Budapestre érkezik a türkmén elnök

2014. június 18. 08:49

Szerdától kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon Gurbanguly Berdimukhammedow, Türkmenisztán elnöke, aki Áder János köztársasági elnök meghívására érkezik Budapestre. A türkmén elnök kemény diktátor, az ország rendszeresen az utolsó előtti helyen szerepel a szabadságjogokkal foglalkozó listákon.

2014. június 18. 08:49

Szerdán Áder János meghívására Budapestre érkezik Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök. A két államfő szerda délelőtt folytat megbeszélést, délután pedig Kövér Lászlóval találkozik Berdimukhammedow. A türkmén államfő csütörtök reggel megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén.

Az Index szerint a tárgyalások után a két államfő dokumentumokat is aláír az együttműködés további fejlesztése érdekében. 2014 elején Magyarország és Türkmenisztán kormányközi megállapodást írt alá a gazdasági együttműködésről. Korábban arról is szó volt, hogy Magyarország technológiai felszereléseket és gyógyszereket exportálna Türkmenisztánba, ahonnan olajat importálnánk. A türkmenisztáni légitársaság jelezte, hogy a következő években járatot indítana Budapestre.

Magyarország 1991 decemberében ismerte el az egykori szovjet tagköztársaság Türkmenisztánt szuverén és független államként. A két ország között 1992 májusában létesültek diplomáciai kapcsolatok. A Magyar Köztársaság 2002-ig a moszkvai nagykövetét akkreditálta a közép-ázsiai országba, azóta a teheráni magyar nagykövet látja el a diplomáciai képviseletet. Türkmenisztánnak jelenleg nincs Magyarországra akkreditált nagykövete. Schmitt Pál államfő 2011 novemberében járt Türkmenisztánban.

Gurbanguly Berdimukhammedow kemény diktátor, Türkmenisztán rendszeresen az utolsó helyen végez a szabadságjogokkal foglalkozó szervezetek listáin. Ellenzéki pártok nem létezhetnek, az ellenzékieket bebörtönzik, a sajtószabadságot korlátozzák. Egy aktivistának például véres birkafejet hagytak a lakása előtt, miután a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozott. Általában csak Észak-Koreát tartják Türkmenisztánnál keményebb diktatúrának – foglalja össze az Index.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. június 18. 14:37
S Z É G Y E N !!
Felebarát
2014. június 18. 11:35
beszép, diktátorok sorakoznak a határon, hoyg Viktort láthassák :D
Ouroboros
2014. június 18. 11:08
A 444 remek köszöntése a jeles alkalomból: http://444.hu/2014/06/17/szeretettel-koszontjuk-hazankban-a-barati-turkmenisztan-nagyra-becsult-elnoket-men-dusunemok-yadady-bagyslan-gurbanguli/
BőröndÖdön
2014. június 18. 10:50
Ez a fidesz szinvonala!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!