Betiltották Wass Albert könyveinek árusítását a csíksomlyói búcsún

2014. június 11. 08:32

A román rendőrök eltávolíttatták a szombati csíksomlyói búcsú árusainak standjairól a Wass Albert által írt könyveket. Arra hivatkoztak, hogy az írót jogerős ítélettel háborús bűnösnek nyilvánították az országban, és 2002 óta kormányrendelet tiltja az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a népszerűsítését.

2014. június 11. 08:32

A Hargita megyei rendőrség gazdasági osztályának munkatársai szombaton ellenőrizték azokat az árusokat, akik a csíksomlyói búcsúra vezető út mellett állították fel standjaikat. Ennek során eltávolíttatták a standokról Wass Albert köteteit, mert az írót jogerős ítélettel háborús bűnösnek nyilvánították az országban, és 2002 óta kormányrendelet tiltja a fasiszta, rasszista, illetve idegengyűlölő szimbólumok használatát, és az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a népszerűsítését. A Székelyhon.ro szerint volt olyan árus, aki ezután elővigyázatosságból a Nyirő József-köteteket is levette standjáról.

Gheorghe Filip a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője a portálnak elmondta, egy árustól el is koboztak húsz „rasszista feliratú” pólót és tíz könyvet. A szóvivő az MTI megkeresésére pontosította: Wass Albert-köteteket foglaltak-e le kollégái „további vizsgálatok elvégzése céljából”. Hozzátette, hogy a vizsgálatok végén az ügyészség fog dönteni a könyvek kérdéséről. Azt sem tartotta kizártnak, hogy a vizsgálatot a könyvek erdélyi kiadójára is kiterjesztik.

A Székelyhon kérdésére Szabó Károly, a székelyudvarhelyi könyvtár munkatársa megerősítette: valóban létezik Romániában könyvekre vonatkozó tiltólista, de az olyan kiadásokat tartalmaz, mint például Adolf Hitler Mein Kampfja. Mint mondta, ha egy író felkerül a tiltólistára, értesítik a könyvtárakat, hogy a műveit raktáron kell tárolni, és csak kutatási célokra szabad kiadni. A könyvtáros hozzátette: nincs tudomása arról, hogy Wass Albert is felkerült volna a tiltólistára.

Káli Király István, a Wass Albert könyveit is kiadó marosvásárhelyi Mentor kiadó főszerkesztője a Székelyhonnak határozottan cáfolta, hogy az író tiltólistára került volna. Szerinte a csíksomlyói incidens a „túlbuzgó ellenőrök” rovására írható. A kiadóvezető az eljárást hatalommal való visszaélésnek minősítette.

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fractalized.bitstream
2014. június 12. 10:48
Erdélynek vissza kell kerülnie Magyarországhoz, ha európai életet akarnak. Nincs más út. Erdélyiek! Ez nektek szól: http://youtu.be/krNXnVN26ws?t=1m29s
Üvegpuma
2014. június 11. 16:14
Vlagyimír eddig bírtam..próbáld újraolvasni az eddigi hozzászólásaidat,lehetetlent nem kérek,hogy meg is értsd.Menj ki a konyhába nyisd ki a gázcsapot,várj 5 percet ,gyújts rá.
Vlagyimir
2014. június 11. 11:44
Nem tudom, hogy mit szólna Orbán, ha a Kossuth téren, temetnék Szulejmant, hogy megünnepeljék a 150 éves török uralmat
Vlagyimir
2014. június 11. 11:25
Az apró disznó szemű nád bajuszos Bunkó Mit mond a bajsza alatt Hágában,miután a HAZÁNKAT végleg felosztják ????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!