„A romák és a nem romák nem tudnak együtt élni”

2014. július 16. 10:26

Karácsony Gergely szerint az egy létező probléma számos helyen, hogy nem tudnak együtt élni a romák és a nem romák, de nem mindegy, hogy ezen milyen politikával akarunk változtatni.

2014. július 16. 10:26

 Az EBESZ jelentése a legrészletesebb és legobjektívebb összefoglalás a magyar választási rendszerről – mondta Karácsony Gergely. A politikus szerint az EBESZ által a magyar választásokról készített jelentés alátámasztja a választási rendszerrel kapcsolatos ellenzéki kritikákat. A jelentés nyomán módosítókat fognak benyújtani a választási jogszabályokhoz.

Arra a felvetésre, hogy a jelentés a magyar kormányra nem kötelező, Karácsony azt mondta, ettől még nem lehet ezeket a jelzéseket figyelmen kívül hagyni. „Orbán Viktor azért teheti meg, amit megtesz, mert beárazta ezt, hogy ennek nem lesz olyan politikai kára, ami tőlünk nyugatra biztosan lenne” – fogalmazott Karácsony. „Orbán szembeállította egymással a rezsicsökkentést és az alkotmányosságot”, így tudott ismét választást nyerni. Vagyis nem a választási törvény „disznóságai” az elsődleges okai Orbán győzelmének, de azért ezek is fontosak – összegezte a politikus.

Karácsony Gergely beszélt Pásztor Albert miskolci jelöléséről is. Mint mondta, a helyiek, akik ismerik Pásztort nem csak azt az egy hírhedt mondatot látják a munkásságából, viszont ő országos politikusként csak ezt látja belőle. Aki emiatt az egy mondat miatt lett szimbólum az országos politikában, attól Karácsony szeretne másfajta mondatokat is hallatni.

Ugyanakkor arról is beszélt: „Mondjuk ki azt, hogy Magyarországon, és főleg Miskolcon meg nagyon sok helyen, pokol az élet, abból a szempontból, ahogy a romák és a nem romák együtt nem tudnak együtt élni. Ez egy létező konfliktus, egy létező probléma. Az a kérdés, hogy milyen szavakkal, milyen tettekkel, milyen politikával akarunk ezen változtatni”.

Karácsony szerint ha a magyar baloldal azt gondolja, hogy a rasszista szavazóknak tett engedményekkel lehet kijönni a mélyrepülésből, akkor nagyon rossz úton jár – szögezte le. Szerinte a rendszerváltás óta nem tett a politika semmit azért, hogy a munkaerőpiacról kiszorult romákon segítsen. A baloldal alapelve szerinte az, hogy senkit nem lehet azonosítani azokkal a társadalmi körülményekkel, ahová született. 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. július 17. 22:21
Mikor voltál utoljára Miskolcon Gergely?
Jason Bourne
2014. július 17. 07:25
„A romák és a nem romák nem tudnak együtt élni” Nagyon okos. Költözz be Miskolcon a Lyukóvölgybe, aztán próbálj te velük együttélni. Kíváncsi lennék, meddig bírnád cérnával.
B-terv
2014. július 16. 23:01
trendi vagy gergely!
Apáczai
2014. július 16. 17:59
"„A romák és a nem romák nem tudnak együtt élni”" Oda kellene telepíteni a szomszédotokba néhány jogaiban megtiport szegény ártatlan cigányfamíliát. Addig nyugodtan kussolhattok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!