Furcsaságokat tárt fel a Kehi a Corvinus gazdálkodása körül

2014. június 17. 13:13

Több egyetem gazdálkodását is vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Az erről készült jelentéstervezet szerint a Corvinus Egyetemen százmilliókat dobtak ki az ablakon, végkielégítés után visszavették dolgozóikat, és még a HÖK-ös bulik körül is voltak szabálytalanságok. Egyes ügyekben már a rendőrség is vizsgálódik az Index szerint.

2014. június 17. 13:13

A Corvinus Egyetem évek óta adósságokat görget maga előtt. Tavaly a minisztérium kinevezte Rózsás Péter gazdasági főigazgatót, aki már akkor felhívta a figyelmet a gazdálkodás egyes visszásságaira. Konfliktusba is került a rektorral, de a miniszter végül is Rózsást menesztette. 

A Kehi néhány hete elkészült jelentéstervezetében több egyetem, köztük a Corvinus gazdálkodását is vizsgálta, és Rózsás Péterhez hasonló megállapításokra jutott – írja az Index. A Kehi revizorai szerint igaz ugyan, hogy a Corvinus 2009 óta kevesebb állami támogatást kapott, de az adósságának növekedéséhez nemcsak ez, hanem belső okok is vezettek. A jelentéstervezet szerint az egyetem gazdasági egységei nincsenek is tisztában valós gazdasági helyzetükkel. 

A gazdálkodási visszásságok között a jelentéstervezet több esetet is említ. A Corvinus például belement egy számára igen hátrányos PPP beruházásba, amelynek során 1,6 milliárd forintért felújították az egyik egyetemi épületet, ugyanakkor az épület nem maradhat az egyetem tulajdonában. 

A Kehi vizsgálata arra is fényt derített, hogy többletmunka végzése nélkül kaptak keresetkiegészítést egyes dolgozók, másokat pedig kirúgtak, végkielégítést fizettek nekik, aztán visszavették őket. Kollégiumok üzemeltetését pedig közbeszerzés nélkül adták ki alvállalkozóknak úgy, hogy az egyik gondnoknak például havi 1,4 milliót fizettek. A vizsgálat szerint összesen 287 millió forint értékben kötött az egyetem szerződéseket a közbeszerzési előírások megsértésével.

A HÖK-ös bulik sem voltak makulátlanok: a HÖK nem tudott elszámolni a saját rendezvényeinek pénzügyeivel. Ezzel kapcsolatban a Kehi szerint csalás és sikkasztás gyanúja is felmerül. Hűtlen kezelés és sikkasztás miatt vizsgálódik a rendőrség az egyetem érdekeltségébe tartozó egyik cég ügyében is, amelyik többek között többmilliós követeléseket engedett el, vagy egyszerűen nem hajtott be.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. június 17. 16:52
Bizony, aki a felcsuti suttyó kifejezett kérésére sem tagadja le, hogy Marxi vonal is volt az előéletében, annál bizony nagyon hamar problémákat talál a KEHI. Meg a NAV, meg a TEK, meg az ügyészség.
Zsolt75
2014. június 17. 14:08
El a kezekkel a felsőoktatástól! Inkább pénzt bele ellenőrizetlenül még, még...
Fahrenheit 451
2014. június 17. 13:47
A Corvinust mindig ki akarta nyírni az orbán fidesz, mert azt példázza, hogy nála valóban jobban teljesít.
nyugalmazott tanár
2014. június 17. 13:45
" a Kehi szerint csalás és sikkasztás gyanúja is felmerül. Hűtlen kezelés és sikkasztás miatt vizsgálódik a rendőrség az egyetem érdekeltségébe tartozó egyik cég ügyében is," És etzek képezik ki a jövő közgazdászait?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!