Kormány: Paks II mellett is csökken majd az államadósság

2014. június 18. 13:02

A csökkenő adósságpálya a paksi bővítés alatt is fennmarad – mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó-és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén.

2014. június 18. 13:02

A bizottság a paksi bővítés finanszírozására az orosz kormánnyal kötött állami hitel folyósításáról szóló megállapodás kihirdetésének törvényjavaslatát tárgyalta. Schmuck Erzsébet, a bizottság LMP-s alelnökének kérdésére Orbán Gábor elmondta: megfelel az alaptörvényben lefektetett adósságszabálynak a törvényjavaslat. Hozzátette, hogy az NGM számításai szerint a paksi bővítés – amelynek a finanszírozásához ez a hitelkeret rendelkezésre áll majd –, olyan ütemben keletkeztet költségeket, hogy a csökkenő adósságpálya ezzel együtt is fennmarad.

Szűcs Lajos (Fidesz), a bizottság másik alelnöke hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a paksi bővítés olyan beruházás, amely vagyonnövekedést hoz Magyarország számára, és így a vagyonnövekedés és az államadósság növekedés egy egyensúlyi helyeztet fog teremteni. Úgy vélte, a paksi beruházást nem lehet összehasonlítani a Bajnai-kormány által a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól felvett hitellel, hiszen abból nem következett vagyonnövekedés.

Burány Sándor (MSZP), a bizottság elnöke erre reagálva elmondta, hogy az IMF hitel felvétele - amíg nem hívták le az egyes részleteket, addig - a készpénzvagyont és tartalékokat növelte, és a hitelnek köszönhetően erős forinttal sikerült átadni a kormányzást 2010 tavaszán; az euró például a 265-275 forint közötti sávban mozgott.

A bizottság a kormánypárti képviselők 9 igen, és az ellenzékiek 3 nem szavazata mellett döntött arról, hogy törvényjavaslat megfelel a határozati házszabálynak, és a bizottság egyhangúan megszavazta, hogy az elnök benyújtsa az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot. A képviselők megtárgyalták az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott képviselői módosító javaslatokat is. Ezek közül a kormánypárti képviselők igen szavazataival támogatta a testület László Tamásnak (Fidesz) a társasági adóról szóló törvény módosításáról szóló javaslatát. A javaslat szerint fejlesztési adókedvezményt olyan beruházásoknál lehetne igénybe venni, amelyeket kis- és közepes vállalkozások valósítanak meg induló beruházásként, vagy amelyeket nagyvállalkozások valósítanak meg Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl vagy Nyugat-Dunántúl régióban. Olyan beruházásokra is lehetne fejlesztési adókedvezményt igényelni, amelyek olyan új gazdasági tevékenység végzésére irányulnak, amelyet a közép-magyarországi régió kormányrendeletben meghatározott támogatható településein nagyvállalkozás valósít meg.
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2014. június 19. 08:20
Több mint fél napja nincs egyetlen fidesznyik kommentelő reakciója erre a kapitális kormányzati hazugságra?
6qwasyx
2014. június 18. 14:14
Orbán: Nincs megírva az sehol, hogy miden menjen így tovább, Nincs megírva az sehol, hogy én nem veszthetek csatát. Volt valóban néhány szép napom, De lesz egy kedves búcsúmondatom, És ha így igaz, Hát nincsen más vigasz: Jobb ez így nekem, akkor is, ha rossz, Jobb ez így nekem, gondot nem okoz, Jobb ez így nekem, akkor is, ha fáj, Jobb ez így nekem, bár most még szíven talál, Jobb ez így nekem, nem kell szeretnem, Jobb ez így nekem, könnyen viselem.
emhem
2014. június 18. 13:39
http://www.portfolio.hu/img/upload/2014/05/bruttoadossagvagyongraf1405302.png a sárga oszlopok a gdp-arányos államadósság. milyen csökkenő pályáról beszélünk, őszintén?
individualista
2014. június 18. 13:30
Marhaság. Még Paks nélkül sem tudtátok/tudjátok csökkenteni az államadósságot. Ehhez jelentősen növekednie kellene a (hazai tulajdonosú cégek által előállított) GDP-nek. Csökkennie kellene a korrupciónak (na ezért gondolom felnégyelne legszívesebben a legtöbb fideszes politikus). Meg kellene akadályozni a multik pénzkisíbolását költség címen az országból, az ÁFA csalásaikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!