Bírálta Romániát az Európa Tanács a kisebbségi jogok miatt

2014. július 17. 12:19

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI) számos, a magyar kisebbséget érintő hiányosságot állapított meg a román jogrendszerben. A székely zászló tiltását is nehezményezik, valamint azt, hogy a magyarok más kisebbségektől eltérően nem kapnak semmilyen kedvezményt a nemzetiségi jelöltállításhoz a helyhatósági választásokon.

2014. július 17. 12:19

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI) Romániáról készült országjelentése szerint hiányosságok tapasztalhatók a kisebbségek jogait rendező jogszabályi környezetben. Például a Btk. nem megfelelő módon szabályozza a gyűlöletbeszédet és a kisebbségek jogvédelmére hivatott Országos Diszkriminációellenes Tanács alulfinanszírozott.

A magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban több visszás esetet is felhoz a jelentés, például a székely zászló tiltásával kapcsolatban. A jelentés megemlíti, hogy Románia más területein nem korlátozzák a helyi jelképek használatát.

Az ECRI azt is megállapította, hogy az önkormányzati választásokon meglehetősen nehéz a nemzetiségi jelöltállítás: a román kormány is elismerte, hogy más romániai kisebbségekkel szemben a magyarokat nem illeti meg semmiféle kedvezmény a jelöltállításnál.

A jelentésben felszólítják Romániát, hogy kezeljék központilag és gyorsítsák fel a vallási közösségek, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek tulajdonának visszaszolgáltatásával kapcsolatos eljárásokat, az ECRI szerint ugyanis a helyi hatóságok különféle eszközökkel lassítják és akadályozzák ezen eljárásokat – foglalja össze a jelentést az Alapjogokért Központ.

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2014. július 17. 16:23
.. és történik is valami érdemben? nem vagyok optimista!
Antigoné
2014. július 17. 13:43
A semminél több, de még mindig nagyon kevés. Ne csak ajánlgassanak, ide szankciók kellenek.
Maddox
2014. július 17. 13:12
A bírálatra basznak rá a rühek. Csak a szankcióból értenek. A megfogalmazott bírálatokból viszont kitűnik, hogy a tanácsos uraknak lövésük nincs, mi folyik itt. Az elkobzott egyházi és magánvagyonnal mi van? Az elrománosított egyetemekkel, iskolákkal mi lesz? A porig rombolt műemlékekkel, szétrabolt magyar intézményekkel, város- és falurombolással, kitelepítésekkel mi a pálya? El lesznek felejtve szépen lassan, a lényeg, hogy úgy tűnjön, mindenki megtette a magáét.
thymian
2014. július 17. 12:45
Nem megállapítgatni kéne, hanem autonómiát adni Székelyföldnek! Az a gyanúm, hogy ebben az állásfoglalásban nagy szerepe volt Gaudi munkájának az ET-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!