyen kamion Pesten, mit szólnának a helyiek. Ilyenkor erre napra a rendőrség átadja a terepet az utcai bűnözésnek. Ennek az egyik része hogy az aberráltak közbotrányt okoznak a város utcáin, a másik része pedig, hogy a túlbiztosítás miatt nincs rendőr sehol, csak a vonaglás útvonalán. Mi lesz ebből? Tíz év múlva élveboncolás lesz egy kamionon nyilvánosan, mert ők is mások, és erre büszkék? A betiltás az egyetlen elfogadható megoldás. Szebb Jövőt!
mantelman
2014. július 06. 09:18
A homokszexuálisok alapvető tulajdonsága a beteges provokáció. Mindig a középpontban szeretnének lenni. Nem szabad felvenni a kesztyűt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!